Lokalavisa i Tranøy kommune
Søndre Senniens Budstikke

..arkivet ..

 

Tirsdag 29. november:
-Kjem det settefiskanlegg i Finnelva, så sell eg fritidshuset mitt
Naboan til det planlagte settefiskanlegget for smolt i Finnelva utfør Å e negativ til utbygginga. Og han Einar Johansen ifrå Botnhamn som har kjøpt seg fritidshus like attmed, sei til avisen at dersom det bygges et settefiskanlegg i nærheita av fritidshuset hannes, så sell han huset.
-Vi skal selvfølgelig se på eventuelle protesta som måtte komme inn når et settefiskanlegg måtte bli ei byggesak, sei ordførar Martin Rolness til Budstikka. Det arbeides no med å tegne anlegget, og då skal vi få lage pespektiv-tegninge som vise korsen det blir ligganes i terrenget. Etter det får vi ta en dialog med naboan, sei han.
-I sørkommunen må vi utnytte de muligheitan for arbeidsplassa som havbruksnæringa gjer oss. Når vi no snart miste fleire arbeidsplassa ved at laksepakkeriet automatisere store dela av produksjonen, e det bra dersom vi kan kompensere for det med anna utbygging i forbindelse med oppdrett. Tranøy kan ikkje satse framtida si på fin utsikt og fritidsboliga, sei ordførarn.

Biskopen e kommen
Idag ankom biskop i Nord-Hålogaland Ola Steinholt Tranøy kommune. Han har et hektisk program før seg i de fem dagan han oppheld seg i kommunen på bispevisitas.
Imorra skal han blant anna ilagmed presten og prosten besøke Robin Hood as og Lokalavisa/Budstikka på Nordbrygga. Vi har no fått rydda og vaska golvan. Og kaffi skal dem få.

Snyen e kommen
Vi torte ikkje å skrive om det igår. Men så kom det austavind og litt kjøligar luft, og dermed blei snyen som kom igår ligganes. Så no e Tranøy kommune kvit. På marka.

Skjærp dæ, Helge Noralf!
Altså bærre så de e sagt.  Æ skriv navnet mett me v og ikkje me f,  ROLV! Det var prosten i Trondenes i 1949 som er årsaken til skrivemåten.  Han hette Steinholt og var far til biskopen av samme navn.  For da mor mi kom med en lapp hvor det sto F til slutt, tok han Steinholt og retta F-en til V.  -Slik skal det skrives, sa han.  Og mor mi torte ikkje  kny!
RolV!

Måndag 28. november:
"Nothundan" til fiskerimessa ?
Det arbeides no med å få kabareten "Nothundliv" som e laga av han Helge Stangnes oppført i Olavshallen i Trondheim i forbindelse med verdens støste fiskerimessa, -NorFishing, - til hausten.
-Interessen e stor ifrå alle parta, sei han Erling Stangnes til Budstikka, men vi må skaffe til veie rundt 200.000 krone for å få det til.
Kabareten blei føste gong oppført på Liland under Festspellan i Harstad, og vekte stor oppmerksomheit. Handlinga e basert på sildfesket på femti- og sekstitallet.

Husbygging som aldri før i Tranøy
I følge Troms Folkeblad står det dårlig til med boligbygging i Troms, -basert på tall ifrå Statens Kartverk i Troms. Bortsett fra i Tranøy kommune. Der e det igongsett bygging av 15 boliga i løpet av året. Det e meir enn ei fordobling i forhold til året før.
For kommunan i Midt-Troms ser tallan sånn ut:
Kommune 1998 1999 Økning%
Tranøy 7 15 114
Sørreisa 7 12 71
Lenvik 62 68 10
Lavangen 1 0 0
Berg 3 0 0
Salangen 10 0 0
Torsken 2 0 0
Bardu 7 1 0
Målselv 46 11 0
Dyrøy 12 6 0

Hallo Helge !
Julenøtter, murstein-oppgaven likte eg godt. Ha - ha.
Eg har hatt mange artige opplevelsa med denna oppgaven, eg har brukt han ofte. Svaret har eg tegna og førklart mange gonga - eg avstår derfør denna gongen.
Få veit at oppgaven blei presentert tel klassen min på skoletur tel Tromsø rundt 1959. Skipperen på lokalbåten "Dyrøy" va opphavsmannen, og oppgaven blei forelagt lærar og eleva på brua etter at vi hadde vorre og drukke uhorvelige mengda brus hos han Mack. Ingen av oss greide den småfinurlige oppgaven den gong, men........ eg glømte han aldri.
Det va artig å se han på trøkk, lure på kem som e førfattar.
Mh Eivind Chr.

Lørdag 27. november:
Kor blei det av stormen?
En lett bris og blankstilla hav i vestvendte vike i formiddag stemme liksom ikkje heilt med vermeldinga igår. Det meldtes om vestlig storm for å være sikker på at ordførarn skulle få frisk luft nok når han idag skulle på rypejakt for å lufte seg etter den harde budsjettvekka.

Sør-Tranøy Husflidslag med salgsmessa i ettermiddag
Forrige helg va det handikaplaget som hadde salgsmessa. Denne helga e det husflidslaget. Dersom du skulle trenge heimstrikka lesta eller Reidar sine heimtøva ull-sola i støvlan, eller ka det ellers måtte være, e det berre å møte opp på skolen på Eidet i ettermiddag.

Julegrana utfør Anna-stua i Vangsvika tennes i dag
Klokka halv fem i ettermiddag tennes julegrana utfor det nye sanitetshuset i Vangsvika. Etterpå blir det servering
Det nye fleirbrukshuset til sanitetsforeninga i bygda har allereia på folkemunne fått namnet "Anna-stua" etter ho Anna Solberg. Ho va den ledanes drivkrafta for å få bygd huset.

