Lokalavisa i Tranøy kommune
Søndre Senniens Budstikke

..arkivet ..

 

Onsdag 30. september:
Idrettskole på Eidet

I dag starte idrettsskolen på Eidet opp. Den skal være et tilbud om organisert fysisk aktivitet for unga mellom 5 og 8 år. Initiativtakera tel idrettsskolen har vært Sør-Tranøy IL med  Hilde Wathne i spissen. Ho skal også være en av instruktøran. Idretttslaget har tidligar arrangert aktivitetslederkurs og har totalt åtte instruktøra.

Nydelig haustvèr
Det e nydelig haustvèr på Sør-Senja, med sol fra skyfri himmel, kjølig og litt austavind. Skogen står i gul og rød fargeprakt med det meste av lauvet intakt endå. Det har de siste døgnan vært nattefrost, men sola varme endå litt om dagen.

Tirsdag 29. september:
Elgjakta

Jaktlaget som går på Skrolsvik/Buvik-valdet e ferdig med jakta for i år. Allerede første dagen skaut han Albert Kristensen en kalv, og søndagen skaut han Karl Kristoffersen en okse. Jaktlaget som går på Stonglandshalvøya skaut ett dyr i går, men ellers meldes det om mindre elgobservasjona enn vanlig i marka. En av årsakan tel detta kan være at det endå e mykje lauv på skogen.

Mandag 28. september:
60 km-sone i Øverbotn

Endelig e kravet fra Øverbotn skole om nedsatt fartsgrensa forbi skolen innfridd. No e det fartsgrensa på 60 km/t forbi skolen mellom klokka 7 om morran og 5 om ettermiddagen. Den starte like nord før skolen, og vare til like forbi krysset til vegen til Brygghaugen.

Forsmak på vinteren
I går fikk vi en skikkelig forsmak på vinteren med snydekte marke. Heldigvis var det bare et skremmeskudd, for i dag e det sol fra skyfri himmel og et nydelig haustvèr.

Torsdag 24. september:
Elgjaktstart i morra

Imorra starte årets viktigaste begivenheit for mange Tranøy-væringa, -årets elgjakt. Totalt kan det felles 36 elg i kommunen, men mange Tranøyværinga deltar på elgjakt utenom kommunen i tillegg. Så dersom alt går bra, blir det mange tonn elgkjøtt.
Elgtildelinga vedtatt i hovedutvalg for natur- og miljøforvaltning, ser sånn ut:

Vald/driftsplanområde Dyr Kalv Okse Valgfri
Solli/Laksfjord 2 1 1 -
Rubbestad/Vikafjell 2 1 - 1
Skatvik 3 2 1 -
Almenningsvatn 8     8
Statskog 10 5 2 3
Vassvik 1 1 - -
Frovåg-Dragøy 2 1 1 -
Stonglandshalvøya 4 2 1 1
Olaheimen 1 1 - -
Å 1 1 - -
Buvika 2 1 - 1
Totalt 36 15 7 6(+8)

Så får vi berre håpe at elgjegeran får bedre vèr enn de vi har hatt de siste dagan og idag..

Onsdag 16. september:
No må arealplanen bli ferdig!!
Det står det egentlig å lese i mellom linjen i teksten til ei sak som skal opp på neste kommunstyremøte i Tranøy. Kommunestyret har tidligar purra fleire gonga på planen, uten at den e gjort ferdig. Derfor foreslås det at Audun Sivertsen, som snart e ferdig med kystsoneplanen,, tar seg av heile arealplanen når kystsoneplanen e klar. Kystsoneplanen e endel av heile arealplanen for kommunen.

Vi lovte å komme tilbakers
-til den nye folkeaktiviteten til befolkninga i kommunen, nemlig å bygge stativ til de nye kildesorteringsboksan for avfall. Vi kan rapportere at sålangt har det begynt å gro opp fleire og fleire varianta langs vegkantan. Nokken e enkelt konstruert, der materialan som e brukt ser ut til sjøl å være gjenstand for resirkulering, samt flotte prosjekt med butikkinnkjøpt material og med utseende som et avansert dukkehus.
I gamle daga va det melkerampan langs veggan som avslørte kreativiteten og håndtverket til folk. Etter at dem forsvann har vi mangla den muligheita. Men no dukke den opp igjen, i forbindelse med diversa kreasjona til avfallsdunkan.

