Lokalavisa i Tranøy kommune
Søndre Senniens Budstikke

..arkivet ..

 

Triedags jul, måndag 27. desember
Stilt og rolig i jula sålangt
Ikkje nokka stort eller dramatisk har skjedd i løpet av juldagan i Tranøy som vi kjenne til. Vergudan har oppført seg pent, og stormfloa som skyldtes lågtrøkk, vestlig vind og en måne som va nærmar jorda enn nokkensinne, va ikkje så høg at det va nokka å snakke om nord for Narvik. Kanskje den ikkje hadde fått nokka transportstøtte eller ødemarkstillegg sånn at den såg det likt å komme såpass langt nord.

Julefest på Solvang andre nyttårsdag
-Den årlige julefesten innpå Solvang blir på søndag 2. januar klokka 18.00, sei han Jon Petter til Budstikka. -Den blir i tradisjonell stil, med gang rundt juletreet, lett underholdning, og julenisse for unga og voksne. Og så kjem årets utgave av det håndskrevne bladet "Tolken" ut, sei han, og den vil ifrå talarstolen i kjent stil ta før seg aktuelle hendelsa i sognet det siste året. "Tolken" bruke og å inneholde endel vise, og det blir det i år òg, sei han. I pausen kan man som vanlig kjøpe seg kakao og kaffi og diverse mat. Deriblant selvfølgelig òg rullbrødskive, sei han.

Milleniumsfeiringa i Skrolsvik e klar
Alle innbyggeran i det som før telhørte Bjarkøy kommune, det vil sei ifrå Finnelva og utover, e invitert til tusenårsfeiring i Skrolsvik.  Programmet blir
kl 1930  Fakkeltog gjennom bygda til Samfunnshuset
kl 2000 Tenning av tusenårsvarder.  Vi drikker gløgg og mimrer over det gamle året.
kl 2100 Stort koldtbord, diskotek for de unge, tale for dagen, barnekor, allsang, kaffe og kaker.
kl 2400 Felles fyrverkeri og champagne.  (Ikke ta med eget fyrverkeri p.g.a. sikkerheten.)
Det første timene av det nye tusenåret hygger vi oss sammen på Samfunnshuset.
gt

Julaften, torsdag 24. desember

Julenatt

Jula skal være tung av sny.
Slik har vi hørt det, slik les vi det.
White Christmas.

Jula kan være svart og god.

Det er ikkje antall sentimeter sny
som bestemme trivsel og tru i jula.

Men når det lave ned
og legg pute på greinen,
da e det ekstra godt å være tel i jula.
Og kjerka syne sæ i sny og lys og jul.

Hans Kristian

(foto:hakre/digitalisering:OK)


God julehelg til alle Budstikka sine lesera
Igår kom ei forsinka Thomasmessa og prøvde å fjerne all julesnyen som hadde komme de siste dagan. Men det ligg enno meir enn nok igjen. Så det gjør ingenting om veian e sørpat. Midt på dagen julaften stilna vinden, og adventslyset nådde oss ifrå sør.
Så no vil eg berre ønske alle lesera av Budstikka ei riktig fin julehelg.
Helge

Likjejulaften, torsdag 23. desember

I romjula slår Notrø-Dame til med en flott romjulskonsert i Finnsnes kirke onsdag 29.12.99 kl 1900. I tillegg til koret kommer Tranøys eneste profesjonelle sopran Anne-Lise Sollied og hennes mann Carlos. Begge er helprofesjonelle sangere som kommer fra Italia for å feire jula på Senja.
Anne Lise vil synge noen arier fra Handel's Messias. Carlo vil bla synge: Adeste Fideles og O helga natt. Koret synger noen tradisjonelle og utradisjonelle julesanger og sanger med kirkelig tekst og innhold, blant annet Nå tennes tusen julelys, Det hev ei rose sprunge. De skal og synge: Lang tid tilbake hendte det, med Anne Lise som solist. Konsertens desiderte høydepunkt blir når Carlo avslutter det hele med å synge: O helga natt.

Onsdag 22. desember

Føste trailer på skogstur denna vinteren
Han møtte vegskrapa nedfor ho Haldis Fjellheim. Kjettinga hadde han ikkje på. Og glatt va det blitt. Dermed møste han kontrollen og seig attover til hengarn blei ståanes på halvåtte. Trafikken blei sperra i fleire tima, men bergingsbil og vegskrapa fikk vogn og henger opp på vegen tilslutt sånn at han kom seg til Skrolsvik for å hente laks.
 