Julegrana på Eidet tennes imorra
Klokka fem i morra tennes julegrana utfor sjukeheimen på Eidet. Etterpå kan du gå inn å få kjøpt deg varm kaffi eller kakao.

Geir Bertheussen og Hovigs hangar
17. desember har en Tranøys store blues-sønna, han Geir Bertheussen, full pakke på Finnsnes i lag med Hovigs hangar.
Hovigs hangar e Knut Hovig sitt bluesprogram på NRK-radio, for bluesfanatikera e det programmet einaste grunn til å være i besittelse av en radio.

Fredag 26. november:
Tranøy formannskap med budsjettforslag i balanse i dag
-Eg har vore med på mange budsjettnedskjæringe, men denna va den vanskeligaste, sei ordførar Martin Rolness til Budstikka ikveld. Formannskapet klarte på møtet sitt idag å sy isamen et budsjettforslag for neste år i balanse.
Det klarte dem etter å redusert alle ønskelisten med fem milliona krone, og etter at staten har redusert øremerka midla innafør PU-tjenesten med 700.000 krone. Det meste av kommunale avgifte økes med tre prosent for å kompensere for forventa prisstigning, men endel avgifte e økt meir for å møte kravet om egendekning av kommunale tjenesta.
Kommunen skal bruke 14 milliona krone neste år på diverse utbygginge og tiltak.
No føle egbehov for å komme vekk fra budsjettstrevet og få luft under vengan, sei ordførarn. Det gjør han med å gå på rypejakt i morra. Det e meldt vestlig storm utpå dagen, så det skulle bli luft nok.
Meir
detaljert beskrivelse av budsjettet og investeringsplanen finn du her.

Anna smånytt frå tidligar idag:
-Tranøy fiskekjøp på fiskefangst
-Her om dagen hadde vi en tredve laksa som trudde at dem skulle sleppe unna å bli røykt nere i Frankrike, sei han Hugo på Tranøy Fiskekjøp. Dem lurte seg over kanten av lagringsmerda. Men vi har vante garnfeskera i staben, og garnan klar på hekken, så i løpet av et øyeblekk va alle fanga igjen. -Vi kan sei det sånn at lakseinnsiget e begynt. Men det har har vorre heller dårlig seinar, sei han.

Kommunal vaktordning for brann og kommunaltekniske problema etter nyttår?
Ifrå nyttår planlegg kommunen å få til ei fast brann- og kommunalteknisk vaktordning som skal være tilgjengelig ved brann og andre hendelse av større problematisk karakter.

-Nei vi skal ikkje ha nokka leia for brannpumpa,
skriv teknisk sjef i svar til ho Rigmor Sellevoll. Etter mange forsøk på å få tak i nokken som kunne gje ho lov til det forrige fredag, fikk ho en av brannkorpset tilslutt til å hente ei brannpumpa for å tømme en oversvømt kjellar.
I tillegg til å redde liv og verdia ved brann, e det fint dersom brannvesenet i kommunen kan hjelpe til i sånni situasjona, skriv teknisk sjef til ho.

Skulle du føle behov for litt evangelisk sang og musikk,
så kan du møte opp i kjerka på Eidet lørdag 27. november klokka 17.00. Då skal Den indre Sjømannsmisjon ha et treff under mottoet "Evangelisk sanger i nord".
(Det her skriv vi for å få skryt av sogneprest Rolf Bruun i Brandbu for at vi har endel kjerkelig stoff i Budstikka..)

Torsdag 25. november:
Idag orke vi ikkje å bringe nokken nyheite..
Men vi har gjort nokka anna:
-For ei stund sia ba eg endel persona sende Budstikka et brev i mørketida.
Mørketida har ikkje heilt begynt endå, men ho Synnøve Olsen får lov å tjyvstarte.
Se lenger til høgre på sida..
-Også e han Trond Dragøy på føttern og stolen igjen etter å ha testa beredskapen hos helsevesenet ei stund og etter å ha fått datamaskinen sin i iorden igjen.
Han har sendt oss ei historia som han Freder Fredriksen i Lonkan har fortelt til han om en slitsom tur til Gryllefjord.
Du finn den på TD-spesial. Peikar til TD øvst til høyre på sida..
God lesing!!

Onsdag 24. november:

Flom på havet òg??
Det e ikkje måte på vatten for tia. Idag sto havet høgt oppå land. Vi fikk telefon ifra en kar som lurte på om Nordbrygga va registrert i skipsregistret. Men det e den ikkje. Ikveld står den tørt igjen, -på fjæra sjy. Men i natt og i morra blir sjyen høg igjen. Det skyldes fullmåne, lavtrøkk og uvèr ute i havet.
Som dokker jo veit, så kjem støste floa to døgn etter nymåne og fullmåne...
 


Flomskadan gjorde inntrøkk på fylkesmannen
-Det verka som om bildan vi presenterte av flomskadan gjorde inntrøkk på fylkesmannen sin stab, sei ordførarn til Budstikka. -No kom han ikkje hit på grunn av flommen, men på et for lenge sia avtalt tilsynsbesøk til kommunen som e endel av de rutinan fylkesmannen har.
-Sjøl om vi ikkje automatisk får nokka ekstra penga hos han vil han kanskje se litt meir i nåde til oss når skjønnsmidla skal fordeles, sei ordførarn. Tranøy har 35 meter kommunal veg pr. innbyggar, så det blir mykje meir vega som blir skadd når nokka sånt skjer enn i f.eks. Berg kommune som har 4 meter kommunal veg pr. innbyggar. Så godkjenning av låneopptak for å utbedre skadan trur eg skulle være ei kurant sak, sei han.

