Lokalavisa i Tranøy kommune
Søndre Senniens Budstikke

..arkivet ..

Nyttårsaften, torsdag 31. desember:
Ei lita helsing til han "Brøyte-Per"
Ifrå en av leseran har vi fått denne helsinga til han "Brøyte-Per", som bur i Frovåg:
"Annonym hilsen te han Brøyteper: Æ vil bære helse ter han Per som brøyte her ytterst på Sør-Senja.  Han gjør en veldig fin jobb.  Og så e han en hensynsfull og oppmerksom sjåfør, og det sette vi pris på både som bilførera og som småbarnsforeldra.  Fortsætt sånn, Per!"
Vi slutte oss til, og uttale medfølelse med de brøyesjåføran som så gjerne vil gje oss gode vintervega, men som blir fotfølgt av veivesenfolk som sjekke dem med centimetermål!!

Julefest med telt og bål i Skrolsvika!
Skrolsvikingan feira juletrefesten ute i år. Med det heilt nydelige vèret vi hadde i går, den 30., blei juetrefest ute en suksess. Han  Eilif og han Finn hadde sett opp storteltet og laga tel bål ute på skoleplassen.  I teltet blei det severt kaffi til de voksne og varm sjokolade til ungan (og de voksne). Ute grilla vi pølse, gikk rundt juletreet, basa i snyen og kjørte sparketog.  Vasskrånissen var selvfølgelig med heile tida, og hadde tid til å prate med alle ungan før han delte ut pakka.
GT

PS:Godt nytt år!

Et godt nyttår til alle leseran
Vi ville berre ønske alle leseran våres ei rektig god nyttårshelg, og et godt nytt år! Vi sette stor pris på alle tilbakemeldingen vi har fått ifrå dokker i året som har gått, og håpe at vi gjør oss fortjent til det samme i året som kjem!

Femtedagen, tirsdag 29. desember:
Dårlig brøyting
-Det her hold ikkje, e kommentaran vi får angåanes brøytinga av endel av veian på Sør-Senja. Rektignok skal det ikkje brøytes før det har snya endel, men folk som har kjørt strekninga mellom Eidet og Tranøybotn idag meine at vegen der e så dårlig brøyta at det går utover sikkerheita. Veien va smal, med mykje laussny langt inn ifrå kantan.

Revy-suksess i Vangsvik og i Sollia
I helga gikk den årlige Vangsvik-revyen av stabelen. Skryt får vi av dem som såg den. Forrige helg va det julerevy i Sollia. Den skal vesstnok ikkje ha vorre nokka dårligar. Begge dessan bygdan har langvarige tradisjona for julerevy.

-Berre det her e grunn nok til å komme heim!
Vi sitere berre nokken av deltakeran på romjulstreffet til Tranøy år 2000 som vi trefte klokka ett inatt. Då hadde dem bak seg et langt program idag. Dem begynte klokka tolv idag i gammelstua på Stangnes med mat og prat og underholdning, før dem va på omvisning på båtverkstedet hannes Iver Ryvoll. Deretter bar det til Robin Hood as på Eidet, før dem besøkte verkstedet hannes Charles Olsen og Senjamat as i Frovåg. Heile seansen blei avslutta med gilde i en lavvo i Frovåg. Tilsammen 30 ungdomma deltok. -Det her må gjentas, va kommentaran vi fikk.

Fjerde dags jul, mandag 28. desember:
-Godt å komme seg på arbeid igjen..
Det sei no iallefall dem vi har møtt i formiddag. Det kan være godt å komme seg opp om morran og ut litt etter å ha sotte inne og ført i seg uforsvarlige mengda av julemat i fleirfoldige daga.