Julkveita og solkvervnatta


Han Asbjørn Johnsen i Lonkan fekk i alle fall julkveita - tre i ett drag, her med krøkongeln i handa
(foto:hakre/digitalisering:OK)

Kveita tel jul vil mange ha. Det var vesst enda viktigare før - i den tida da gubben i huset måtte sette på nausttaket eller i støa vess han ikkje klarte å skaffe julkveita.
Korførr blei kveita julkveita? Den som vesste det! Men ho var jo gudsfesken, den hellige fesken. Den kvitaste av alle. Det har nok med det å gjøre.
Han no avdøde Evald i Skrolsvika sa en gong: "Solkvervnatta hadde dem spesiell tru på. Hadde du bruk i havet solkvervnatta, då fekk du kveita. Det trur æ va grujn tel at dem kalte det julkveita".
Ja, kem som veit.
Solkvervnatta e jo natta da sola snur og da alt kan skje. Og detta med kveita på solkvervnatta var kanskje siste trøst førr den som ikkje hadde fått kveita tel jul.
- Æ huse han Julius i Olfinnvika, førrtellte han Evald. - Han hadde nokka agn ståannes. Så egnte han, men han fekk ikkje vaden i havet før te solkvervnatta. Men veit du, han fekk tre fine kveite den natta.
Ingen treng å sette på nausttaket julnatta no på grunn av kveitmangel. Senjamat i Frovåg har kveita, og æ såg nokken skive i en butikk også her om dagen.
hakre..

Thomasmesseregnet et døgn forsinka
Føst sludda han i ettermiddag, og så begynte han å regne. Det va no igår at det va Thomasmesse. Men sola snudd litt seint iår, så det blir vel rett likevel.
Imorra kjem det meir regn. Det blir ikkje jul uten mildver, regn og holka vekka før julaften.

Tirsdag 21. desember
..den mest populere lokalavisa for Senjen her i Kalifornia.
Hei Helge i Budstikka!
Ville bare onske alle hjemme god jul og godt nyttaar, ser ut som jeg maa noye meg med kunstig sno (og jule brus) i aar. Avisa di er fortsatt den mest populere lokalavisa for Senjen her i Kalifornia.
Nils Chaboud

I mørtna..
Når rommet e fullt av fesk og du e så utpeisa at det tire i skuldran og i ryggen, då e det godt å være feskar, sei han Erling Stangnes i sine "mørketidstanka". Se til høgre..

-Piratentreprenørslurv!
Eg e anonym, sa en kar som ringte oss i formiddag. Eg vil berre sei at når kommunen bruke sånni piratentreprenøra som dem bruke for å ordne plassen ved fergeleiet i Skrolsvika, så blir det kaos. No har dem tatt juleferie, sei han, og det ser ut som ei slagmark. Midt i riksvegen har dem lagt etter seg et stort holl, som berre e merka med etpar kjegle. Så dersom det kjem en onge på spark susanes, så går han rett i grava. No må pinadeg teknisk sjef ordne opp, sei den oppkarra anonyme.

Vil dokker gjøre postbudan glad?
-Du Helge, sei ho Marit Mathisen, kan ikkje du skrive i Budstikka at dersom folk vil gjøre oss postbud glad no før jul, så skal dem ta å måkke framfør postkassan sine. Meir skal det ikkje til for å gjøre oss i godt humør, sei ho. -Skriv det! Og vi skriv..

Han Ivar sell mange bøker
Til tross for små midla til markedsføring sell romanen godt, i sørlige dela av landet òg, sei han Ivar Enoksen til Budstikka. Opplaget på 1500 bøker kan se ut til å bli utselt. Om nytt opplag trykkes e usikkert.

Historielaget sell mange årbøker
To hundre bøker av et opplag på to tusen ligg igjen på lager, sei han Hans Kristian til Budstikka. Så det minka. Det kjem normalt endel uselte bøker i retur ifrå bokhandleran utpå våren, sei han. Men han trur det blir mindre av det iår.

Han Thomas brygge te jul i dag
Mørketida har mange merkedaga. Slik kunne kanskje folk før oss følle bedre med frå dag tel dag, mens di såg på merkan på primstaven og sa:
- Ja, i måra, då har vi han Tommes. Då skal no han brygge te jul.
Ja, slik e det: I dag, den 21. desember har vi det som kalles Thomasmesse i almanakken. Di gamle her i landsdelen sa at han Tommes brygga te jul. Øl måtte jo alle ha. Då som no. Det e lettare no.
Opphavlig går nok det der på apostelen Thomas, han vantru-Thomas.
Hos oss var det vanlig tru at når han Tommes eller han Thomas sku brygge te jul, då trengte han vatn. Då kom sydvesten og våtveret. Så no kjem det vel! Vøta måtte de også ha te lefsen som sku bløytes før jul. Derførr heite denne førjulsbløyta også lefselinna eller lefsebløyta.
Så kaldt som det no e, trur vi vel ikkje så mykje på bløyta te jul. Men den kan komme mella helgen òg. Han la sny i åpent vatn i år. Og æ huske godt han Konrad sa:
- Når han hiv sny i ope vatn, må han tak han a sju gonge før det blir skikkelig vinterføre.
hakre