Kommunen skal skjære ned 1 million på topptung administrsjon
Komunebudsjettet for neste år blir ett budsjett i balanse. Det sei no iallefall ordførarn. Men for å få plass til alle tiltakan i investeringsplanen for de neste år må driftsbudjsettet reduseres med omtrent en million krone. Tltakan han snakke om e bl.a. opprusting av Vikstranda skole og opprusting og utbygging av barnehagan.
-Vi skal se på alt av administrative stillinge, sei han. Han konstantere at i forhold til innbyggartallet har kommunen en nokså topptung administrasjon, så han meine det må sees på organiseringa av alle sektoran.
-Alt vi gjør av tjenesta og service må styres direkte mot folket. Det e jo dem vi e til for, sei ordføran.

Tirsdag 23. november:
Hyttekroa hadde besøk utenom åpningstida
Natt til søndag eller natt til mandag har Hyttekroa i Tranøybotn hatt besøk av nokken som hadde den slags ærend man normalt ikkje utrette i åpningstida, kan han Jan Albert fortelle. Nokså vekslepenga e borte og Redningsselskapet har møst nokka automatpenga. I tillegg har dem vesst vorre nokså tobakkslaus, iallfall før besøket.

Innbrudd i ei hytta
Etter ka vi forstår har hytta til Statskog i Tranøybotn og hatt nattebesøk i helga. Dem va ikkje bedd, og hadde ikkje nøkkel, men kom seg inn likevel på en ikkje særlig høflig og skånsom måte.

Men ellers e alt berre bra
Det blei så mykje negativt på en gong, at vi må skynde oss å fortelle at ellers står det berre bra til, og vèret e fint.

Nasjonal turistveg på havet
Det arbeides for å ruta imellom Harstad og Tromsø over Senja som såkalt nasjonal turistveg. HOARR i Harstad legg nokka penga i potten, og Harstad, Tranøy, Lenvik og Tromsø bes om å yte sin skjerv. Så dersom fylkeskommunen leg til sett i lag med de to fergeforbindelsan, Destination Tromsø og Midt i Troms skulle man få de vel 300.000 kronen man treng til prosjektet.
Så skal prosjektet se om dem får vegvesenet til å bli enig. Hvesst ikkje, så har man no iallfall hatt seg et interesant prosjekt.

Ifrå slagmark til veg ved Ishushjørnet i Skrolsvika
Ei stund va vegan knapt kjørbar, ei stund va han knapt gåanes. Men no skal vegen rundt Ishushjørnet i Skrolsvika omgjøres ifrå slagmark til veg. Man kan ikkje ha det sånn på nokka som kan bli en nasjonal turistvei.

Mandag 22. november:
Tranøy tar opp lån på 700.000 krone for å reparere etter syndefloden
I formiddag vedtok formannskapet å ta opp et lån på 700.000 krone for å reparere alle skadan etter storflommen forrige fredag. I morra kjem fylkesmannen på befaring, og kommunen håpe på hannes tillatelse. En kommune kan normalt ikkje ta opp lån til drift og vedlikehold.
-Vi e nødt å få alt iorden igjen med en gong, sei rådmann Edin Arne Olsen til Budstikka. -Vi kan ikkje vente til vi får råd. Vegan må iorden igjen. I tillegg blir vi å oppdimensjonere alt av stikkrenne for å være bedre rusta til neste gong nokka sånt skulle skje, sei han.
Det blir en hektisk sesong i en sålangt oppdragsfattig haust for anleggsnæringa for å få alt iorden før vinteren kjem. Sålangt har snyen latt vente på seg.

Regn og mildevèr
Vi skulle berre fortelle at på ettermiddagen begyntedet å regne igjen etter at dagen tidligar hadde vorre et prakteksempel på en fin haustdag med temperatura opp ti grader. I går va han ti grader. Det va omtrent dobbelt så mykje som det va i Paris.

Fredag 19. november: I den smale stripa
I den smale stripa av lys kver morra veit vi at det e berre en måne til det begynne å bli lysar igjen. Men før det blir det mørkar...
Bygdekveld og fullt hus på Stonglandet skole ikveld
Gymnastikksalen va fullsett av foreldra, besteforeldra og anna folk i kveld då skolen arrangerte sin fjortende bygdekveld fredagskvelden. Alle 98 elevan fordelt på 10 klassa deltok. I tilegg hadde både undervisning- og servicepersonalet sine innslag.
Fleire bilda her
 

Kommunale vega flomskadd for 696.000 krone
-Eg e akkurat ferdig med regnestykkjet, sei teknisk sjef Ferdinan Fredriksen til Budstikka. -På nerste linja står det at det koste 696.000 krone å få alle kommunale vega istand igjen etter flommen sist fredag. Det verst ramma området e Eidet, der det må brukes 230.000 krone.
-Det haste å få alt iorden før snyen sette inn, sei han, og målet må være å få alt av vega i minst like god stand som dem va i før helga.
Mandag klokka ti skal formannskapet ha telefonmøte, og då bli endelig beslutning tatt.
Han Ferdinan ber oss overbringe en takk til alle som blei ramma for velviljen og tålmodigheita dem har vist.

Veste flommen i Gjøvika sia 1917
-Eg trur det denna gongen va like galle som i 1917 då flommen tok hus i Gjøvika, sei han Ragnar Svendsen. -Den gongen gjekk og elva over sine bredde, så her må vi nok gjøre nokka.
På fredag hadde han store problem med å berge smolttranport-hengarn sin. Vegen e bygd delvis opp igjen, men hengarn står igjen på en holme. Så han blir ikkje så enkel å få derifrå.
Brua på fylkesvgen igjønna Gjøvika e no retta opp.