Senjas første villsvin på Å
-Det e no egentlig en slags hobby sålangt, sei ho Unni Ottesen på Å til oss. Ho og mannen, han Roy, har gått til anskaffelse av villsvin, et voksent par og to unga. Etter å ha snakka med fagfolk, fant dem ut at dem ville prøve. I vill tilstand et villsvin røtter og litt gress, men hos dem får dem stort sett det samme som menneska et. Kjøttet e allereia selgt til ICA, og ifrå dem får dem all frukt og brødvara som ikkje lenger kan selges i butikken.
Villsvin har ikkje flesk, og kjøttet har en smak som en mellomting mellom hjort og elg.

Andre juledag 26. desember:
Lett snykôv og julefred
Lett nordlig vind som skal dreie mot sør utpå dagen, overskya og et lett snykôv ligg over Sør-Senja idag.

Fikk 12 rette like før jul
65.000 krone på giro ifrå Norsk Tipping blei resultatet for en Tranøy-væring som slo til med 12 rette i tipping like før jul. Vi regne med at han ikkje hadde problem med julehandelen. Men kjenne vi mannen rett, vil han ikkje gå av hengslan.

Julegudstjeneste med kirkekaffi på Eide i går
Juldagspreika va i Eide-kjerka iår. Etter gudstjenesten va det kirkekaffi, sia det va siste gudstjenesten her i kommunen for avgåanes sogneprest Paul Fyhn

Julaften, torsdag 24. desember:
Julaften med ellve minusgrader, nymåne, klårvèr og vindstilla
Med den beste ramma fra naturen si sida, ringtes jula inn med kirkeklokken klokka fem i ettermiddag. Julefreden har senka seg over Sør-Senja. Søndre Senniens Budstikka vil ønske alle våres lesera en rektig fin julekveld og ei god julehelg!

GOD JUL ALLE SAMMEN!

Likjejulaften, onsdag 23. desember:
Sola har snudd og julesnyen e på plass
Vi merka det ikkje så mykje, men vi veit det: Sola har vore så langt unna oss som kan være og e no på tur oppover igjen. Så med nokken minutta kver dagen e ho på tur tilbakers til oss. Idag e det klårver, so ho sendte ei helsing i form av et rosa skjær over Andørja og Rolla. Og med ni graders frost nere med havet og nokka meir på innlandet, har det lagt seg et passelig lag med kvit, rein og ny sny som har pynta landsskapet til jul.
Juletrean e henta inn, og vi regna med at de siste blir sett i fot og pynta i løpet av kvelden.

Næringshage-prosjektet bevege seg rett retning?
-For tidlig å sei nokka konkret, men endel signala i det siste gjør meg litegrann meit optimistisk, sei han Frode Olsen når vi spør han om ka som skjer når det gjeld de tidligar omtalte planan om å etablere en såkalt næringshage i Midt-Troms med "filial" i Tranøy.

-Hels alle, sei ordførarn
-No tar vi juleferie, sa ordførarn då han stakk hauet innfør døra våres nere på Nordbrygga igår. -Kan ikkje dokker helse alle leseran av Budstikka ei god jul og ett godt nyttår ifrå kommunen, spurte han. Det gjør vi gjerna. Den e hermed overbrakt til dokker alle!!

Mandag 21. desember:
Tranøy-budsjettet enstemmig vedtatt
Det va ikkje så mykje steina å fløtte på, så budsjettforslaget til Tranøy kommune blei enstemmig vedtatt på kommunestyremøtet idag. Den einaste forandringa blei at man opprette ei stilling som psykiatrisk sykepleier, -med heilfinasiering av statsmidla.

Elgsaka
-Eg eg så glad for at eg har sagt ifrå at eg ikkje tar gjenvalg, sei en av kommunestyrerepresentantan til oss etter møtet i kommunestyret idag.
-Når eg tenke på kor mykje tid vi politikera har brukt på elgen i kommunen, og kor mange saksbehandlera som har jobba med saka i en umasse av tima, blir eg meir enn betenkt, sei han. Han vil ikkje framstå med namn. Vi forstår han. Elgen va på nytt oppe på kommunestyremøtet idag. Der blei det vedtatt å inngå avtale med fire ettersøkera med hund som skal ta seg av skada vilt. Et eia reglement e vedtatt for ordninga.
Det tidligar vedtaket vedrøranes det nedlagte viltkorpset e for tida inna til lovlighetskontroll hos fylkesmannen, etter at saka blei anka.

