Lokalavisa i Tranøy kommune
Søndre Senniens Budstikke

..arkivet ..

Torsdag 30. september:
Om Tranøypolitikeran
"Der e førr mange av dåkker som e mest opptatt av å sjékkanere de politiske motstanderan dåkkers. Dåkker kan méstænkes førr å gå heime å pesse i trøsdongan og ser på navvel’n
dåkkers." Detta e nokka av det han Oddmund Isaksen skriv i et leserbrev tel oss. Les heile brevet her.

Eldredag på Vesterfjell
Vi har mottatt følganes melding i fra han Jan-Erik H. Olsen; Eldres dag og markering av eldreåret skal markeres på fredag 1. oktober 1999, kl. 18.00 på Vesterfjell Grendehus. Alle eldre er hjertelig velkommen. Sør-Senja mannskor skal stå for arrangementet. Det vil bli solgt kaffe, smørbrød og kaker. Ordføreren kommer med informasjon fra kommunen. Det vil bli holdt et foredrag av overlege Sparr om "en bedre alderdom". Og ikke minst vil det bli dans sålenge folk orker.

Elgjakt.jpg (12369 bytes)

foto: hnn

Elgnytt
Tirsdag blei det observert en skada elgkalv på Eidet-valdet. Den gikk bare på tre føtter, men forsvann inn på valdet tel jaktlaget på Stonglandet. Onsdag blei han spora opp med hund. Då va han på Hals, og etter tre kvarters los blei han felt. Elgkalven hadde et gammelt brudd i den eine bakfoten og ei flenge i den eine framfoten, sannsynligvis etter nærkontakt med piggtråd. Jaktlaget e glad for at dem greide å finne og felle det skada dyret. Så langt i dag e det ikkje kommen inn andre meldinge om elg tel oss.

Siste: Eidet-valdet har visstnok skotte en okse i formiddag.

Onsdag 29. september:
Tusenårslåt fra Tranøy vant
Han Wiggo Sollied Johnsen i fra Sollia vann i går fylkesfinalen i Troms om beste tusenårslåt. Han går dermed videre til finalen i Oslo som arrangeres 29. desember. Til Folkebladet sei han Wiggo at han e storfornøyd med å ha komme så langt, men at seier i finalen i Oslo virkelig vil være prikken over i-en.

Midt-Troms Næringshage as
Den distribuerte næringshagen i Midt-Troms, som vi har omtalt fleire gonga tidligar, nærme seg realisering. På et møte på Finnsnes i forrige vekka blei endel formaliteta diskutert, og det skal no gå ut invitasjon til offentlige og private bedrifter om aksjetegning i Midt-Troms Næringshage as. Selskapet vil bli formelt stifta i løpet av høsten.


Mandag 27. september:
Ny direktør for økonomi og administrasjon i Store Norske
Ho Ester Knudsen i fra Rødsand e ansatt som ny direktør for økonomi og administrasjon i Store Norske på Svalbard. Ho har tidligar innhadd fleire stillinge samme sted, seinast som administrasjonssjef. Budstikka gratulere og ønske ho lykke til i den nye jobben.


Elgjakta over på Buvikvaldet
Vi har mottatt følganes rapport i fra han Martin Arne Jensen; Elgjakta på Buvikvalet er over for i år. Lørdag morra kl. 8.20 datt kalven for et velretta skudd fra Erling Johansen. Og ca kl 9.00 søndags morra datt det ei velvoksen ku for kula til Åge Hansen. Det va veldig mye elg å se disse to dagan, så vi ønska jo at vi hadde hatt et dyr tel. Det va et eventyrlig jaktver og jaktlaget er godt fornøyd med årets jakt sjøl om den blei i korteste laget.

Tranøy Forum
Styret i Tranøy Forum sender i disse daga ut giro for innbetaling av grunnkapital i stiftelsen. Grunnkapitalen skal være på 50 000 kroner og må være innbetalt innen utgangen av oktober. Én andel i stiftelsen koster 500 kroner og styret oppfordrer alle om å tegne seg for minst én andel. Styreledar Gunnar Torgersen sei tel Budstikka at så langt har interessen vært stor, men at det endå mangle noen tusen kroner på å nå målet. Vesst du e interessert i å tegne andeler i stiftelsen finn du meir informasjon under linken tel høyre.