Torsdag 18. november:
Meir flom, men innadørs og varm denna gongen
Det kunna ha gått verre då et varmvatnsrør sprang lekk under scenen på Stonglandet skole idag mens elevan øvde til bygdekvelden imorra. Det begynte med en lekkasje, men plutselig førte trøkket til at kokanes vatn og damp spruta over scenen. Ingen blei direkte skadd sjøl om dem fikk kokanes vatn og damp over seg.

24 fleire tranøyværinga tredje kavartal i år
Fødselsoverskuddet i Tranøy blei på tjuefire i løpet av tredje kvartal 1999. Det tilsvare en tilvekst på 1,4%.
Sånn ser tallan ut for Midt-Troms:

Kommune Innb. pr 1.okt endr. 3.kvartal %vis endring
Bardu 3879 85 2,19
Torsken 1189 19 1,60
Tranøy 1697 24 1,41
Lenvik 11051 68 0,62
Sørreisa 3289 -12 -0,36
Dyrøy 1355 -10 -0,74
Berg 1111 -9 -0,81
Salangen 2360 -24 -1,02
Målselv 6960 -77 -1,11

-Spennanes og uvant, sa biskopen
då han fikk se programmet som vi hadde forelsått for bispevisitasen i månedsskiftet, sei han Knut Johnsen ved menighetskontoret i Tranøy til oss. Biskop Olav Steinholt kjem tirsdag 30. november, og deltar samme dag i kjerka i Vangsvika. Onsdagen skal han ete matpakke i barnehagen på Eidet, besøke Robin Hood as, på møte på Vesterfjell eldresenter, delta på gudstjeneste på sjukeheimen, og ha møte med menighetsrådet.
Torsdag skal han besøke skolan på Eidet og i Øverbotn, og ha skolegudstjeneste i Vangsvika. Deretter skal han se på steinbiten på Rubbestad og keramikken hannes Eilif på Vesterfjell, og være med på pensjonistkveld på Vesterfjell.
Fredagen starte han med å møte kommuneledelsen, før han skal ha ei pratestund med sognepresten. Deretter skal han prate med andre etter avtale, før han blir med på kulturkveld på Eidet. Lørdagen har biskopen fri til forberedelsa før visitasgudstjenesten på søndag. Etter den e det kjerkekaffi og visitasmøte.
Vi får håpe at han får tid til å puste ut når han kjem tilbakers i biskopboligen i Tromsø på mandag.

Datakurs før dem som ingenting kan
Tirsdagan 2. og 9. desember har Den Norske Dataforening avdeling Senja kurs i bruk av datamaskin for dem som absolutt ingenting kan. Ring 778 54800 hvis du ingenting kan om data og vil gjøre nokka med det.

Onsdag 17. november:
-Skal det være nyfeska taskekrabbe?
Han Erling og han Martin på "Holmen" har i det siste blitt svært populær hos damer sørfra som bor på Sør-Senja. Dem har det jo bra her, bortsett ifrå denna krabben..
Fleire gonga for vekka ringe dem på døra hos de utvalgte og spør om det skal være nyfeska krabbe. På spørsmål om kor hen dem har feska han, svare han Martin at dem har kjørt med sjarken i endel krabbefelt i det siste..
For nokken få år sia kom de føste meldingen om at det va observert taskekrabbe utfor Sør-Senja. No får enkelte sjarka fleire før dagen på garnan.

Populær blant dame sørfra (foto:hnn)
-Utvida opplæring e bra!
Det sei iallfall han Morten Strand som i vel en måne møte opp hos Robin Hood as en dag i vekka.
Kver onsdag e elevan i tiende klasse ved Stonglandet skole ute i arbeidslivet. Dem e fem onsdaga på rad på kver bedrift, og e innom 5-6 forskjellige bedrifte i løpet av vinteren, alt ifrå fiskebruk til gårdsbruk, fiske og oppdrett til butikk og data.

-Skaff ongan sjøl, men bursdag får du hos oss!
Niende klasse ved samme skole ser ut til å funne en ny nisje for å skaffe seg inntekta. Dem har starta "Bursdags Express", som for en pris av 60 krone per deltakar tar seg av alt styret med gebursdagsselskap for unga. Det inkludere mat, underholdning, reinhold, innbydelsa og lokala for festen.

Rødt hår i fallskjerm over Canada
I følge sikre kilde vi har, har ho Hilde Jensen ifrå Skjærvika som no opphold seg i Canada i forbindelse med sitt sjukepleiarstudium, -klept bort det lange håret ho hadde, farga det likje som va igjen rødt, for deretter å hoppe ut i fallskjerm over canadisk territorium etter kun ett seks timers kurs på forhånd..

Tirsdag 16. november:
Innkjøpsstopp med øyeblikkelig virkning i Tranøy
-Foreløpige kalkulasjona vise at vi må må ut med 3-400.000 krone i føste omgang for å rette opp skadan etter flommen på fredag, sei ordførar Martin Rolness i kveld til Budstikka. Idag har han vorre rundt og betrakta ødeleggelsan.
-Det gjorde et sterkt inntrøkk, sei han.
Innkjøpsstoppen e innført for å frigjøre midla for raskt å komme igong med reparasjonan.
-Eg har gjedd beskjed om at mandagen seinast e vi i fullt arbeid, sei ordførarn.