Måndag 20. desember
Etterlysing av en finsk flaskepost på en fjelltopp
Først i sekstiåra blei det på toppen av Lomen av fleire funne og lest nedtegnelser frå mannskapet på ei finsk/ålandsk seilskute, plassert i ei flaske i en varde som sto der. Etter rundt nitti års hustrig tilværelse på den forblåste toppen, rundt sju hundre meter over Selfjorden, var skrifta fullt leselig. Skuta, trulig et kjøpefartøy for fisk låg og venta på bør i Selfjorden, og sjøfolkan traska til topps, trulig frå Steinjorda. Helsinga til etterslektene var skreven på papir og lagt inn i ei blank flaske med korketropp, og lagt inn i varden. Ei kort fortelling om skuta og en fortegnelse over mannskapet  var nedskreven. Dessverre blei flaska fjerna av et lite omtenksomt menneske. Rundt 1965 var den i alle fall borte. Kan noen ennå ha rede på papira? I så fall:
Om de leveres i post til meg vil de bli lagra i UL UTSYNS arkiv. Dette vil være en stor skatt for framtida. Man kan tenke seg kor artig det vil være å finne slektninger til disse sjøfolka, og beretninger om skuta. Om papirene finnes og eieren syns det er litt dumt at de blei tatt frå varden FORSIKRER eg at tilbakeleveringa vil være en bragd som meir enn oppveier det at de blei «lånt» i si tid. Forresten kan vedkommende la være å oppgi avsendar..
Ivar Enoksen. Flakstadvåg, 9395 Kaldfarnes. Tltf.77855115/ E-post
ienok@online.no

-Ka skal eg gjøre med all denna elgen?
Det e han Tormod Andersen på Eidet som spør. - No har kjerringa i tjue år ordna og stelt rundt huset. Men ka hjelpe det, sei han. Vi har en flokk med elga som tidlig kver morra og seint på ettermiddagen grindegår utfør huset. No e det ingenting igjen hverken av ripsbærtre, hagebuske eller hekk.

Lørdag 18. desember
-Ikkja nokka Telianor-syndrom i Tranøy!
-Endel persona og endel media har prøvd å gje et inntrykk av at rådmannen og eg e uenig og i strid med kverandre når det gjeld stenginga av Vikstranda skole, sei kommunelege Sven Stenberg til Budstikka på morsmålet sitt, -svensk. -Tvertimot va vi begge enig om både sak og målsetting på et møte vi hadde idag vedrøranes situasjonen på Vikstranda skole og behovet for utbedring.
Sjøl om Telianor-samarbeidet sprakk, så e samarbeidet meget godt imella den svenske legen og den den norske rådmannen i Tranøy, sei Sven Stenberg til Budstikka. - Ikkje har vi tenkt å bryte samarbeidet, og ikkje har vi nokka fallskjerma heller, sei han til slutt.

Fredag 17. desember
Romjulstreff for studenta i år òg
Sjøl om Tranøy år 2000 e avslutta, blir det romjulssamling i år òg. -Vi følte at vi måtte ta et ansvar, sei prosjektledar Gunnar Torgersen i Robin Hood as. -Sjøl om Tranøy år 2000 e avslutta og kommunen ikkje har sett av penga til samling i år òg, veit vi at de årvisse samlingen av alle studentan og ungdomman som kjem heim til jul e så viktig at vi kan ikkje berre avvikle ordninga. -Vi veit kor viktig rekrutteringsarbeide mot denna aldersgruppa e. Kem som betale får vi finne ut etterpå. Programmet e delvis klart, det blir et visst faglig innhold, men stor vekt på det sosiale.
-Så sørtranøyungdom under utdanning og i eksil, - hold av ettermiddag og kveld tirsdag 28. desember. Det her må bli en årviss sak, sei han Gunnar, og så må vi snarast utvide ordninga til å gjelde ungdom ifrå heile kommunen!