Tirsdag 15. september:
Ny lensmann
Igår va føste arbeidsdag for Arnold Nilsen som ny lensmann i Tranøy lensmannsdistrikt, som omfatte Sørreisa, Dyrøy og Tranøy kommune.
Det har tidligar komme signal fra Tranøy om at man ønske å forlate Tranøy lensmannsdistrikt, fordi avstanden blir stor til lensmannskontoret som ligg i Sørreisa. Men kanskje nylensmannen kan gjøre nokken grep som gjør lensmannsetaten meir tilstedeværanes i Tranøy?

Ny butikksjef i Skrolsvik
Hanne Lie fra Vesterålen e ansatt som ny ledar på S-laget i Skrolsvika. Ho har jobba halvanna år på butikken allereia.

10 nye omsorgsboliga i Tranøy
Formannskapet skal torsdag ta endelig avgjørelse om byggestart på 10 nye omsorgsboliga i kommunen, -seks på Eidet og fire i Vangsvik. På Eidet frigjøres dermed de tidligar eldreboligan, som blir pussa opp og tatt i bruk som gjennomgangsboliga.

Mandag 14. september:
Helse- og sosialretrett for rådmannen
Går det som planlagt, vil formannskapet i Tranøy ansette avgåanes rådmann Olav Sivertsen som vikar i stillinga som helse og sosialsjef ifra månedsskiftet. Då går han nemlig av med pensjon, samtidig som Jørn Stensløkken går ut med permisjon fra ledarjobben i helse og sosialetaten. Han skal til Værøy som assisteranes rådmann et halvt års tid.

De første vegstikken på plass
Dem tenke vel at dem ikkje skal bli for sein, vegvesenet, som no har begynt å sette opp vegstikka. Ifjor kom føste snyen med etpar centimeter på nyttårsaften.

50-åring blei fotgjengar
Han tilsto promillekjøring på åstedet, 50-åringen som trilla rundt pick-upen sin i Tranøybotn i helga. Etter ka vi har forstått, hadde han ikkje nokka valg utfra ytre kjennetegn på beruselse.

Årbok for Senja 1998: Arbeidet e starta
Arbeidet e no igong med årets Årbok for Senja. Det ser bra ut med stoff, sei han Hans Kr Eriksen i Sør-Senja Bygde- og Historielag, som gjer ut boka. - Det einaste vi mangle e folk til å skrive inn manuskript på maskin ifra handskrevne manuskript, sei han. Så dersom det e nokken som skulle ønske å tjene nokken ekstrapenga på å gjøre det, e det berre å ta kontakt.

Guttelaget til STIL gikk på en smell
Vi har fått denna rapporten ifra han Kristian Stokmo ikveld:
I dag spilte Sør - Tranøy hjemme kamp mot Gibostad og alle trodde at Sør - Tranøy ville slå Gibostad men slik gikk det ikke. Gibostad vant fortjent 5 - 0!
Dette var den dårligste kampen som Sør - Tranøy har spilt i år.Sist gang Sør Tranøy spilte mot Gibostad vant Sør Tranøy 14 - 1.Sør - Tranøy spiller sin siste kamp borte mot Gryllefjord på fredag klokken 18.00

Velløkka "Boknakveld" i Skrolsvika på lørdag
-Trivelig, e kommen
taran vi har fått etter at Skrolsvik Bygdelag arrangerte "kro-kveld" på samfunnshuset på lørdag. -De tradisjonelle bygdefestan e historie, -dettan må gjentas, e en anna kommentar. -Det va tilogmed en lydstyrke på musikken som gjorde at det gikk an å prate, sei en tredje. Katid blir neste arrangement?

Lørdag 12. september:
Næringshage-avdeling til Tranøy?
Kampen om plassering av ei såkalt næringshageavdeling i Midt-Troms e skjerpa etter at ytterkommunan i midtfylket har meldt seg på i kampen overfor SIVA (Statens Industri og Vekstanlegg). Det e dem som sett med beslutning og pengebok når det gjeld plassering av opptil 20 anlegg rundt i landet. Næringshagan skal være et bedriftsmiljø for IT/kunnskapsbasert virksomheit.
Mens Målselv har vore på banen lenge med et næringshage/IT-hageprosjekt på Rustadhøgda, ønske ytter-kommunan i Midt-Troms å etablere en nærings/IT-hage av desentralisert modell, med mindre enheta plassert rundt i kommunan. Frode Olsen ved Robin Hood as i Tranøy vil idag ikkje kommentere om dem e inne i prosessen.
Avgjørelse blir tatt denna måneden.

Super-fotball-lørdag på Eidet
Heile tre heimekampa går før seg på fotball-banen på Eidet idag. Klokka 12 spille A-laget, klokka tre jentelaget, og klokka halv seks guttelaget. Det e venta mykje folk, og kaffi- og vaffelgjengen e i aktivitet heile dagen.