Soppsesong på Vikstranda skole
Lukta av muggsopp på skolen i Vangsvika begynne no å bli merkbar. Hovedverneombudet har stengt et rom og dela av en trappeoppgang. Teknisk etat vil prøve varmekabla rundt slukan på det flate skoletaket for å hindre at dem frys til og lar vatnet ta veia det ikkje skulle gå, sei han Erlend Danielsen på teknisk etat til Folkebladet.
Endel foreldra vurdere no å holde ungan borte ifrå skolen, får Budstikka opplyst.

Lekkasja på Eideskolen òg
I mange år har skolen på Eidet òg hatt problem med inntrenging av vatn på gymnastikkavdelinga når det har vorre mykje vind. Det late til at flate tak ikkje e det store å satse på på plassa som har mykje vind når det regne. Kombinasjonen vind og regn e ikkje ukjent her på strøket..

500.005 nye aksjekrone nødvendig for Øylandsruta
Ekstraordinær generalforsamling i fergeselskapet vedtok igår å utvide aksjekapitalen i selskapet med en halv million for å sikre drift til sommarn.

Mandag 15. november:
Syndefloden: Dagen derpå
-Vi jobbe med å skaffe oss oversikt over skadan etter syndefallet på fredag, sei teknisk sjef Ferdinan Fredriksen til oss. Han kom heim ifrå utlandet igårkveld, og har levd i lykkelig uvitenhet sålangt.
Komunen regne med å få kjørt stein og massa på de ødelagte vegan så snart som mulig. Vegen til Skoglund i Skrolsvik e stort sett på plass som vei igjen. Fredag va han ei elv. Vegen oppfør kirkegården på Eidet, som og brukes som tilkomstveg for skolebussan, e fjerna i omtrent en hundre meters lengde. Andre kommunale veia på Eidet e borte eller avkutta.

Ferdighus va ikkje heilt ferdig
De nye omsorgsboligan på Eidet, som va levert av Ferdighus AS, va vesst ikkje heilt ferdig likevel. På fredag måtte det plasseres bøtte på golvan innvedig for å samle opp vatten som kom igjønna taket.

Vikstranda skole søkkferdig
På skolen i Vangsvika har man i fleire år påpeikt at taket ikkje klare å holde vatnet ute. Fredag draup det overalt, og vasstunge takplate va en trussel for dem som måtte befinne seg under dem.

Skada overalt
I heile fylket rapporteres det om skada på hus og veia. Og Tranøy e ikkje noka unntak. Dem som prøvde å klage si nød til kommunen idag, hadde ikkje så mange å fortelle det til. Ordførarn e på generalforsamling i Øylandsruta i Harstad, rådmanne e borte, og det e assisteranes rådmann òg. Men teknisk sjef va no på plass...
Dem som prøvde å ringe forsikringsselskapet sett, blei møtt av sprengte linje eller fikk notert namnet sett på ei lista med beskjed om at en eller anna saksbehandlar skulle ringe tilbake i løpet av dagen.

Ikkje så galt at det ikkje..
Anleggsbransjen har hatt lite og intet og gjøre denna hausten. Flommen kom som en velsignelse, sei en kilde i bransjen som vi lar være anonym. Idag e det meste som kan bevege seg av lastebila og gravemaskina i full aktivitet.

-Sikrast å samle rådmennern ombord i en båt
Vi veit ikkje om prosjektledelsen i det interkommunale samarbeidet i Midt-Troms har vorre forutseende når det gjeld alt vatnet og probleman og faran det har medført i det siste. Iallfall har sekretariatet sendt ut brev før helga til rådmennern Ivar, Øystein, Ørjan, Kåre og Edin Arne der han tillyse et møte på hurtigruta imella Finnsnes og Tromsø den 23. november. Der skal dem jobbe seg oppover kysten, ha et sosialt evenement i Tromsø etter at dem har jobba litt der òg, -samt overnatte der før dem reise heim. -Fredagen har dokker fri til ka dokker vil, sei sekretariatet, som gjør det klart at middag og overnatting tas av de 400.000 kronen departementet har skjenka til samarbeidet. Men reisa må dem betale sjøl.

Lørdag 13. november:
Stormflommen:


-Kor e vegen?


-kanskje større rør neste gong?
foto:hnn
Mykje skade
Dagslyset idag avdekka store flomskada på Sør-Senja. Nokken plassa ligne mest på katastrofeområda. Fleire hundre meter kommunal veg e hardt skadd eller rett og slett borte på Eidet og i Skrolsvika. Mange private avkjørsla ser ut som elveleia. Riksvegen e sterk skadd fleire plassa. Fleire kjellera har store skada. Nye elve e dukka opp. Gamle elve har gravd ut store jordmassa, der store tre har fått grunnen gravd unna og står på skeiva.
Det har gått bedre før seg lenger nord i kommunen. På Torsmoen e nokka veg skadd i følge han Svein Leif Hanssen i teknisk etat. Likeså e en privat veg på Fosslund endel utgravd. I Lakselva på Silsand e det storflom i dag.

Vårløysing og vel så det i Vangsvika
Elven her - de små som de større - hadde nok en større jobb å gjøre siste døgnet enn under nokka vanlig vårløysing.  Han Hans Brandvoll førtelte at Bårdslett-elva
hadde tatt seg en sveng innom kjellarn hannes - så han va blidd orntli sjølførsynt med vatten, heite det i en mail ifrå bygda.

- Største på 39 år
Eldre folk meine at vi må tilbakers til 1960 for å ha nokka å sammenligne med. Sjøl storflommen i 1991 som tok bruen i Vassvika, Gjøvika og Tranøvbotn va mindre, sei dem.