Torsdag 16. desember
Tranøya blei tusenårsplassen i Tranøy
Kommunestyret tok ikkje hensyn til vedtaket i tusenårskommitèen sin igår, og vedtok at Tranøya skal være tusenårsplass i kommunen.
Ordførarn sei til Budstikka at vi no må se på Tranøya i sin heilhet. Det gjeld ikkje berre utstilling der om kjerkestedet si historia, men på heilheita når det gjeld Tranøya som et veldig viktig kulturminne i kommunen.
-Vi må bl.a. se på tilgangen til øya, vedlikehold, utstillinge og brannsikring, sei han.

Kommunebudsjettet vedtatt
Det framlagte forslag til budsjett og økonomiplan for kommunen for år 2000 blei vedtatt i sin heilheit igår.
Senterpartiet sette fram et forslag om å ikkje regulere betalingssatsan for barnehaga og skolefritidsordning opp med de foreslåtte tre prosentan for å følge prisstigninga. Forslaget falt mot fire stemma. Budsjettet hadde allereia en underbalanse på 90.000 krone, og forslaget innebar en ytterligar underbalanse på 25.000 krone. Det ville ikkje resten av komunestyret gå med på.

-Det e kun eg som kan stenge Vikstranda skole !
Det sa rådmannen på kommunestyremøte igår. Vi fortelte igår at kommunelegen og helsesøstera i brevs form hadde stengt dela av skolen på grunn av muggsopp.
-Myndigheita til å stenge skolen ligg etter kommunehelseloven hos kommunestyret, sa han, og den har dem delegert til rådmannen. Han såg imidletid ikkje bort ifra at han ville komme til samme konklusjon som helsevesenet sine folk.
Det arbeides no med å finne alternative undervisningslokala. Ei løysing kan være menighetssalen i kapellet, som ligg på andre sia av veien.
-Helsa til ungan skal vi ta veldig alvorlig, sei ordførarn til Budstikka. - Budsjettet e no vedtatt, og det planlagte utbedringsarbeidet kan starte. Det at dela av skolen stenge gjør at vi kan forsere arbeidet. Å ha full skoledrift på en byggeplass e ikkje nødvendigvis så bra, sei han.

Nye boligfelt i Sollia og i Vangsvika
Det begynne å skorte på byggeklare tomte i kommunen. Kommunestyret har derfor sagt at det skal reguleres nye boligfelt i Vangsvika og på Holmen i Sollia.

-og så spiste man kveita
Etter at alle sakern va ferdigbehandla på kommunestyret igår, gikk man over til den meir sosiale delen. Kokk Gunnar Theodorsen på Vesterfjell Aktivitetssenter hadde julekveita klar til alle representantan og andre frammøtte. Tidligare ordførera va invitert òg. Så det blei no nokken tala og førjulshelsinge. Før dem gikk, fikk alle årets Årbok for Senja av ordførarn.
Og så tok det nye kommunestyret juleferie.

Onsdag 15. desember
Vikstranda skole stenges til nyttår?
Etter ka Budstikka erfare har kommunelegen og helsesøstera igår i brevs form sagt ifrå at den eldste fløya på Vikstranda skole må stenges til nyttår. Den eldste fløya e fløya oppover mot Vikadalen. Årsaken til stenginga e muggsopp. Saka behandles i kommunestyret idag.
Skole- og kultursjef Eigil Andreassen sei til Budstikka at kravet om stenging av skolen kom uventa utifrå tidligar målinge av innemiljøet, men at man no avvente kommunestyret si behandling i dag før man går på bygda og leite etter undervisningslokala for vårhalvåret.
Det har lenge vore et problem på skolen at de flate takan ikke klare å holde vatnet ute. Det e no konkrete plana om å bygge røsta tak over heile bygget. Då man bygde skolen blei den bygd rimeligast mulig. Det gjorde ikkje saka enklar at entreprenøren gikk konkurs før bygget va ferdig.

Budsjett og julekveita på kommunestyre idag
Idag har Tranøy kommunestyre det tradisjonelle førjulsmøte med budsjett, økonomiplan og julekveita. Som regel bruke budsjettbehandlinga å gå forholdsvis fort unna. Enten e det fordi forarbeidet til budsjettet e veldig godt, eller så e det fordi man har løst å bli ferdig sånn at man kan begynne å ete kveita.
Men igår kom kravet om stenging av den gamle fløya på Vikstranda skole. Kanskje den saka finn si snarlige løysing idag sånn at ikkje kveita blir kald og smøret stortna.

Akutt boligmangel
Sjøl om det etter nyttår blir ferdig fleire kommunale gjennomgangsboliga og det i løpet av 1999 har blitt bygd hus som aldri før, e det boligmangel i Tranøy. På Stonglandet skole e man fortvilt. Rektor Solveig Ramstad måtte måndag se at kvalifiserte folk sa ifra seg jobben fordi det va heilt umulig å skaffe husrom for dem. Skolen har utlyst to vikariat etter nyttår på grunn av svangerskapspermisjona.