Blanda resultat på rype-jakta
-Eg fann ett kull føste dagen, sei en lokal rypejeger til Budstikka. Etter ka vi har forstått, e resultatet etter de to føste dagan av rype-jakta av varieranes kvalitet.

Fredag 11. september:
Viltaften i år òg
I fleire år har Bygdelaget Ny Dag på Stonglandet hatt en tradisjon med et gourmet-arrangement basert på lokale råvare. Etter å ha satsa på mat ifra havet endel år, bygde man kvelden ifjor opp rundt de råvarene som finnes i naturen på land. Det blei òg en suksess. Og vilt og bær blir det iår òg. Komitèen e allereia i sving, og kvelden blir å gå av stabelen 3. oktober.

Torsdag 10. september:
Rypejaktstart idag
Idag starte rypejakta. Iår skal det være en sjanse å finne rypa, sei dem som har greia på det. Men endel folk på Sør-Senja røyse no kritiske spørsmål omkring en stadig større andel av tilreisanes jegera, og en utstrakt bruk av hund. Man meine at man ser meir og meir av de tendensan man kan se f.eks. i Finnmark, der "importerte" jegera med fleire hunda går systematisk manngard i terrenget. Det føre til et veldig stort press på rypebestanden.
-Det e ikkje for at vi ikkje unne andre å gå på jakt, sei en kar til Budstikka. Men muligheita for å bruke naturen bl.a. til jakt, e en av grunnan til at vi bur her. -No reduseres den muligheita kvert år på grunn av fleire og fleire tilreisanes jegera. Dem har ikkje samme forhold til naturen her som vi har, før dem e målet å få flest mulig rype på kortast mulig tid som dem kan ta med seg heim. Dem e her på ei eksotisk trofejakt, sei han. Og då tas alle metoda i bruk.

Boknafest i Skrolsvika til helga
På lørdag blir det "boknafest" i Skrolsvik. Musikken besørges selvfølgelig av"Boknakarran". Skrolsvik Vel har søkt om serveringsbevilgning for øl i forbindelse med festen.

IT-prosjektet på Stonglandet skole nærmar ei realisering?
-Vi har fått beskjed om at vi under endel forutsetninge vil få 100.000 krone til IT-prosjektet her på skolen, sei han Martin Jensen på skolen på Eidet til oss. Vi kjenne ikkje konkret forutsetningen enno.
Prosjektet går i kort-tekst utpå å installere en god del brukte datamaskina inn i et nettverk, for deretter å få et tjenlig redskap både for skolen som heilheit, -og som et redskap for kurstilbud til såvel private som næringsliv i området.
Revidert søknad skal no utarbeides.

Onsdag 9. september:
Fiskemottak på Rødsand
Overfor Budstikka sei prosjektledar Inge Jakobsen at man no arbeide konkret for å få til fiskemottak på Rødsand. Det e mulig at det må gjøres nokken omrokkeringe for å få det til, bl.a. ved at det bygges nytt redskapshus til de fiskebåtan som bruke brygga på kaia til det formålet idag. Da kan man ruste opp brygga i hht til de kravan som gjeld idag, og dermed få den godkjent for mottak av fisk.
Statens Kontrollverk har vore på befaring, og e i utgangspunktet positiv.

Skodda og regn
Dagen idag har vore prega av lågt skydekke og regn. Men det e jo potetopptakartid, så alt stemme vèrmessig.

Tirsdag 8. september:
Eidetskolen får forsterkninge fra Vangsvik
Rektor på Stonglandet blir ikkje å jobbe full tid denna hausten, så undervsiningsinspektøren må røkke opp som vikarianes rektor. Ei intern utlysing av inspektørstillinga har ikkje gjedd resultat, så den løysinga som no e mest aktuell e å "låne" han Ulf Fredriksen fra Vikstranda til Stonglandet som undervisningsinspektør.
Etter ka vi har grunn til å tru, vil dette skje såsnart man har skaffa vikar for han på Vikstranda skole.

Silda e på tur!!
Store mengda sild e no på tur inn Andfjorden mot Senja, og "fortroppan" e kommen allereia. Idag va en stor dott med sild synlig utfør Vangsvika.