Hyttefolk må betale renovasjonsavgift
Det blei 400 krone å betale for alle som har hytte og fritidshus i Tranøy. Med det kan dem med god samvittigheit legge søplet sitt i de kontaineran som blir sett opp. Det har vorre markedsført en vess motstand mot ordninga i avisen i det siste fra hytteeiarhold.

Julkveita, den va god
Som seg hør og bør, blei det servert julkveita for kommunestyret etter møtet idag på Vesterfjell aktivitetssenter. -Kveita va god den, i følge dem vi har snakka med. At man har kveita på siste møtet før jul, e etterkvert blitt en tradsisjon. men så har no Tranøy kveita i kommunevåpenet sett.

Olav Sivertsen hedra av Kommunenes Sentralforbund
Med utmerkelse og diplom fra Kommunenes Sentralforbund blei tidligar rådmann Olav Sivertsen hedra på kommunestyremøtet idag. For å få den utmerkelsen, må man ha stådd på ei stund i en kommune. Han gikk av som rådmann første oktober iår. Ifrå han begynte i kommunen, har han avansert ifrå formannskapssekretær til rådmann.

Søndag 20. desember:
Julesnyen kom!
Endelig! Søndag kveld kom det etpar centimeter sny. Så hvesst han får lov til å ligge, berge vi jula!

Kveita får no julefred!
Fra og med idag e kveita freda for fastståanes redskap. Dermed får ho fred til å gyte. Det betyr òg at dem som ikkje har klart å skaffe seg julkveita, må kjøpe sorten.

Lørdag 19. desember:
Vindstilla og snyfritt
Blankstilla på havet, delvis skya og inga sny, hverken på bakken eller i lufta. Framfør siste søndag i advent e det ikkje så mykje som minne om jul utendørs. Men innadørs pågår det vesttnok for fullt, og alle de elektrifiserte julestjernen i vinduene fortell oss at det går mot jul likevel, sjøl om marka e avbæra og skogen e svart.

USA-angrep hjelpe Tranøy?
Med de siste dagers angrep på Irak har oljeprisen stege. Og når oljeprisen stig går renta ned. Og det vil gje seg utslag på økonomisituasjonen i Tranøy. Der har man lagt til grunn at det fortsette med 7% renta til neste år.
Vi går utifrå at Tranøy kommunestyre på budsjettmøtet på måndag ikkje vil vedta nokka støtte-erklæring til nokkan av partan i den pågåanes krigen i Gulfen. Men som sagt, -Gulf-konflikten har betydning for Tranøy-væringan sett dagligliv til neste år....

Torsdag 17. desember:
Skoleslutt og juleferie
Imorra har skolan siste skoledag og juleavslutning.

Kommunestyre og julkveita på måndag
Måndag avvikle Tranøy kommunestyre det tradisjonelle førjulsmøte, der neste års budsjett som regel i viktigaste sak. I motsetning til endel andre kommuna, har rådmannen og formannskapet sydd sammen et budsjett i balanse. Plass til en liten reserve blei det òg. Men den e veldig liten, berre vel 80.000 krone. Men skulle renta gå ned, vil kommunen spare nesten 400.000 kr pr prosentpoeng den minke.
Møtet avsluttes som vanlig med middag for representantan. Og selvfølgelig serveres det kveita. Årets julemøte holdes på Vesterfjell Aktivitetessenter.

Glatt i går, bil på rygg
Vi nemnte i går at det va ekstremt glatt på veien. En Golf med to jente og nytt sertifikat hamna utfor veien og på taket like sør for Øverbotn skole. Men det gikk bra med folket.

Onsdag 16. desember:
Pessregn og glatt
Regn ga såpeglatte veia, spesielt i nordre del av kommunen idag. I kveld har han bjelma ned i ett.