Tirsdag 14. desember
Les Francais arrivent!!
-Eg e kjempefornøyd, sei personalsjef Helfrid Skoglund i Tranøy til Budstikka. -Den franske legen Pierre-Éric Vachaud som va på besøk hos oss tidligar i haust har sagt ja til den ledige legejobben i kommunen.
I februar kjem han oppover for å gjøre seg bedre kjent med språk og rutina, og så begynne han å praktisere som lege etterkvert. I april kjem kona og de to ungan på ett og fire år etter.
Det går òg røkta om at en kamerat av han har fått tilbud om legejobb i Berg. Les Francais arrivent - franskmennene kommer!

-No har vi vaska golvet og vi har regulert,
skriv han Øyvind Rasmussen i Fiskeridepartementet i sin førjulsepistel til oss. Om han ikkje akkurat e barnefødt i Tranøy, så e mora hannes det. Se til høgre...

-Møbla må dem jo ha i fellestua!
Under planlegginga av de nye omsorgsboligan på Eidet tok man ikkje med møbla og inventar til felles-stua i bygget. Det syntes rådmannen man måtte finne ei ordning på. Han kontakta KLP og Sparebank1 som la 10.000 krone kver i kassen i tillegg til de 10.000 som rådmannen fant i ei skuffa. Dermed kjem møblan på plass.

50.000 nye aksjekrone ifrå kommunen til Øylandsruta
Driftsstyret/formannskapet i Tranøy har vedtatt å tegne nye aksja i fergeforbindelsen i Vågsfjorden for 50.000 krone.

Mandag 13. desember
Midt-Troms med rekruttering på Internett
Styret i Midt-Troms Regionråd, som består av Berg, Lenvik, Målselv, Sørreisa, Torsken og Tranøy, har enstemmig vedtatt å anmode de respektive kommunan om å bevilge penga til å iverksette forprosjektet Rekruttering på Internett.
No ber sekretariatet kommunan om å klarere de 8000 kronen kver som skal til for å få det heile igong.
Det e Robin Hood as som skal ta seg av forprosjektet.

Årbok for Senja e kommen
Årets Årbok for Senja e kommen! Fås i bokhandelen fra og med idag, sei han Hans Kristian..

Helsing til ordførarn i Berg
Budstikka vil berre få lov til å sende ei helsing til ordførarn i Berg, han Trond Abelsen, på denna adventsmandagen. Etter eget utsagn e han inne å les Budstikka kver dag.

-Sløkk lysan!
Det skriv han Ivar Enoksen ifrå Flakstadvåg i sine mørketidstanka idag. Han e ikkje snau, og snakke om elektrisitetsterror..
Du finn peikar til det han har skreve til høyre på sida.

Søndag 12. desember Lyset e her endå..
Allereia klokka to idag begynte det å skjømmes, men då hadde det vorre fire tima med vindstilla og adventslys på himmelen. Om det va nokken andre enn ho Anna-Sofie som prøvde skien, veit vi ikkje, men fleire nøtta dagen til å prøve sparken eller akebrettet. Og med en lun liten kuldegrad, silkesny og et sånt lys skulle de naturgitte rammevilkår så avgjort være tilstades for utendørs aktiviteta.

foto:hnn

Lørdag 11. desember
Jula "synges inn" i morra for førtiende gong
Imorra e det førtiende året Sør-Senja mannskor "syng inn jula" i Stonglandet kirke. Den årvisse tradisjonen blei ettkvert utvida ved at de andre koran i kommunen deltok i arrangementet.
Imorra søndag starte den årlige juleinnsønginga i Eidetkirka klokka fire, og fortsette i Vangsvik kapell klokka sju.

Skisesongen e herved åpna!
-I dag hadde jeg sesongens første skitur på skogsbilveien mellom Valvåg og Hals. Anbefales - fine snøforhold nå.
Med hilsen Anna-Sofie Chaboud

Reisebrev ifrå Canada og Arizona
Når vi føssta e i gong med brev, kan vi jo legge ut et
reisebrev ifrå han Martin Jensen.