Søndag 26. september:
Elgjakta
No e den her igjen. Elgjakta. Årets høydepunkt for mange. Nokka som gjør at dem bli vanskelig å få tak i. Etter ka vi har grunn tel å tru telhøre både ordførarn og det meste av kommuneadministrasjonen denna kategorien. Tel og med Budstikkas redaktør e fraværanes. Eg har derfor ikkje fått klarert min temporære overtakelse som redaktør, men regne med at det e mulig å få tilgivelse i ettertid. Når det gjeld styringa av kommunen e det så vidt vi veit endå ikkje avklart om eksterne må inn her óg, men førr sikkerhets skyld har eg strøkke kvitskorta. ( fo)

Fredag 24. sept:
Overlevering av omsorgsboliga

wpe50.jpg (4917 bytes)

foto: fo

I dag blei de nye omsorgsboligan på Eidet overlevert fra hovedentreprenør Ferdighus as tel kommunen. Vangens VVS Service og Myre Elektro, som har levert henholdsvis VVS- og elektriskanlegg, var óg tel stede ved overleveringa. No gjenstår bare reingjøringa, samt installasjon av hvitevara før innfløttingsdatoen 1. oktober. Både Ferdighus as og kommunen var svært telfreds med byggeprosessen og kommuneingeniør Erlend Danielsen fikk skryt for raske telbakemeldinger og god kommunikasjon med entreprenøren. På bildet ser vi Ole Ovesen fra Ferdighus as overrekke ordfører Martin Rolness en gave i forbindelse med overleveringa.

140 fleire asfaltmeter i Sollia
Idag litt over klokka ett vedtok formannskapet enstemmig å asfaltere 140 meter meir veg i Sollia mens asfaltmaskinan va på plass. Vegen på Holmen blir no asfaltert fram til krysset der skogsvegen går opp til Vikafjellet.

Skatten: Idag kjem beskjeden!
Idag kan man grue eller glede seg til å gå i postkassen. For der ligg det et brev som fortell om du baksmell eller penga til å kjøpe ny sofa eller kjøleskap. Vi ønske alle løkka til!

Martin Rolness: Glad for å fortsette
-Selvfølgelig va eg spent både før og etter valget, sei han Martin til Budstikka. Men no skulle ting være avklart, og det e eg glad for. -Eg føle at eg ikkje e ferdig med jobben enno, sei han.
-Til neste valg skal vi se på erfaringen ifrå de kommunan som har hatt direkte ordførarvalg. Fordelen med det e at folket får den ordførarn dem vil ha uavhengig av handel og avtala etter valget. -Om eg stille då e altfor tidlig å sei.
På spørsmål ifrå oss om han stilte til valg igjen av frykt for ikkje finne anna jobb, sei han at denna gongen òg hadde fleire jobbtilbud før valget.

Slutt på lemping av 12 tonn laksefòr pr dag
Senja Sjøfarm har no fløtta over sentralfôringsflåten ifrå Skogshamna til årets utsett utfor Svartneset. Dermed blir fôringa der automatisert, og man slepp den daglige transporten av 12 tonn fôr ut til anlegget.

Torsdag 23. sept:
Berre godvèret
Stave stilla og sol idag. Som en speiel har havet lie. Fungeranes kaptein på nordgåanes hurtigrute Harald Jarl, han Torfinn Stokmo, rapportere om stave stilla nordetter Solbergfjorden og fleire sei-vøe i bauen.

Vi koste på oss litt ifrå en skrytemail..
Hei Helge!
Her kjæm en mail frå han Halvor, bosatt i Ålesund, der han går på den maritime høgskolen. Tenkte eg sku sende en skrytemail der eg sei kor djævelsk bra lokalavisa.net e! Sinne sykt! Ser du har ei mailadresselista, og vil gjerne inn der. Eg kan treffes på
halvorsh@c2i.net
Lokalavisa på nettet må eg sei har bidratt tel at mi førrankring tel Tranøy e klippefast, og det e liten tvil om at eg kjæm tel å fløtte nordover når eg e ferdig å studere.
Stå på!
;-)Halvor

