Lokalavisa i Tranøy kommune
Søndre Senniens Budstikke

..arkivet ..

 

Tirsdag 31. aug:
Leiteaksjon på indre Senja ikveld, men alt gikk bra..

Det blei ikveld igongsett en større leiteaksjon på innersida av Senja etter at to jente/dame forsvant ifrå en institusjon. Såvel lensmann som sivilforsvar og Røde Kors deltok. De to som va sakna blei funnen seinar på kvelden på en pub på Finnsnes.

Endelig: Grusinga e starta!
Idag kom "Sveanord" med den føste gruslasta til opprustinga av fylkesvegan på Sør-Senja. Bortsett ifrå avbrekk på grunn av mekaniske problem ombord i båten, gikk lastebilan i ett innover Stonglandet.
-Veit du ka, dem legg pinadeg løpar på vegen føst, sei en oppglødd Stonglandsværing vi møtte på butikktrappa. ..Det e vel meir snakk om e sperreduk under det nye gruslaget...
"Sveanord" e en sjøl-lossar, dvs. at han ikkje legg til kai for å ta grusen på land, men sette nesen i botten og fylle bilan via et transportband.

foto:hnn

Årets Senjastafett avlyst
-Vi har hittil kun fem sikre påmeldte lag til årets Senjastafett. -Det synes vi e for lite for det store apparatet som stafetten e, og har derfor funne det rett å avlyse årets stafett, sei han Jon Petter Stangnes på telefonen til oss.
Den årvisse stafetten skulle gå som normalt i juni, men på grunn av kollisjon med NNM i friidrett blei den utsett.
-Vi e ikkje i tvil om utsettelsen av stafetten e en medverkanes årsak til den dårlige oppslutninga, sei han Jon Petter. Men det blir stafett til neste år, den 17. juni, sei han.

Mandag 30. aug:
Tranøy Senterparti utelukke ikkje hjelp ifrå FRP

I Folkebladet idag går Tranøy SP sin ordførarkandidat, han Ulf Fredriksen, hardt ut for systemskifte i Tranøy. Han utelukke ikkje at dem vil samarbeide med FRP for å få det til. Han sei videre at Tranøy AP e ansvarlig for et enormt pengeforbruk som ikkje har gjedd nokka avkastning, og nemne Rubbestadprosjektet, fergekaia i Skrolsvik og Senjehesten som eksempel på det. Å overta som ordførar ser han ikkje på som nokka problem. Han meine i følge Folkebladet at Tranøy e god på helse, pleie og omsorg, men at man no må satse på et løft i skolesektoren og at folk får lov til å bygge der dem sjøl vil.

Melding ifrå Grøtavær til foreldran til 7. og 8. klasse ved Stonglandet skole:
-Kan du skrive ei melding til foreldran som har unga på leirskole på Grøtavær om at vi har det berre fint, sei en av læreran som ringte oss klokka kvart på ni i kveld.
-Skriv at turen over Andfjorden med Øyfart gikk heilt flott, at vèret e flott og at vi går ute i T-skjorta, at alt e vel, at ungan e trivelig og hyggelig, at skolen har fine aktiviteta, og at lederan her e blid og kjempegrei, -det må du skrive!
(..og vi skriv........)

Internett i bruk i kommunevalgkampen
Tranøy Arbeiderparti har hatt egne nettside ute ei stund. Tranøy SV e på tur de nærmaste dagan.

Søndag 29. aug:
Katt og kaniner og småbruk..


Ho Lisa og ho Line-Mari i Valvågen har ikkje fritidsproblema. I fjøsen på gården der ho Lisa bor har ho ender, gjess og høns, og katta hold musa borte. Ho har tilogmed ei gås som etter at ho kom ut av rugemaskinen bestemte at elghunden på gården va gåsemora. Og elghunden Ronja tok oppgaven alvorlig.
Ho Line-Mari bor i nabohuset og bruke mesteparten av ettermiddagen i lag med ho Lisa og dyran hennes. Jenten syntes dem hadde for få dyr, og anskaffa seg nettopp kver sin kanin. Og nokka prat om forholdet imellom ender, gjess, kanina og fryseboks vil dem ikkje ha!
foto:hnn

Båtberging på søndagsmorran
-Vi tenkte at det beste va å ringe Budstikka, sei ho Vivian Nygård ifrå Rubbestad på telefonen. Ho har enno ikkje fått igjen pusten heilt etter strabasen på søndagsmorran. -Vi har vorre utpå fjorden og berga en båt som hadde slette seg i sørvestkulingen. Det e en 17 fot Hansvik med grønn kalesje. Motoren e en 60 HK Johnsen. Og så har han en liten dorgemotor ved sida av.
-Eg trur han kjem ifrå sør-kommunen, sei ho Vivian. Det stemme med vindretninga. Og så ligg det ei kvittering på wienerbrød ifrå Eidet Handel ombord i den. Så hvesst nokken sakne en sånn båt, kan dem ringe han Arne og meg.