Bremsespor og kyr i Tranøybotn
Det har vesstnok gått bra hittil, men utallige bremsespor på asfalten mellom beiteområdet og heimefjøsen langs riksvegen fortell om mang en overraska bilfører. For bråstoppe, det må man, når det sig en flokk melketunge NRF-kyr langs vegen på tur heim om ettermiddagen. Ikkje e dem så særlig samarbeidsvillig i trafikken heller. Det e et spørsmål om ikkje strekninge som sesonmessig e regelmessig trafikert av husdyr skulle vore merka med trafikk-skilt, sei en bilførar til oss.

Musikkskolestart på Eidet idag
Den første helgesamlinga måtte gå ut p.g.a. sjukdom, og den føste dagen med undervisning måtte gå ut p.g.a. at grunnskolen va på tur. Men idag e musikkskolen på plass, så de håpefulle kjem seg vel igong idag.

Mandag 7. september:
Ungdomsklubb-oppstart i sør
No e det like før oppstart av ungdomsklubb for sørkommunen. Ungdomslaget Bellevue skal drive klubben, og har leid lokala i de tidligare lokalan til Sør-Senja Museum på Halsbakken på Eidet. I de siste vekken har ungdomman rydda, ordna og malt lokalan.
Klubben skal være et tilbud for 6-åringa og oppover, fordelt på to gruppe.

Fotball-nytt:
Alle tre lagan til Sør-Tranøy IL har vore i aktivitet i løpet av helga og idag.
Resultatan blei:
Jentelaget mandag: 2-8 mot Silsand
Guttelaget mandag: 13-1 mot Gibostad
A-laget: 2-1 på fredag og 3-1 på søndag mot Fjordgård. Den siste kampen va en utsatt kamp.
Tranøy spelte 1-2 mot SOIL, og ligg som nr 2 på tabellen i 5. divisjon. STIL ligg midt på.

Kor blir det av musikkskolen?
Endel foreldra har spurt oss om vi veit ka tid musikkskolen i Tranøy skal starte opp no i haust, sånn at demmes håpefulle får starte på den undervisniga dem har meldt seg på. Vi har prøvd å finne det ut, men får ikkje tak i musikkskole-rektoren. Og på telefonnummeret på musikk-skolen e det berre en faks som svare oss.

Avfallsdunk-føljetongen
Vi begynne no såvidt å se de føste kreative resultatan av diverse innretning for plassering av de nye avfallsbeholderan til Senja Avfalls-selskap. Mange e foreløpig inne i den teoretiske delen av prosessen, dem vil vente å se om nokken har fullgode løysinge som tar hensyn både til snymengde og nordvestkuling til vinteren. Vi skal følge prosessen videre her i Budstikka.

Søndag 6. september:
Fest med fyr og flamme i Senjehesten
De hadde tydeligvis behov for å flamme opp feiringa, festdeltakerne på Senjehesten Kurs- og Turistsenter, som i morges satte fyr på en bygningsavfallsdunge på turistanlegget. Men vurderingsevnen har neppe vært på topp. Det flammet såpass opp at man fryktet spredning av ilden.
Tranøy brannkorps ble tilkalt, og fikk raskt kontroll over ilden. Hvordan resten av dagen idag har artet seg for de varmekjære festdeltakerne, kjenner vi ikke til.

Lørdag 5. september:
Fotball: Guttelaget med heimetap
Sør - Tranøy spilte hjemmekamp mot Botnhamn i går og de tapte 3 - 1. Bjørn Eirik Benjaminsen scorte det eneste målet til Sør - Tranøy på en corner fra Kristian Stokmo. Neste kamp er borte mot Gibostad på mandag den 7. september.
KS
(Redaksjonen legg til at laget mangla fleire sentrale spellera.)

Tyttebæra begynne å bli moden
Nokka kvitflekka på den sida som har vendt bort ifrå sola, men fin og straks klar for plukking, sånn står ho tyttebæra i Tranøy.

Senja Bluesband har fått ett napp
-Vi har fått ett napp på en ny saksofonist, -som hadde lest oppslaget i Budstikka, -e meldinga vi har fått fra orkestret. Men dem mangle enno folk, så leit fram instrumentet, få fram ambusjyren, og ring dem!!

Fredag 4. september:
Nei til stor-museumsregion, gå igang som planlagt!
Det va den klare konklusjonen på et møte i Bardu idag etter et utspill fra endel museumsledera i regionen om å samle Gratangen, Lavangen, Salangen, Dyrøy, Ibestad, Bardu, Målselv, Sørreissa, Lenvik, Berg, Torsken og Tranøy i en stor museumsregion. Men den blir det ingenting av. Regionmusean skal etableres som planlagt. Det vil i praksis sei at de tre Senja-kommunan med Lenvik skal utgjøre ett regionmuseum.