Tirsdag 21. sept:
Fruluftsrådenes Landsforbund med styremøte på Senja
FL er et fellesorgan for de 15 interkommunale friluftsrådene i Norge. Ytre Midt Troms Friluftsråd (samarbeidsorgan for Sørreisa, Tranøy, Berg og Torsken kommuner) med miljøvernlederne som "bakkepersonell" var vertskap for styremøte i helga. Lørdag var det tur til Øverbotn skole der alle fikk en meget god innføring i skolens bruk av friluftsliv og friluftsrelaterte aktiviter til å fremme læring hos skolebarn. I "bålgruva" fortalte lærer Børre Krudtå om skolens positive erfaringer med bruk av "uteklasserommet". Hans Kristian Eriksen fengslet forsamlingen med en kulturhistorisk gjennomgang fra steinalderen og frem til i dag om bosetningen rundt Tranøybotn. Etterpå var det en rask tur innom Tranøybotn- og Omegn Jeger og Fiskeforenings fiskeplass for handikappede ved Tennevatnet, og så var det tur i Ånderdalen. Etter en rask tur opp til Åndervannet var det tid for en aldeles fortreffelig flyndrèmiddag hos han Jan Albert på "Hyttekroa". Den kan jeg trygt anbefale til alle! Søndag 19.09 stod "Nikkelverket" i Hamn med ordføret Trond Abelsen som verskap på programmet.
Audun Siverten

Jakta: -lite rypa, mykje elg
Rypejakta har pågått sia 10. september uten de store fangstan. Lørdag starte elgjakta, og der ser det likar ut. Fleire plassa e det rapportert om mykje elg, -spesielt i sør. En tyttebærplukker gikk på en elgokse på Stonglandet, og på tur heim såg han ei elgku med to kalva. Så elgjegeran går no og gler seg. Men elgen har no en tendens til å forsvinne når elgjakta starte..

Formell avtale Sør-Tranøy Tverrpolitiske Liste/Tranøy AP ikveld
På et møte på Rødsand ikveld blei det inngått formell avtale i forbindelse med valg av ordførar i oktober.

Mandag 20. sept:
Fotballjenten: Kjempetur!

-En kjempetur, sei fotballjenten til STIL som va balljente på kampen imellom TIL og Kongsvinger i Tromsø på søndag. .Ifølge Radio Tromsø gjorde "de heilrøde, lettbeinte balljenten ifrå Sør-Senja en utmerket jobb".
Her får dem instruksa ifrå vaktansvarlig Pål Jakobsen før kampen.
foto: janne røds

Martin Rolness sikra fire nye år
I Folkebladet idag sei han Ulf Fredriksen idag at han anser slaget om ordførarkrakken som tapt. Grunnen e at folkemøtet i Sollia i går med 43 mot 8 stemma vedtok at bygdelista skal støtta han Martin Rolnes. Sør-Tranøy Fellesliste sin representant i det nye kommunestyret, han Torfinn Stokmo, har tidligar gjedd tydelig til kjenne det samme. Etter ka Budstikka erfare har han Tor-Ivar Benjaminsen ifrå Fremskrittspartiet òg bekrefte at han støtte han Rolness. Dermed skulle det være klart for et nytt klipp i kortet hannes Martin.
Bjørnar Svavik i Tranøy Arbeiderparti bekrefte at man skal ha møta med fleire parti og liste i vekka som kjem, så gruppa bak han Rolness kan få fleire medlemma.

Søndag 19. sept:
Mannskoret heime igjen, alle beholdt stemmen..
Sammedagen som dem kom heim har vi fått rapport ifrå Sør-Senja Mannskor sin jubileumstur til Trondheim:
Det e rektig, vi fòr tell Trondhjem på fredagsmorran med fly, flybussen der kjørte oss helt ned tell huritigrutekaia, korr vi fòr fra Trondhjem med "Polarlys" kl. 12.00. En kjæmpefin tur, med godt vær heile veien nordover. På fredag va vi kun rundt omkring og "røra", men vi fikk ikkje nån nye bassa denna kveilden. På lørdag holdt vi en liten minikonsert førr de ca 250 passasjeran som va ombord. Om kvelden hadde vi jubileumsmiddag og sang tell slutt "I midnattsolen" i restauranten. Så va det dans utover kvelden og natta. Polarlys gikk også inn i Trollfjorden om kvelden. En herlig opplevelse. Klokka halv to om natta i Stokmarknes, kom han Kjell Nergård ombord, og blei hjertelig ønska velkommen av mannskoret.
Vi kom tell Finnsnes på søndag kl 11.15. En heilt flott tur, som vi anbefale alle å ta.
NB! Vi fikk ikkje nån nye bassa på denna turen, Men vi savne nye 2. tenora. Korøvelsan våres e på tirsdagan kl. 19.30 på Øverbotn skole.