Årboka sell svært godt
Sør-Senja Bygde- og Historielag har fått mykje skryt for årets Årbok. Den har selt så godt at lagret har skrompa godt inn. Hvesst nokken har tenkt å kjøpe seg ei bok utpå våren, kan det hende dem blir fri. Det får vi i allfall vette hos dem som har med det å gjøre.

Lakseutsett aust for Stonglandet til våren
Nergårdkonsernet sitt utsett av laksesmolt til våren blir etter planen på en heilt ny lokalitet, nærmar bestemt på Gjerdvika på austersida av Stonglandet. Den nye lokaliteten blei godkjent iår.

Tirsdag 15. desember:
100.000 kr til IT-prosjektet på Stonglandet skole
No e det avklart. Fylket har hosta opp 100.000 kr til prosjektet på Stonglandet skole. Prosjektet har ei total ramma på vel 300.000 krone. En god del av finansieringa består av egeninnsats og dugnad.

Nyttårs-samlinga for Tranøy år 2000 klar
Programmet for den årvisse nyttårssamlinga for all ungdommen som går på videregåanes skole e no klar. Dem starte på Stangnes, der dem skal besøke gård og båtbyggerverksted. Så går turen til Robin Hood as på Eidet, før det heile avsluttes i lavvoen til den sagnomsuste foreninga med det beskrivanes namnet "Valhall" i Frovåg. Der skal det være bevertning og anna.

Snyen
Vi har ikkje nemnt snyen og vèret på fleire daga. Det gjør vi no: All snyen som kom foreledendag forsann i går. Med andre ord: marka e svart.

Mandag 14. desember:
Supersonisk smell over Sør-Senja i kveld
Vi har ikkje klart å fått det bekrefta, men alt tyde på at det va et jetfly som braut lydmuren som sto bak et enormt smell over heile Sør-Senja i kveld like før klokka sju. Eksplosjonen va enorm, og mangt et hus resta og glass klirra. Manøvra av en sådan karakter e ikkje tillat, så om det va en kjekkas eller en som plagdes med gasspedalen i flyet sett, veit vi ikkje.
Etter smellet hørtes tydelig et fly som fortsette austover i stor høgde.

Vatnløysa på Rødsand
På sjølvaste lørdagen forsvant det, med julebord om kvelden og det heile. Og vatnet e enno ikkje kommen tilbakers i kranan på Rødsand. Men teknisk etat arbeide med saka. Bygda har vatnforsyning basert på grunnboring. Det skal være vatn nok, så feilen ligg antagelig i det reint tekniske i forbindelse med borehollet og pumpa.

Gunnar Torgersen engasjert av Robin Hood as med ansvar for Tranøy år 2000
Han Gunnar Torgersen sa opp jobben sin i Pedagogisk senter på Finnsnes då han ikkje fikk styret der med på ei desentralisert kontorløysing for Tranøy år 2000. Han ville gjerne arbeide mestparten av tida ifrå Skrolsvik for å lettar komme i kontakt med det miljøet som prosjektet skal ta seg av. Dem meinte at han skulle ha kontorplassen sin fremdeles på Finnsnes. For å sluttføre prosjektet blei Robin Hood as på Eidet engasjert etter nyttår. Dem har no knytta til seg han Gunnar for å arbeide videre med prosjektet. Han blir hovedsaklig å jobbe ifrå heimekontoret sitt i Skrolsvik.

Eks-Tranøy-prest med bok
Rolf Bruun va fleire år i Tranøy som prest på slutten av 70- og begynnelsen av 80-tallet. Fra sitt innlandskall i Brandbu ved Randsfjorden, der nordlandsbåten hannes no kun seile i ferskvatn, har han utgjedd ei bok om sett liv som sogneprest. Dem som har lest boka hannes, har nikka bekreftanes til mange av de episodan han har beskreve. Det gjeld kanskje mest de episodan som man normalt ikkje forvente at en prest skal forårsake..
Han Rolf Bruun følgte sin læremester med å omgåes tollera og syndera. Av den grunn hadde Budstikkas noværanes redaksjon mykje med han å gjøre. Vi legg derfor til at det e mange episoda ifrå hannes liv på Sør-Senja som ikkje e kommen med . Men det kan ha praktiske årsaka. Hadde dem vore med, måtte han ha gjett ut boka på et anna forlag. Ansgar Forlag e tross alt et kristent forlag..