11.322 passasjera brukte Øylandsruta
I følge Harstad Tidende, blei det det endelige antallet som brukte ferga mellom Harstad og Skrolsvik under den forkorta føste driftsesongen i sommar. Ferga gikk siste tur iår sist måndag.
Til neste år vil det bli lengre driftsesong på ruta, og man håpe å få tak i ei større ferga, ei som kan ta opp mot 40 bila med seg. Forbindelsen blei fort så populær at bila blei ståanes igjen på kaia.

Torsdag 3. september:
Potetopptakinga har starta
De føste potetbøndern har starta opptakinga.
-Han e små i år, får vi høre. Og så e han skorvat. Begge dela skyldes den tørre sommarn. Men hadde han stått lengre i jorda for å vekse seg større, ville skorvan på yttersida utvikle seg, og poteten ville fått tørkesprekka, sei en av potetdyrkeran til oss.

Etterlyse bilda av gamle båta
Meir enn 700 båta som tilhøre og har tilhørt i Tranøy har han Oddvar Klaussen samla opplysninga om. No har han starta på arbeidet med å få fram meir utfyllanes informasjon om kver båt, samt bilda av flest mulig. Og det skulle la seg gjøre. Va det nokka alle hadde bilda av, så va det kjerringa, hesten og båten.
Han ber alle som har bilda av gamle båta i Tranøy om å kontakte han, eventuelt sende melding til oss.

Kreativitet og grå hår i hauet
De nye beholderan for innsamlinga av avfall hos husstandan i kommunen, har gjedd enkelte grå hår i hauet, mens andre har latt kreativitetan få utfoldelese når det gjeld å lage stativ eller overbygning for alle tre plastdunkan. For nokka må gjøres, ellers snye dem ned, eller tar på vandring i føste haustkulingen.

Onsdag 2. september:
Fylkeskulturstyret på besøk torsdag
I forbindelse med et møte som Fylkeskulturutvalget skal ha i Bardu på fredag for å drøfte videre organisering av musean i regionen, kjem dem på dagsbesøk i Tranøy torsdag. Dem skal innom Kaperdalen Samemuseum, Hofsøy Bygdetun, det raserte Kveitemusèet i Skrolsvik, og Senjehesten kystforsvarsmuseum.
I Hofsøya får dem servert kaffi og vafla fra gruva.

Husflidens dag 5. september
Det e husflidens dag på lørdag. Då har Sør-Tranøy husflidslag åpen hus på aktivitetshuset sett på Lekangsund mellom klokka 12 og 3. Der kan du blant anna kjøpe deg mattefille.

Kjempevekst på skogen
Opptil en halvmeter lange skudd på grana, påstår folk å ha funne etter den gode sommarn. Fra kompetent hold innafor kommuneforvaltninga får vi opplyst at det e notert sjelden god tilvekst på skogen, og at grantrean har vokse langt over det normale.

E det ingen som vil spelle i lag med oss?
Det sei en representant fra Senja Bluesband til oss. Dem etterlyse folk her i Budstikka, og har prøvd seg med annonse i avisen òg. Dem veit at det sett folk med nødvendig instrument, men det e kanskje nokken som ikkje tør å ta kontakt?

Tirsdag 1. september:
-Et kjempeår med bær!
Det sei han Kjell Fredriksen på Natur og Miljø i Tranøy. Han har sjelden sett så mykje moltebær, og på blåbærfeltan har det vore tilnærma invasjon i det siste. Tyttebæra ser òg ut til å bli godt reprsentert i år.

Redaktøren e tilbakers
-etter å ha segla rundt på Vågsfjorden nokken daga. Det blei mykje sol og stilla og jernsegel.
Vi takke han Frode O, som har oppført seg fint som redaktørvikar.

Nye søppelbeholdere
Senja Avfallsselskap e no i gang med å dele ut nye søppelbeholdere i plast. Hver husstand får tre beholdere, en for matavfall, en for papiravfall og en for restavfall. Dermed e de gamle søppelstativan av metall snart historie, sjøl om enkelte mener at nettopp metallstativan e de einaste som kan holde stand i mot nordvesten.

Fergesesongen over
I går ettermiddag gikk ferga sesongens siste tur mellom Skrolsvika og Harstad. Vi har ikkje oversikt over de eksakte tallan endå, men det har uten tvil vært mer trafikk enn det som var regna med på forhånd. På fleire tura i sommar har bila blitt ståanes igjen på fergeleiet, både i Skrolsvika og i Harstad. Vi håpe derfor at fergeselskapet vil lykkes i sitt arbeid med å finne ny og større ferga til neste sesong.