Stiv kuling i går og i natt
Ikkje berre regna det igår, det va vind òg. Stiv kuling ifrå nordvest med adskillig krassar styrke i kastan. På Eidet hadde ei bølgeblikkplata tatt seg en luftetur og borra seg nesten to tomma inn i en lysestolpe. Der hong ho som et flagd på lørdag.
foto:hnn

- Fleire tusen kubikkmeter borte i Sifjordsvingan
I Senjehopen e store dela av vegen borte. I Sifjorden hold dem på med å kjøre halvanna tusen kubikk masse for å få Sifjordsvingan kjørbar igjen. Dem kan no passeres med personbil. Betongbrua over elva inst i Sifjorden e røyst på høgkant. Der må Forsvaret inn for å få ei midlertidig løysning.
Ellers e fleire veia på yttersia av Senja hardt skadd eller sperra. Det gjeld bl.a. vegen til Flakstadvåg.

Men det skjer no anna òg:
Bygdekveld på lørdag, farsdagskafe på søndag i Vangsvika
Vil gjøre oppmerksom på at det lørdag 13. november er bygdekveld på samfunnshuset i Vangsvik. Her spiller bl. a. Senja Bluesband. Søndag 14. nov. er det "Farsdags-kafé" samme sted fra kl. 12.00. Det er salg av fårikål, pølser, kaker og kaffe.
Ø.B.

Fredag 12. november:
Siste: Storflom!
En umassen av regn i løpet av dagen i tillegg til all den våte snyen som smelta på ett blunk oppe i fjellan førte til kolossale vassmengda i ettermiddag. Fleire plassa holdt vegen på å bli gravd ut. Det spøkte lenge for vegen i Lanesåsen på Stonglandet, og fleire plassa på Eidet. Mange elve gikk over og nye elva oppsto. Fleire kjellera blei fylt med vatn og mange avkjørsla forsvann. Fleire elve som nokken har det funne det for godt å fløtte de siste åran har funne tilbake til sitt gamle leie. I Mølnelva boligfelt e veien borte fleie plassa og endel hus avskoren ifra omverden.
Det gjeld blant anna redaktøren, som no stort sett har fått tømt kjellarn for vatn.

På yttersia òg
På Finneset i Sifjorden står 20 tonn laks på en trailer som ikkje kjem seg ifrå bygda. I Sifjordsvingan skal det etter sigende ikkje være nokka særlig vei igjen. Og nytunnelen va fylt med vatten. Bygda blir nok veilaus nokken daga.

Fransk legevisitt i vestavind og sludd (Fransk oversettelse lengre ned...:-)
-Man skulle tru at vèret prøvde å skremme mannen, sei personalsjef Helfrid Skoglund i kommunen til oss. Igår og idag har ho vorre vertskap for en hyggelig franskmann på 33 år som vurdere å ta kona og ungan med seg hit og bekle den ledige legestillinga vi har. Han har seks vekke med norsk språkkurs sålangt i heimlandet, og beherske allereia norsk tildels bra.
-En kjekk mann, sei ho Helfrid, eg håpe vi får han hit!
Han skulle ta endel bilda herifrå med seg tilbake til familien, men vestavind og skletta pakka inn alt av landskap. Budstikka har lovd å oversende en diskett med utvelte bilda..

Som en spesialservice til eksisteranes og famtidige franske innbyggera i Tranøy, kjem her siste innslaget på fransk:
On aurait cru que ce mauvais temps était fait pour effrayer  l'homme", le responsable du personel de la mairie, Helfrid Skoglund, nous a dit.
-Hier et aujourd'hui, elle a été "hôtesse" pour un homme francais (33 ans)trés sympa qui aimerait venir ici, -avec sa femme et leurs enfants, pour s'installer et travailler comme médecin.
-En France, il apprend norvegien depuis six semaines, et il parle déjà bien.
-Un homme trés sympa, Helfrid nous a dit, et elle éspère qu'il va venir s'installer ici.
Il voulait prendre des photos ici pour montrer à sa famille, mais le mauvais temps (le vent et la neige) cachait les motifs.
Budstikka a promit de lui envoyer des photos choisis.

Torsdag 11. november:
Kvinnfolkan fikk penga
Formannskapet har bevilga 10.000 krone til Kvinnenettverk Sør-Senja sånn at dem får organisert de tiltenkte kursan i personlig utvikling og selvtillit.

Øylandsruta: Videre skjebne klarlegges på mandag
Mandag e det generalforsamling i Øylandsruta, -ferga imella Skrolsvik og Harstad.
-500.000 krone i ny aksjekapital e heilt nødvendig, sei ordførarn til oss. Vi må vinne meir erfaringe med ruta, spesielt sett i sammenheng med den forbindelsen som kjem over Malangen i andre enden av Senja, sei han til Budstikka.
Han går derfor utifra at det blir drift igjen til somarn, og ser positivt på møtet mandag.

Nord-Tranøy pensjonistforening med basar på søndag
Det e tid for julebasara og husflidssalg. Søndagen har Nord-Tranøy basar med kaffi og kaffikake og gevinsta på Vesterfjell.

Skletta og regn
Grått idag, regn og sludd og mildvèr. Allereia igår hadde han tatt av snyen i sør, mens det lenger nord i kommunen va en fot sørpa og vanskelige kjøreforhold og arbeid for brøytebilan.

Onsdag 10. november:
-Walking in the winter Wonderland
Vi fortelte igår at snyen kom. Og då blir det glatt. Imorres låg en bil i grøfta midt på Eidet, etter forgjeves å ha kjempa mot endel vinterlige forhold som ikkje meinte at han burde være på veien lenger.
No såg det ut som om det hadde gått bra. Men sjåføren måtte videre i vinterlandskapet..
foto:hnn (det va litt mørkt i morres..:-)

Bilinnbrudd i Skrolsvika
-Du som skriv no om alt, skriv at det har vorre innbrudd i bilen våres mens han sto i Skrolsvika i helga, sa ei dama til oss igår. -Dem har knust og ødelagt, og tatt med seg stereoanlegg og mobiltelefon. Bilen som sto attmed har dem gjort det samme med, sei ho.