Fredag 10. desember

Juksamaskina som sei seks!
-Har du sett de nye juksamaskinan mine, sei han Erling. -Dem e islandsk, utrulig små, og lett å bruke. Alt styres ved hjelp av skjermbilda. Og e det lite fesk og man frys, kan man skruve på skjermbilde nummer seks. Då dukke det opp ei usedvanlig lettkledd dama opp i vinterkylda.
I bruksanvisninge står det at skjermbilde nummer seks e kun for å sjekke bildekvaliteten, og "har ingen praktisk betydning for maskinens virke under fisking". Vi ser ikkje bort ifrå at det kan ha praktisk betydning for fiskaren.
I gamle daga sa man ei juksa va et snøre med en tosk i kver ende. Idag e det nokka anna i øverenden.

foto:hnn

Statsskog får forlenga avtale om dressurområde for hund
En plass må jakthundan dresseres. I Tranøy har Troms Statsskog hatt avtale om et dressurområde i Svandalen. No vil dem forlenge den. Det får dem for fem nye år. Men sia det e kommen inn en klage på at dem ikkje heilt har passa på grensen, bes dem om å holde seg innfor området.

Elg og bil, -igjen
Både elg og bil kunne fortsette etterpå. Om det vistes nokka på elgen veit ingen, men bilen hadde tydelige tegn etter møtet imella en elg og en bil utmot Skrolsvika seint igårkveld.

Pensjonistan har starta jula
Igår hadde Sør-Tranøy pensjonistforening julebord på Silsand vegkro. For å ikkje ha nokken begrensinga når det gjeld inntak av det som høre til maten på et julebord, va det ordna med buss. Alle 50 hadde fått god mat og god service, får vi høre. Og fenalåret va det han Osvald Iversen som vann. Og sia kona hannes, ho Annbjørg, lage nokken aldeles utsøkte flatbrød etter ei oppskrift ho hadde med seg ifrå oppveksten i Lofoten, anbefale vi et besøk der i huset før fenalåret e oppeten.

Fritak for bo- og driveplikt
Ho Brynhild Myrmo og ho Asta Brattli har odel på en gård på Holmen i Sollia. No søke dem om fritak for bo- og driveplikten. Det e ikkje nokka drift på gården idag.
Administrasjonen har foreslått overfor komitè for teknisk, næring og miljø i Tranøy at dem får pemanent fritak ifra bo- og driveplikten dersom de dørka arealan leies ut til interesserte, utmarksgjerdan vedlikeholdes, og skogen drives i samråd med skogoppsynet.

Olaheimen grunneiarlag vil ha bort andre sine saua
Grunneiarlaget på Olaheimen har sendt brev til kommunen der dem fortell at dem e plaga med at saua som tilhøre andre gårda beite hos dem. Dem påpeike at beiteretten på gårdsnummer 13 e forbeholdt dyr ifrå samme gårdsnummer.
Han Kåre Kristiansen på avdeling for landbruk skriv at han forstår problemstillinga. Men sjøl om det i lov om ansvar for husdyr står at den som eie husdyr skal sørge for at dem ikkje beite der dem ikkje har lov, så sei gjerdelova at den enkelte grunneiar skal vedlikehold gjerdan mot felles utmark. Og vedlikehold av utmarksgjerda har kommunen kjørt hardt på i alle saka ved overtakelse av eiendomma.
Han anbefale at partan samarbeide om arbeid og penga for å sette gjerdan istand, og at dem tar seg en dugnadsfest etterpå.

Torsdag 9. desember
Kommunen sin kulturpris til Tommy Jakobsen
Komitè for skole, barnehage og kultur har vedtatt å gje årets kulturpris til han Tommy Jakobsen i Vangsvika. Han har i alle år vore en drivkraft i revymiljøet og småbåtforeninga i bygda.

Fordeling av kulturmidla
Haustfordelinga av kulturmidla i Tranøy e avsegstyrt. Sånn ser lista ut:
Øverbotn skole 12.000 krone, Stonglandet skolekorps 7.000, Nord-Tranøy damekor 4.000, Skrolsvik bygdelag 3.250, Solli samfunnshus 3.000, Stonglandet skole 3.000, Bygdelaget Bellevue (Eidet) 2.700, Tranøy NFU 2.300, Gunn Sørensen 2.000, og Rødsand Vel 1.000 krone. Lysløypen i Sollia, Vesterfjellet og på Brygghaugen har fått 6.000 krone på deling. Komitèen har òg bevilga 20.000 krone for at bassengan i Vangsvika og på Eidet skal ha åpent en måned lengre enn planlagt til våren.
Einaste enkeltperson som fikk penga va altså ho Gunn Sørensen, som jobbe i adminstrasjonen i etaten. Ho søkte om støtte for å delta på ei messa i Sørreisa der ho selte egne håndtverksprodukta. Det fikk han Øystein Bærø til å be om en protokolltilførsel som lyde: "Det bør vurderes hvorvidt det skal ytes støtte til private, kommersielle tiltak".