Søndagsvèr
Vindstilla,blå himmel, fin temperatur og sol idag førte mange ut i marka for å høste av all tyttebæra iår, eller på havet for å fylle frysarn med seifilèt til vinteren. Om to daga går hund-dagan ut. Då kan det lett bli urolig vèr. Men ikkje iår, for det stemme ikkje med månen, sei dem som kan det.

Ordførarkabalen
Det stokkes fremdeles kort etter ka Budstikka erfare. Fredagen va han Martin Rolness i avisa og etterlyste det politiske alternativet som endel av de andre partian gikk ut med før valget. Lørdag va ordførarkandidaten ifrå Senterpartiet, han Ulf Fredriksen i avisa og sa at han gjerna belærte han Martin, og sa at man nok fikk se kem som trekte det lengste strået.
Etter ka Budstikka erfare pågår det noe veldig stor møteaktivitet i forbindelse med ordførarkabalen. Våres stalltips ikveld e at 12 av 21 mandatan sålangt støtte Martin Rolness som ordførar, sjøl om endel forhandlinge gjenstår. Det snakkes og om at det kan bli fleire enn 12.

Lørdag 18. sept:
Ei lørdagshelsing ifrå Frankrike
Eg syns dokker kunne få ei lørdagshelsing ifrå Frankrike som blei mottatt idag tidlig:
Hallo fra Frankrike!
Etter en uke i Frankrike og takket være en datakyndig nevø, har jeg klart å komme frem til Budstikka.
Det er artig å lese nyheter fra Senja , mens franskmennene styrer værre . Vi er nå priviligerte som bor så fint som vi gjør på Senja. Her er det full aktivitet hele dagen. og ikke mange steder hvor en kan ferdes alene. 
AS Chaboud

Fredag 17. sept:

-Han Pepito e dø
Vi har tidligar fortelt om ho Lisa og ho Line-Mari i Valvågen og alle dyran demmes. No har vi fått denna rapporten:

Han Pepito i live. -foto:hnn
Mens de fleste styrte med valget, strykinge og ordførardiskusjon, - fekk ho Lisa Nilssen og ho Line Mari Ryvoll en sørgelig opplevelse. Gåsekyllingen i Valvågen - han Pepito - som nettop hadde lært seg å få luft under vingan - tok av fra marka og beherska lufta ei god stund. Alle fryda seg. Men det gikk galt då han skulle inn for landing. Han forsøkte å lande på en gjerdestolpe, men i farta trefte han strengen og knekte bein i øvernebbet og neserota. Heile Sør-Valvågen va i sjokk - og tirsdagskvelden blei rokkert tel ei sørgestund. Da nattøyet blei tatt på, og senga tatt i bruk, låg både ho Lisa og ho Line-Mari med bilda av han Pepito i handa.
På en gård blir de dyran som blir skadd slakta. Om det bli steik, veit eg ikkje - men kanskje ho Lisa sjøl kan fortelle denna tragiske historia?
håkon


Sør-Senja Mannskor på jubileumstur
Ikkje veit vi kor mange år dem skal jubilere, men vi veit kor dem skal.
Idag tidlig starta heile gjengen med fly ned til Trondheim for å synge seg nordover med hurtigruta. Vi får håpe det går bra. Det har før skjedd at tenora e blitt bass-sangere i løpet av sånni tura.

Jentefotball-laget klar for Tromsø
-Imorra fèr vi, sei jenten i jentefotballaget til STIL. Søndag skal dem være balljente i kampen mellom Tromsø IL og Kongsvinger. Dem va i sånt kjempehumør igår at dem liksågodt vant 2-0 på bortebane.

Torsdag 16. sept:
Strømbrudd i Lofoten stengte Lokalavisa
Lokalavisa ligg på en server på Leknes i Lofoten. Og der e det godt å være. Men igår va store dela av Lofoten uten strøm mesteparten av dagen. Dermed va vi ikkje tilgjengelig. Vi beklage på vegne av Statnett og Lofotkraft.