Æ savne alt fra måseskrik, nyttårsstorma og havlukt
tell bannskap, skuterkjøring og fiskekaker fra Frovåg. Men mæst av alt savne æ "den fordømte nordlendingen.",
sei ho Ann Tove Tobiassen i en mail ifrå Odalen. Resten av brevet finn du på leserbrevsida.

Tirsdag 9. november:
Kjøleservice og vinter idag
Vi veit ikkje om det va nokka sammenheng, men samtidig som Moan Kjøleservice va på Sør-Senja på oppdrag kom vinteren. Stiv kuling ifrå vest, som seinar dreide nordvest, - med fallvèr og sny. Marken blei gråkvit tidlig på dagen. Mot kvelden va det såvidt man kunne se de novemberspirte gress-stråan stikke opp av snyen.
foto:hnn

Tranøy Gård selges ikkje
NRK Troms melde idag at kommunen ikkje vil selge Tranøy Gård til forpakteran. Dem har skrevve til kommunen og vil kjøpe. Husan på øya begynne å merke et vesst forfall. Kommunen som eiar har brukt lite og intet på vedlikehold de siste åran, og forpakteran vil ikkje bruke meir penga på nokka dem ikkje eie.

Mandag 8. november:
-Daglig lesing av Budstikka gjorde alt verre..
-Eg har prøvd å kompensere for heimlengselen med å lese Budstikka i snart to år, men det gjorde det berre verre og verre for kver dag som gikk, sei han Geir Larsen til oss. No e avgjørelsen tatt. No skal det fløttes heim til Senja eller Midt-Troms! Planen e å få selt huset på Vestby før mars 2000, og så finne en jobb for dem begge nærmar Sør-Senja der han Geir vaks opp.
-Vi kan jobbe med det meste. Alt e av interesse, men helst nokka innafor administrasjon, service, rekruttering, tele, kultur, etc.....Vi treng altså tips om både jobb og hus, sei han Geir og ho Heidi Tove til Budstikka. Har du nokka tips til dem, send en mail..
Han Geir jobbe med rekruttering i Manpower, og ho Heidi Tove e i Telenor Media.

Lengre dag på bussen for Skatvikungan
Foreldran til ungan i Skatvika reagere sterkt på at skolebarnkjøringa e lagt om uten at dem har fått nokka beskjed om det på forhånd. No kjøre bussen føst til Skatvika om morran før han kjøre fem kilometer sørover i Tranøybotn for å hente elev før han snur nordover igjen. Denna eleven blei tidligar frakta med innleid skyss til Skatvikkrysset. På ettermiddagen kjøre bussen motsatt.
Foreldran meine at småskoleungan får unødvendig lang tid på bussen kver dag, nokka dem klart merke på dem.
Skole- og kultursjef Eigil Andreassen uttale til Folkebladet at ruteopplegget hold seg innafor de retningslinjen som gjeld, og at han ikkje ser nokka grunn til å endre på det.

Sør-Tranøy Idrettslag feira 30 år på fredag
Med bilda og tala og oppvisning feira Sør-Tranøy Idrettslag jubileum på fredag. Idrettslaget blei stifta for tredve år sia mest å regne som et skoleidrettslag. Namnet den gongen blei Idrettslaget Stil. Ved seinar namnebytte blei det STIL, meint som en forkortelse for det namnet dem har idag. Dermed slapp alle mødre (og fedre?) og sy nytt namn på alle treningsdraktan.
Aktiviteten i idrettslaget har variert både innafor idrettsgreine og aktivitet, der de viktigaste områdan har vorre orientering, ski og fotball. Finnskarrennet har kver vinter vorre et viktig arrangement for laget, og de siste åran har Senjastafetten vorre absolutt støste arrangement.
Senjastafetten e en landevegsstafett som går Senja på langs.

Foten va ikkje brekt likevel
Det gikk bedre enn føst venta med mannen som datt ned ifrå slippvangen på Hals før helga. Foten va ikkje brekt likevel. Men han va nokså forslått og glad for at det ikkje gikk verre.

Fredag 5. november:
Brekt fot og nokka forslått på slippen på Hals
Under slippsetting hos Br. Hofsøy igår datt en kar tre og en halv meter ned på betongsvillan på slippen. Det kunne gått verre. Han brekte en fot og fikk seg nokken slagskada.

Herr redaktør:
Det sett en masse folk rundt omkreng i Nord-Norge framførr apparatan sine
og venta på pressemeldinga ifra kokfeskklubben sett landsmøte. Æ ville bære næmne det..........
Så får du ha ei god helg, snylaus så dåkker e.....
Oddmund
..Jada, jada, redaktøren skjønn at vi må ta med pressemeldinga. Her kjem ho:
Hey, hey, hey.
Æ e bære innpå med ei pressemelding om at KOngelig Nord-norsk Kokfeskklubb (KONK) har hadd landsmøte i Tromsø i helga. Delegatan va på Skansen Brygge og åt lutfesk me telbehør. Lutfesken bei inngåanes analysert og førrsåvidt godkjent med det unntak at støkkan va førr stor. Dem va betydelig over minstemålet førr normale feskestykkja. De støste sporstykkjan bei anslådd tel å være rundt 20 cm, dvs. ommentrent som en dijll. Førøvrig va det bra med beiken, sennep, brunost, syrop(?), sennepssaus, erterstuing (uten sokker €%#€@), kålrabistappe + nån TIL-telhengera som satt der og gnog på en gammel TIL-sang. Alt i alt va landsmøtet avvékla iht. god tradisjon og selvfølgelig iht. vedtektan.
Ellers e det vel å sei om KONK at dem ser på sæ sjøll som en "øpp-cåmming" klubb førr fremme av ferskfesk, boknafesk, rakfesk, surfesk, spikkjeauar og hysa som middags- og festmat rundt om i de (REMA) 1000 nord-norske hjem. (Stryk det med "surfesk"!!! )
Det kjøres av og tel (k)urs i feskeeting, feskerensking, leverrensking, potetrensking, pallespékring osv. Kursan annonseres som oftest av namsmaij'n under "KONKURS".
Æ tru'kje det va nåkka meir idag.
Oddmund