Preste-ja i løpet av januar?
Torhild Viste, som har fått tilsagn på stillinga som prest i Tranøy, va på besøk i kommunen på lørdag, får vi vette hos kirkeverge Knut Johnsen. Ho har frist til ut i januar med å sei ifrå om ho tar stillinga. Dem som møtte ho håpe at ho gjer et positivt svar.

Søndag 13. desember:
Fullt på kjøkkengolvet i Heimerstua
Over tredve menneska hadde latt TV være TV på lørdagskvelden. Istaden tok dem turen til Heimerstua på Hofsøy Bygdetun, der folk ifrå Sør-Senja Museum hadde tent i gruva og hengt på kjelen. I det blafranes lyset ifrå gruva og etpar stearinlys satt unga og voksne og hørte på det som blei fortelt om bl. a. ho Løssi, som i natt fòr rundt og kjeik ned igjennom pipa om julearbeidet va ferdig.
Ellers bidrog mange av de frammøtte med forskjellige fortellinge om naturlige og overnaturlige ting dem hadde hørt om eller opplevd.

Idag sønges jula inn
Kor- og musikera fra heile kommunen sørge for å synge og spille inn jula idag. I Stonglandet kirke starte det klokka fire, og i Vangsvik kapell klokka sju.

Litegrann adventsny inatt
Ikkje så mykje, men et tynt lag med sny la seg på bakken i natt og gjorde tredje søndag i advent og Løssiadagen litt lysar enn dagen igår.

Årets julebord i Skrolsvika væl i havn.
God mat, revy og dans hadde samla 110 menneska fra bygdn på Sør-Senja i Skrolsvika lørdag.  Arrangementet va på alle måta en suksess.  Det einaset problemet e at når 110 stykkja har meldt sæ på, så sei vi stopp, får vi vette i en mail fra arrangøran etter at dem hadde stått opp utpå dagen.  Det va mange fleire som gjerne ville være med. Mange fikk passet påskrevven i årets julerevy, men ingen blei så førrnærma at dem gikk heim når revygjenggen tok førr sæ året som snart e gått.

Fredag 11. desember:
Tranøy innføre renovasjon for hytte og fritidseiendomma
Det e registrert 510 hytte og fritidseiendomma i kommunen. No ønske kommunen å innføre renovasjonsordning for dem. Ordninga vil koste eieran 400 krone i året, og det vil plasseres ut kontainera for avfallet.

Offentlig ettersøk av skada vilt på plass igjen
Til neste møte i kommunestyret foreslår ordførarn at man får på plass ei ordning igjen for ettersøkning av skada vilt. Han foreslår at man inngår avtale med fire ekvipasja (d.v.s. person med godkjent søkehund) i kommunen. Det e utarbeid et eget reglement for ordninga.

Kommuestyret reduseres fra 21 til 17?
Befolkningstallet e mindre enn før og interessen for å delta i politiske verv e mindre. Med utgangspunkt i de to punktan, samt for å spare penga, foreslår ordførarn til neste kommunestyremøte at kommunestyret skal reduseres ifrå 21 til 17 representanta. Han peike sjøl på at det òg vil føre til at "makta" fordeles på færre persona, men nemne at Berg har 17 og Torsken 15 representanta i sine komunestyra. Så kjem det an på ka kommunestyret sjøl sei til saka.