Onsdag 8. desember
"Fiskaren" til Tranøy for å finne julekveita
-Nei, det blei ikkje nokka på oss, sei han Bjørn Tore Forberg ifrå avisa Fiskaren i Bergen som har oppholdt seg i Tranøy etpar daga for å lage reportasje om julekveita. -Han Edvin Pettersen skylte på hallet mitt, sei han. -Han Edvin sjøl meinte han va for gammel for å ordne seg hall, så det einaste hallet han fikk va rygghall. -Men han Edvin hadde lagt til sides ei kveita han fikk dagen før sånn at eg skulle få bilde av sorten.
Så vesst du vil lese om fisket etter Guds Fesk utfor Sør-Senja før jul, så får du kjøpe Fiskaren.

Årbok for Senja på plass over helga
Årbok for Senja e en årviss tradisjon. Likeså stor tradisjon e det at eller anna skjer seg enten på trykkeriet, på bokbinderiet eller med transporten.
Men no e det klart at den sendes ifra bokbinderiet sørpå på fredag.
Årets Årbok e ei spesialbok i en ny serie om øye og folk rundt på Senja. Iår handle det om Tranøya, men stoffet i boka e innom såvel andre dela av Senja som Astafjordan.
-Så årets årbok blir litt spesiell, men til neste år e planen å lage både den tradisjonelle årboka samt ei ny bok i serien om øye og folk på Senja, sei redaktøren, han Hans Kristian Eriksen til Budstikka.

  Tirsdag 7. desember
Ambuleranes fagfolk
-Det e nok å gjøre for den som vil, sei han Charles Olsen og han Iver Ryvoll. Akkurat no e dem ferdig med å bygge inn ei vakumpumpa på Selfjordbuen. Han Charles driv et mobilt mekanisk verksted og farte over heile Senja, og han Iver driv omtrent på same måten hovedsaklig innafor trebåtarbeid. Men ved større oppdrag slår dem i samen.
Måndag 6. desember
Finlandsutstilling på nasjonaldagen

Ho Leila Paulsen ilag med endel av finsk-elevan sine framfør endel av utstillinga, fra venstre Miriam E. Nilssen, Mariann Mathiassen og Ida Josefine Pedersen.
foto:hnn
-Finlendere har fjorten kasus, de bøyer substantiver og nesten alle andre ordklasser i både tid og rom og flere andre dimensjoner. De har ingen hemninger. De bøyer til og med navn. Og dette i et språk som allerede i utgangspunktet høres ut som et tullespråk. Kasusene gjør at man på navnet kan høre om han som går på veien der borte beveger seg fra oss eller mot oss, hvilken seksuell legning han har, omtrent hvor gammel han er og hvor han bruker å feire jul! Dette skriv forfattarn Erlend Loe om oss, sei ho Leila Paulsen til Budstikka.
For å få ett meir nyansert bilde av heimlandet sitt, har ho og hennes finskeleva ved Stonglandet skole laga ei utstilling om Finland på biblioteket.
I Tranøy bor det fire voksne finlendera.

Juleverksted og nyttårsforberedelsa på Rødsand
Tirsdag 8 desemberber er det juleverksted for unga i Storstua på Rødsand. Kl 20.00 er alle velkommen til å se på og smake på resultatene. Vi har offisiell tenning av julegrana samme dag, sjøl om den har lyst sida 1. søndag i advent. Dessuten arbeides det på spreng med tusenårs-skiftet og feiringa av det. Øvingen på revyen er godt igang, heite det i en mail ifrå "pressetjenesten" i bygda

Søndag 5. desember

Julesnyen på plass
Vestavèr og sny i heile helga har gjort sett beste for å omforme landskapet til et julekort-landskap. Føsta etter at biskopen hadde gått av preikestolen idag, klårna han opp. Men då hadde det komme imella en fot og halvmetern med sny.
Det går og et røkte om at en liten nisse skal være observert utfør en vedsjå på Sør-Senja (bilde t.h.)
  Busslomme eller søppel-lomme?
-Kan ikkje Budstikka skrive at no må teknisk etat få fjerna søppelkontainern som dem har plassert på busslommen attmed barnehagen på Å, har fleire sagt til oss. - Den skape problem for ei trygg trafikkavvikling, sei en bussjofør til oss.
Derfor skriv vi om det idag. Vi e enig. Den må bort!
foto:OK