Endelig og komplett resultat etter valget
Endelig og komplett resultat e no lagt ut på valgresultatsida..

Ordførarkabalen
Ryktan sei at de borgerlige e kommen godt igang. Sia ingen sett med et klart fleirtall i det nye kommunestyret må det samarbeides om ordførarvervet. Arbeiderpartiet skal ha møte i kveld. Det skal de borgerlige òg. Samt Solli-lista.
Til Folkebladet sei han Erling Fjellheim på Felleslista at han meine tida e overmoden for skifte av ordførar. SV sin kandidat, ho Ambjørg Blikfeldt, e tidligar forstått som at ho støtte han Ulf Fredriksen ifrå Senterpartiet. Den einaste av bygdelisten som har tona klart flagg e Sør-Tranøy Tverrpolitiske liste som vil at han Martin skal fortsette. Men AP treng èn stemme til for å få ordførarn.
Til Budstikka sei han Bjørnar Svavik ifrå Tranøy AP at dem vil satse på å beholde ordførarn, og at det kan være aktuelt å gå utradisjonelle veia for å få til det.

Suksess for Budstikkas valgservice
Vi va føst ute med informasjon om valgresultatet i Tranøy. I tillegg har for føste gong all informasjon om stemminga blitt gjort tilgjengelig.
Det blei en suksess. Budsstikka hadde 488 besøk i løpet av tirsdagen.
Innimella anna arbeid satse vi på å få inn de siste korreksjonan av stemmegjeinga i løpet av dagen.

Tirsdag 14. sept:
Fire nye år med han Rolness?

Med ni mandata til Tranøy AP og iallfall to andre liste som på forhånd har sagt at dem støtte hannes ordførarkandidatur, blir kanskje ordførarn de neste fire åran den same som vi har hatt?
Stemmetallan ligg usedvanlig tett, og opptellinga av de siste forhåndsstemman i dag eller i morra tidlig kan forandre på mandatfordeling.
Vi har lagt ut detaljerte valgresultata på denna sia
SISTE: (klokka 14.45) Felleslista miste en av to, og Høyre får en til inn!

Ellers idag:
Bortsett ifrå at gårdagens valgresultat har vorre samtalemne idag, har det vorre en rolig dag. Alt har liksom stilna. Tilogmed vèret har roa seg endå meir, og vi har opplevd en dag med sommartemperatura, blå himmel og sol..

Mandag 6. sept:
Skatteoppgjøret kjem 24. september
Idag vedtok ligningsnemda i Tranøy skatteoppgjøret for ligningsåret 1998 for oss alminnelige skatteytera. Den 24. september får du vette korsen det gikk med deg.

Han Oddvar svare ho Synnøve, og han Odd Arne skriv til han Ragnar...
Igår lurte ho Synnøve Olsen på kem ho skulle stemme på til helga. Han Oddvar Olsen på SV si lista meine at ho skal stemme på dem. Les brevet på leserbrevsida.
På samme sida finn du òg et brev ifrå han Odd Arne Andreassen til Tranøy Høyre der han bl.a. sei: " ..
Til Høyre kan det opplyses at vi i Tranøy har ordfører i halv stilling. Det er mange år siden det ble vedtatt..."
Gå til
lesarbrevsida

Søndag 5. sept:
Senja Avfallsselskap med "millionlotteri"
-Vil du vinne 1 million krone uten å kjøpe lodd, spør Senja Avfallsselskap. Dem skal i løpet av hausten trekke ut drikkekartongkubba som i midten av desember skal delta i trekkinga av èn million krone. Alt du treng å gjøre e å stikke seks reinvaska drikkekartonga inni den sjuende, skrive namn og telefonnummer på den ytste, og hive dem i papiravfallskontaineren din.
Norsk Returkartong har for lite tomme melkekartonga, og no brukes det penga for at vi skal bli flinkar å sende dem inn.

Tre nye elghunda klarte ettersøkskravet i dag
I ausanes regn stilte tre mann med elghund opp idag for å passere nåløyet som offentlig godkjent ettersøkshund for elg. - Det gikk fint, alle tre klarte den såkalte fersksporprøven, sei dommar Solvar Nordheim til Budstikka. -Vi gikk i Svartneset på Stonglandet, og der va det nok av elg å prøve seg på.
Tranøy har et stadig veksanes elghundmiljø, og har no rundt tolv godkjente ettersøkshunda for elg.