Storinvesteringe snart sluttført på Rubbestad
Urvidelse av pumpehall inne i fjellet, nytt overflateinntak for sjyvatn, og UV-behandling av sjyvatnet som tas inn, samt utskifting av endel av oppdretts-karan e no snart ferdig på det landbaserte oppdrettsanlegget på Rubbestad. Det gjenstår berre nytt bygg med personal- og sanitær-rom.

Påtale for narko-arresterte
100 gram hasj, en god del brukarutstyr og nokka heimbrent blei funnet under storaksjonen som lensmannen i Tranøy gjennomførte i nordre dela av kommunen igår. Endel av de innhenta personan blir sikta for omsetning av opptil et halvt kilo hasj, sei lensmann Arnold Nilsen til Folkebladet.

Kveldsnytt:
Bygdekvelden på Stonglandet skole vellykka
Med nesten to tima underholdning berre avbrekt med en liten pause halvveis, gjennomførte elevan årets bygdekveld. En fullsett sal fekk med seg sang, sketsja, dans og diverse andre innslag. Det heile blei avslutta med at alle eleva og ansatte ved skolen framførte "At jorden var en stjerne". Etter at underholdninga va ferdig, hadde åttende klasse og foreldrerådet kafè.

Torsdag 10. desember:
Narkotika-aksjon i Tranøy
100 gram hasj blei beslaglagt og fire persona blei henta inn under en aksjon som politiet foretok i går i ei bygd i kommunen. I et lokalasamfunn e 100 gram et forholdvis stort beslag. Til NRK Troms sei lensmann Arnold Nilsen at distriktsnorge har et godt etablert narkotika-nettverk.

Snyen e borte igjen
De siste dagers synnavind og mildvèr med temperatura på opptil 8 grader har fjerna snyen igjen. Det e ikkje håp om påfyll de nærmaste dagan.

Vil du følge endå meir med på vèret?
Vi har oppdatert linkan og lagt til nye som tar før seg vèret våres. Du finn dem til høyre.

Onsdag 9. desember:
Tranøy år 2000 blir tatt vare på
Etter at han Gunnar Torgersen sa opp jobben som projektledar i Tranøy år 2000, har det vore usikkerheit om prosjektet skulle havarere vel ett halv år før det skulle avsluttes. Men no ser det ut til at alt ordne seg. Styret i pedagogisk Senter på Finnsnes, som eie prosjektet, har bestemt at Robin Hood as på Eidet skal ta seg av prosjektledelsen ifrå nyttår. Robin Hood as vil ikkje uttale seg endå om kaslags person som skal ivareta prosjektledelsen.
Tranøy år 2000 har som tidligar nemt som oppgave å følge opp elevan som går ut frå Stonglandet skolen under demmes videre utdanning for å opprettholde kontakten demmes med heimkommunen.

Pensjonistjulebord
Imorra avvikle Sør-Tranøy Pensjonistforening sitt årlige julebord på Solvang. På menyen står selvfølgelig orntlig julemat, og den skal han Jan Albert på Hyttekroa levere. Det skulle bety nok mat, og god mat..

Meir julebord
Tranøy Sjukeheim e innvilga ambuleranes sjenkebevilgning til julebordet dem skal ha for beboeran sine.

Bygdekveld på Eide-skolen
Arrangementan står i kø. Fredag arrangere skolen på Eidet den årlige bygdekvelden, der elevan sjøl klassevis står for underholdninga.

Tirsdag 8. desember:
Fremskrittspartiet på plass i Tranøy
Et lokallag av Fremskrittspartiet e no etablert i Tranøy. Pia Hanssen ifrå Vangsvik e ledar, og med seg i styret har ho Odd Arne Stokmo ifrå Skrolsvik, Bjørn Uteng ifrå Vassvika, Tor Iver Benjaminsen ifrå Skrolsvik og Bjørn Takøy ifrå Øverbotn.

Det blei kvinnelig prest
Ho Torhild Viste, opprinnelig ifrå Karmøy, e tilsett som ny sogneprest i Tranøy. Ho e nyutdanna, og blir den første kvinnelige presten i Tranøy. Med sine 27 år blir ho og den yngste presten i fleire kirkesogns omkrets. Ho va einaste søkar til stillinga.