Fredag 3. desember


-No minske du sægel, sei eg.
Vett og uvett ifrå biskopen
Det va endel ledige stola på skolen på Eidet i kveld då Tranøy menighetsråd arrangerte kulturkveld i forbindelse med den pågåanes bispevisitasen i Tranøy. Det va synd. Dem som holdt seg heime fordi dem trudde at det skulle være en tradisjonell menighetskveld, dem kan no berre sette der å angre.
Han Hans Kr Eriksen holdt et engasjert kåseri om "Stoppested i historia", før No-Trø Dame på en overbevisanes måte viste oss ka et damekor kan få til. Etter kaffipausen framførte han Erling Stangnes bl.a. Helge Stangnes sin tekst om gamlingen på sjukeheimen som etter å ha drømt om nakne dame på ei sydhavsøy tok feil av dem og en ung kvinnelig sjukepleiar midt i Fadervåret på en oppbyggelse på gamleheimen. Så entra biskopen scenen og kom med det folk hadde håpa på han skulle gjøre, ta ei historia ifrå Vett og Uvett. Og framføre teksta ifrå den boka, det kan han og..
Heile kvelden blei avrunde av sogneprest Torhild Viste, som sjøl om ho påsto at ho hade feil dialekt sang "Blå kveld" av han Arvid Hanssen.


Skuffa over Norge2000
-Eg har forsåvidt forståelse for at Norge2000 ikkje fann å måtte gje meg penga til innsamlingsarbeidet om fiskebåta i Tranøy, sei han Oddvar Klausen til Budstikka. -Men eg blir irritert når man ikkje en gong finn det nødvendig å gje en begrunnelse for avslaget. Eg kjenne til andre prosjekt som har søkt om støtte, og som har lagt et kolossalt arbeid i såvel prosjektbeskrivelse som søknad. Når dem då får avslag uten at Norge2000 har gidda å skrive ei einaste linja om grunnen til avslaget, syns eg det e dårlig gjort, sei han.
Meir informasjon om
Norge2000 og ka pengan demmes e gått til...

Råtten lysestolpe felte dama i 80-åran
Det står etter kvert bedre til med dama i 80-åran ifrå Grønvika som pådrog seg endel alvorlige skada for etpar veke sia då ho skulle skifte lyspære i utelyset. Sjølv om ho e kommen i respektabel alder, e ho innom de fleste fjelltoppan på Sør-Senja i løpet av sommarn, og bruke sykkel og skie der vi bruke bil.
Men det va en råtten lysstolpe som felte ho. Og den tar ikkje hensyn til alder.

Torsdag 2. desember
Geistlig besøk i Sherwoodskogen
Igår starta biskopen med følge dagen med å besøke barnehagen på Eidet, før dem stakk innom Robin Hood på bedriftsbesøk. Deretter bar det til Vesterfjell til møte med skoleverket i kommunen.
Kveitmusèet e retta opp!
Idag va Bygg i Nord kommen til den delen av reparasjonsarbeidet med Kveitnusèet i Skrolsvika som alle va mest spent på. Brygga skulle rettes opp etter sprengningsuhellet ifjor. Blant de mest pessimistiske va oddsan stor for at heile brygga ville rase isamen. Men det gjorde den ikkje. Alt gikk etter planen ved hjelp av god planlegging og en sindig kar bak vinsjespakan på en stor bergingsbil. No gjenstår avstiving av bygget.
Kulturkveld på Vesterfjell for pensjonista idag
Ikveld e det pensjonistkveld på Vesterfjell i forbindelse med bispevisitasen. I morra e det åpen bygdekveld på Stonglandet skole.

-Et velsigna brukervennlig system, sa biskop Ola Steinholt. Eivind ifrå KRS-Utvikling til venstre
foto:hnn
Onsdag 1. desember
-En velsigna enkel måte å lage avis på!
Budstikka og Robin Hood as hadde i formiddag besøk av biskop, prost og prest med følge. Etter å ha fått ei innføring om bedriften og Lokalavisprosjektet, fikk biskop Ola Steinholt som den føste "lokale redaktør" prøve LABS (Lokalavisas Brukersystem), -det nye konseptet for laging av lokale avise i Lokalavisa.
Etter spørsmål ifrå oss, uttalte biskopen at det nye konseptet va velsigna enkelt å bruke.
LABS tas i bruk rundt juletider. Testkjøringa starte f.k. fredag.
Fullt kjør for bursdagsekspressen
Oppdragan strømme på for den nystarta elevbedriften "Bursdagsekspressen" ved skolen på Eidet. Dem tar på seg alle gjøremål og organisering av gebursdaga for unga.
I dag hadde dem sitt andre oppdrag. Det va han Odd Martin Sellevoll som fylte ti år.
Her ser vi fødselsdagsbarnet imella kjøkkensjef Cathrine Pedersen til venstre og hovmester Ane Elisabeth Nilssen til høyre.
foto:hnn