Kommunevalget: Dem sei jo alle det samme...
....Ka gjør eg no, jau eg må prøve å se på di anner sakern i programman.Det e då det går opp før meg at detta bli vanskeligar enn eg trudde, før alle vil jo nesten det samme, ja dem bære ordlegg seg på førskjellig vis.
Nei, ikkje veit eg kem eg ska stemme på. Snakke dem sant og meine dem aille lovnadan sine?..........Og han har allerede laga vei tel hyttetomten, så han må no fortsatt meine å selge dem. Så e det bære bløff med heile det fine punktet eg fann?.....
Eg e i villrede, alle gode råd mottas med takk, dokker finn epostadressen min i Budstikka.
Det og meir til skriv ho Synnøve Olsen på leserbrevsida.
Les det!.

Budstikka ramma av pest..
Sida fredag har Budstikkas redaksjon vorre totalt slått til bakken av en mystisk sjukdom som har fleire likhetstrekk med svartedauen og spanseksjuka, bortsett fra at man har overlevd. Etterkvert som helbredelsesgraden stig blir Budstikka oppdatert på vanlig måte..

Torsdag 2. sept:
Lilla kveld
Oppi liten storm ifrå sørvest, stormflo og et sjeldent kraftig regn fikk vi over oss i ettermiddag.
Men utpå kvelden letna han, og sola tegna uvèrsskyen lilla mens ho va på tur ned under synsranda.
foto:hnn

Grillfest for ordførarkandidata
Neste vekka e sluttinnspurt i kommunevalgkampen. Valget i år blir antagelig det mest spennanes valget i Tranøy på mange år fordi det e såpass mange liste å velge imella, og fordi så mange av dem har signalisert at dem vil ha et regimeskifte. Regimeskifte betyr et brudd på Tranøy AP sin lange og uavbrutte ordførarperiode.
Torsdag i neste vekka invitere Tranøy Høyre og Tranøy Senterparti velgeran til paneldebatt på Eidet. Tirsdag har Tranøy Arbeiderparti invitert alle de forskjellige ordførarkandidatan og tilhørera til "grillfest" på Vesterfjell eldresenter under parolen "Kom og grill en ordførarkandidat!"

Vangsvik Båtforening skal ha det stell på land òg
-Vi må ha det på stell på land òg, sei en kar ifrå båtforeninga i Vangsvika til Budstikka. -Vi skal bruke en femten-tjue tusen krone no i haust for å slette og gruse området på land attmed hamna, og vi håpe å komme igong så snart som mulig, sei han.

Onsdag 1. sept:
Kveldsnytt til foreldran som har unga på leirskole på Grøtavær:
-Alt vel, alle fresk, hittil ingen som har drie med seg til Grøtavær den spysjuka som gikk heime. -Va på havet idag og drog lina. Alle oppføre seg fint. Imorra skal vi ut å overnatte på ei øy i sekstenmannstelt. -Hils alle heime.
Det va meldinga til dokker.

Rapport ifrå ei kvegdrift ifrå Eidet til Hals en av de siste dagan av august i det Herrens år 1999..
Prøv å gauke "kosse, kosse møan, kom no kyrne,- kor flenk dokker e, du en no gjev Gro Harlem, Marina, Pretty, Venus m.fl. no e vi på tur heim, no e det ikkje langt igjen" osv.---Gjør det sammenhenganes i to og en halv time. Henganes halveis ut av ett eller ainna bilvindu uten å kjøre av veien eller møste stemmen.
Det står det blant anna i et brev vi har fått ifrå ho Gunn Langås der ho beskriv sine opplevelsa då ho skulle få kyrn heim en av de siste dagan i agust. I brevet nemne ho namnet på to kalva. Begge blei født under åpen himmel. Og det gikk berre bra, bortsett fra at mora til den eine, som va føstegongsfødende og uten støtteapparat tilstades, fikk barselsnevrose umiddelbart etter fødselen og la ut på en svømmetur utfor Eidet.
Les heile "rapporten" på leserbrevsida....