Glarholka
Sørvest vind og mildvèr la han om til holka idag. Resultatet blei svært glatte veia.

Mandag 7. desember:

Ronny Klaussen ifrå Frovåg fast i halvanna meter sny i Sør-Sverige

-Den svenske kaffien e sterk men god, sei han Ronny Klaussen på mobiltelefonen ifrå en kafè i Hagstad, vel to timers kjøring nord for Stockholm. Han e sjofør på et vogntog ifrå Senja Rutebil som e å tur til Danmark med fisk ifrå Finnmark. Igår såg vi på TV at det va kaos i Sør-Sverige, med en meter snyfall på ett døgn. -Eg e einaste norske trailer her, sei han Ronny, som sjøl klarte å komme seg fram til kafèen han sett på. Verre va det med de andre, men han va godt utstyrt og vant med sny.
Skulle du få løst til å ringe han Ronny, å få ferske vèr-rapporta ifrå området, e han på 900 93754 eller 948 17615.

Marcus Thrane på land for vinteren
Søndag førmiddag kom han Egil Jagersten med en røde kranbilen til Senja Entreprenør og løfta fembøringen Marcus Thrane på land. No står han på Senjapynt-brygga. Skrolsvik Bygdelag skal reparere endel på han i løpet av vinteren.
-Vi gler oss allereia til vårpussen, sei han Gunnar Torgersen i en mail til oss.

Søndag 6. desember:
Berre litt søndagsprat..
Vi hadde ikkje tenkt å bringe så mykje nytt på en søndag, men vi kan fortelle at:
-Idag har det vorre klar himmel, trekvart måne og lilla himmel i nord. Ni kuldegrader knaka under skoen på dem som gikk seg søndagstur
-Årbok for Senja sell veldig godt, og Bygde- og Historielaget har sålangt fått veldig gode tilbakemeldinge på årets årbok
-Løssi-kvelden på lørdag med kaffi på gruva og fortellinge om skrømt i Heimerstua i Hofsøya som musèet skal ha starte klokka åtte
-Han Kjell på Å fikk halvanna bøtta sild på Valvågen forledendag

Fredag 4. desember:
Tranøy-budsjettet i balanse
Med avgiftsøkninga på mellom 5 og 10 prosent, økning av foreldrebetalinga for skolefritidsordninga etter reduksjonen av statsmidlan til den, og ellers stram økonomi har formannskapet no klart et budsjettforslag til kommunetyret 21. desember. Budsjettet e i balanse med en reserve på kun 80.000 krone, og det strammaste på mange år. Man har budsjettert med dagens rentenivå. Det betyr at dersom renta skulle gå ned til neste år, vil kommunen lett få en halv million å legge til på pluss-sida.

Innbrudd på Øverbotn skole oppklart?
Natt til igår va det innbrudd igjen på Øverbotn skole. Det va det vanlige som forsvann, -musikkanlegg og video. Men to ungdomma på Finnsnes e pågrepen allereia, så saka skulle ligge til rette for opklaring.
Vi legg til at en den sorten av "handelslekkasje" kan vi klare oss uten...

Nederlag for "elgkorps-jegeran"
Han Erling Fjellheim såg saka fra en anna vinkel på siste møte i komite for teknisk, miljø og natur i Tranøy. Det førte til at "elgkorpsjegeran" i utvalget blei i mindretall. Resultatet kan bli at det plutselig nedlagte viltkorpset i Tranøy blir stabla på føttern igjen. I det året som e gått etter at dem plutselig blei nedlagt i løpet av ett komite-møte i fjor, har dem ført en langvarig argumentasjon for å få fram at dem meine seg urettferdig behandla.