Torsdag 4. november:
Penga til fest for de kommunale..
Ifjor fikk personalsjef Helfrid Skoglund penga til å arrangere fest for alle ansatte i kommunen. Det vil ho gjerna ha iår òg, skriv ho i ei sak til formannskapet. Ho meine at en sånn sammenkomst gjer alle ansatte i kommunen en flott muligheit til å treffes på tvers av etata og avdelinge.

Penga til kurs for de kvinnelige..
Formannskapet skal i neste møte òg ta stilling til en søknad ifrå Sør-Senja kvinnenettverk om 20.000 krone til kurs i selvtillit og personlig utvikling. Administrasjonen har ikkje foreslått nokka beløp overfør formannskapet, men dem kjem inn på at det ikkje e nokka særlig penga igjen på næringsfondet iår, -men at det kan finnes andre muligheita..

Rødsand har òg programmet klart for nyttårskvelden
En palle med fyrverkeri, varde som skal settes fyr på, gløgg på bygdehuset, minirevy, anna underholdning og fakkeltog blir hovedingrediensan når rødsandværingan skal ta farvel med 1999.

Lokalavisa oppførte seg vanskelig igdag
Serveren våres, som står en plass ute i Lofoten, va ikkje heilt i form idag. Mange prøvde forgjeves å få kontakt med Lokalavisa. Men det va lite vi kunne gjøre, bortsett fra å sei ifra..
Det kan jo kanskje ha med den milde temperaturen der vest å gjøre. En Kabelvåging påsto på telefonen at han hadde plukka to kilo plomma der for ei vekka sia. Det e ikkje berre tosk i Lofoten..

Onsdag 3. november:
Karabigiske lanterne imella bleia og seter-rømme

Idag satt han Ivar Enoksen ifrå Flakkstadvåg på Eidet Handel imella Pampers og Tine sin seter-rømme og signerte romanen sin, -Lanternene ved Karabiga.
Boka handle om en middelaldranes mann som bryt opp ifrå verden og folkeregister, og som i ei gammel seilskøyta leite etter gamle veikryss i livet langs kysten ifrå Hitra nordover til Russland.
Setninga "-Ja, det derr helvetes flytetauet... Dæ skulle vorr sellt på resept!" fortell oss at mannen veit ka han snakke om når han har lagt fortellinga til havs . Eller ka dokker sei om "Lik avdukingen av et kunstverk dro bygene bort over svart hav..."??

Maskina inn og folk ut på Tranøy Fiskekjøp
Mange andre lakseslakterie har den på plass allereia, og no har Tranøy Fiskekjøp bestilt den, -en sløyemaskin for laks som både sløye, tar ut innvolla og vaske fesken.
Nyinvesteringa redusere behovet for folk etter nyttår, -normalt erstatte en sånn maskin 12 menneska. Med det blir staben redusert ifrå 27 til 15 ved bedriften i Skrolsvika.

Tirsdag 2. november:
Det nye mannskapet i Tranøy
Vi har tidligar fortelt at han Martin Rolness e gjenvelt som ordførar, og han Svein Leif Hansen, han Torfinn Stokmo og han Martin Jensen lede hhv. komite for Teknisk, Miljø og Næring, Undervisning og Kultur, samt komite for Sosial og Helse. I tillegg e han ragnar Svendsen ny ledar av kontrollutvalget.
Dersom du lure på kem de andre medlemman i formannskap og komitea e, så
finn du oversikten her.
Og her finn du oversikten over kem som sett i
det nye kommunestyret

Åtte grader og ringblomster i hagen
Han kjem vel engong, snyen, -men han har ikkje vist seg endå. Idag va det åtte grader. På lørdag va ho Marianne innpå Lekangen ute i hagen og plukka inn frisk og fin ringblomster.

Mandag 1. november:
Sollia har programmet klart for 2000-nyttårskvelden
Dagen går med til middag for heile bygda, fakkeltog, barnemusikal, kanefart og feiring av den føste innbyggarn i bygda før den siste kvelden i tusenåret avsluttes tilslutt med felles fyrverkeri.
Alt skjer i regi av Solli Samfunnshus.

Endelig: Anleggstart på Kveitmusèet!
Idag skulle egentlig Bygg i Nord være på plass i Skrolsvika for å starte arbeidet med å rette opp og reparere Kveitmusèet etter de no halvtanna år gamle sprengningsskadan på bygget. Men snekkeran hadde etpar daga igjen på et anna bygg, så dem har fått utsettelse til onsdag.
I følge Sør-Senja Museum har man fått på plass et tjenlig skadeoppgjør for sjølve bygget som gjør at man endelig kan ta fatt på arbeidet med å få musèet i stand igjen. Endel detalja gjenstår når det gjeld innredninga og utstillinga, men det regne man skal være på plass i løpet av kort tid.