Søndre Senniens Budstikke

Rapport från Smålänska höglandet
av Tage Johansson, Växsjö, Sverige

Hej alla ni däruppe!

Här kommer en hälsning från det smålänska höglandet eller "lilla norrland" som vi kallar det. Vaknade i går morse, tittade ut och avläste –13 grader på termometern. Brrr. Man får trösta sig med att ljuset är på väg tillbaka, solen visar sig redan kl 08.30 och går ner kl 16.15 .
Skall passa på och berätta om Uppvidinge kommun som vi bor i.
Det är en glesbygds kommun med ca 10 000 invånare utspridda på en yta av drygt 11 000 kvadrat kilometer. Vi är alltså 9 invånare/kvadratkilometer. Utflyttningen är ett stort problem och kommun styrelsen beslöt därför förra veckan att projekt anställa en person för att försöka öka inflyttningen och nyföretagandet i kommunen.
Vi har ett rikt utbud av fritidsaktiviteter och kultur evenemang. Jakt och fiske samt ishockey, innebandy och fotboll är de största fritidsaktiviteterna. Vi har en mycket aktiv kulturskola med blåsorkester, jazzorkester, drillflickor, teaterföreming och mycket mycket annat.
Vi har också bildat en samhällsförening, OFFENSIVA ÅSEDA, och i den föreningen har vi visionen att kvalitetssäkra ett helt samhälle. Vi vill också skapa ett "Hälsans Hus", där alla skall få möjlighet till friskvård, en simbassäng är planerad och många typer av friskvård. Föreningen har även övertagit den gamla järnvägsstationen från Kommunen och den håller vi på att renovera, den skall bli till en mötes plats för alla föreningar.
Så det är mycket på gång trots bekymmer med utflyttande ungdomar.

Personligen tror jag att enda möjligheten att vända trenden med negativ befolkningsutveckling är att skapa ett samhälle som attraherar dagens ungdomar och då måste det finnas intressanta arbeten och gott om fritidsaktiviteter, de gäller också att peka på de positiva med att bo "ute på landet", billigt boende, närheten till människor och natur samt en positiv uppväxtmiljö för barn.

Det var allt för den här gången.

Hare´

Tage Johansson
(Gäst i "Budstikka")

Kommentara til brevskrivarn og til Budstikka??