Jeger- og fiskeforeninga tok seg av jegerprøvekandidatan
I dag va den valgfagsgruppa på Eidetskolen som hold på med jegerprøven invitert til Tennvassbu i regi av Tranøybotn Jeger- og fiskeforening. På programmet sto presentasjon av jeger- og fiskeforeninga og opplæring i fellefangst med han Per Midtgård. Deretter fortelte ho Kjersti Stensrød fra kommunen om offentlig viltforvaltning. Etter en varm lunsj med elgkarbonada, bar det ut for å kontrollere minkfellen som foreninga har ståanes. Det e lagt opp til et samarbeid mellom foreninga og skolen i jegerutdanninga.

Torsdag 3. desember:
Kontantstøtten en trussel for distriktsbarnehagan
Det sei iallefall ordførarn til Folkebladet. Det føre til at nokken heller e heime med ungan sine, og at andre redusere tida ungan e i barnehagen. Summen av det blir færre brukere av barnehagan, som dermed kan føre til nedleggelse av dem.
Fra fiskeindustrien på Senja kjem det signal om at dem ser på innføring av kontantstøtten som en direkte trussel for framtida. Deltidsansatte blir heller heime og mottar kontantstøtte enn å jobbe. Et problem for fiskeindustrien i distriktsnorge framover kan bli tilgang på råvara, men et større problem kan bli tilgang på arbeidskraft.

Onsdag 2. desember:
Uvèret over for denna gongen
Vindmålaren hannes Frode Rochmann viste vind på 39 meter i sekundet på det meste igår. Det e meir for orkan styrke. Men for å kalles for orkan må han holde seg så høgt et kvarter i sammenheng.
Det e ikkje meldt om nokka store skada. Alle som ikkje hadde fått laga "stærbur" til avfallsboksan sine fikk dem strødd rundt i terrenget. På Eidet velta han en stor søppelcontainer i stål. Ei førti fots seilskøyta sleit seg og rak i land, men blei drien flått idag uten synlige skada.
Idag e vinden adskillig spakar, men det regna godt.

Tirsdag 1. desember:
Uver utpå ettermiddagen
Utpå ettermiddagen slo han til med trollsorten. Fleire plassa på Sør-Senja hadde tildels kraftig fallvind. Men utpå kvelden gikk han over i regn, og spakna.
Vi har ikkje hørt om nokken skada her, men på Finnsnes hadde han vesst vore uvanlig sterk. Taket på Felleskjøpet skal være tatt av vinden i ettermiddag, og bl.a. sperra riksvegen.

Svart desemberstart
Vestavind opp mot storm ønska oss velkommen inn i desember idag.
-Hemmeln e svart, skogen e svart, veian e svart, og det e så lite folk på veian at man kan jo lure på om dem berre hold seg innadørs og arbeide svart, heite det i en mail vi fikk her i morres.

Edvin Pettersen berge jul-kveita
I følge våres kilde skal han Edvin på Rødsand ha fått en 12-15 kveite hittil i haust. Det e ikkje føste året at han berge jul-kveita til folk. Ifrå gammelt av heite det at den som ikkje fikk ordna julkveita, måtte sette på nausttaket julaften. Men han Edvind han får alltid kveita.
I følge de samme kildan, sei han Edvin at han begynne å bli så gammel at hajllet ikkje e så sekkert som før, og at det sekraste hajllet han har i dessa tider e rygghajllet.

Storstua på Rødsand åpna i helga
Sist helg blei storstua i gammelskolen innvia på Rødsand. Meininga e at stua skal være åpen for alle, ikkje berre bygdefolket. Der kan man møtes til en kaffiprat, spelle sjakk, eller for å lyge litt for kverander.
Etterkvert håpe dem å få på plass en del bilda fra gammelt av som fortell ungdommen historia om bygda.

Stormen tok julegrana
Lørdag tentes julegrana utfør Helsesenteret på Eidet med stor festivitas. Igår tok vinden og la ho i bakken. Ho e knekt rett av. I følge han Erling Stangnes skal ho gjenreises igjen så snart han gjér seg med vèret, men han e ikkje sekker på katid gjenreisningsprosjektet kan gjennomføres.