Fredag 27. aug:
Valget nærme seg, ordførarduell 7. sept?
-Vi invitere no alle ordførarkandidata og listetoppa i kommunevalget til en paneldebatt på Vesterfjell Eldresenter tirsdag 7.september, sei ledar Bjørnar Svavik i Tranøy Arbeiderparti.
-Invitasjonen gikk i posten idag. For fire år sia va det Tranøy Kristelig Folkeparti som inviterte til et sånt møte, så vi tenkte at det va våres tur iår, sei han.

Jentelaget til STIL på balljente-tur til Tromsø
-Jenten e i hundre, sei han Ken Benjaminsen til Budstikka. -Jentelaget skal til Tromsø 19. september og være balljente på kampen imellom Troms IL og Skeid.
Turen kjem på rundt 8000 krone. Laget har fått god støtte ifrå næringslivet i Tranøy. Endel penga mangle endå, men det regne dem med at dem får inn.

Torsdag 26. aug:
Høyres representant ville bruke av neste års ordførarlønn til asfalt og kloakk
I kommunestyremøtet forledendag låg det et forslag om at Torsli Sanitetsforening og kommunen skulle spleise på asfaltering av vegen ned til eldresenteret på Vesterfjell. Høyres Ragnar Svendsen har lenge kjempa for å få ordførar i halv stilling i kommunen, og va raskt på talarstolen og foreslo at kommunen dekte heile beløpet og tok pengan ifrå neste års ordførarlønn. Han ville og bruke av samme pengan for å frita Vangsvik Sanitetsforening ifrå tilknytningsavgift på kloakken. 
Begge forslagan falt mot den eine stemmen ifrå forslagsstillarn.

Kommunen overtar middagsservering på Vesterfjell eldresenter
For 45 krone porsjonen skal no kommunen servere middag to daga i vekka på eldresenteret på Vesterfjell. For å få det til opprettes 40% stilling som kjøkkenassistent.

Vikstranda skole midlertidig godkjent
Kommunestyret har etter forskrift om miljøretta helsevern gitt det vedlikeholdstrenganes skolebygget i Vangsvika midlertidig godkjenning fram til 31. des 2000. Den borgerlige gruppa foreslo at skolen ikkje blei godkjent, men at det blei gitt dispensasjon for drift fram til samme dato, men fikk ikkje flertall for forslaget.

Regulering av oppdrettsområde i Finnelva utsett
Etter forslag ifrå ordførarn utsette kommunestyret saka. Ken Benjaminsen ifrå Riol as sei til Budstikka at han e skeptisk til den mulige smittefaren et settefiskanlegg i Finnelva vil utgjøre overfor de matfiskkonsesjonan dem har i området. 

Onsdag 25. aug:
Haustkuling i formiddag
Inatt og idag formiddag har han vorre sterk nordvestkuling og regn. Til sine tider va vinden hardhendt, og han klarte å slite laus båten til en hytteeiar i Eidepollen. Men båten kom stort sett uskadd ifrå det. Og i sola som velsigna oss utpå ettermiddagen såg alt bedre ut.
foto:hnn
  Tirsdag 24. aug:
Tranøy forum på plass
Ei svært aktiv forsamling hadde møtt opp på Hyttekroa i går kveld for å få etablert en stiftelse for samfunns- og næringsutvikling i Tranøy. Man kom nokså fort fram til vedtekter og muligheitan for stiftelsen, men namnet på banet va det verre å komme fram til. Etter å ha prøvd det meste blei namnet Tranøy Forum, med undertittel stiftelse for samfunns og næringsutvikling i Tranøy kommune.
Tranøy Forum skal bidra til ei positiv utvikling i kommunen. -Den skal særlig synliggjøre muligheita, og øke kunnskapan innafor moderne informasjons- og kommunikasjonsteknologi.
Styret fram til føste ordinære årsmøte i mars består av styreledar Gunnar Torgersen, Jan Fredrik Jensen og Frode Olsen.


Mandag 23. aug:
Solliværingan tilbyr kommunen barnehage
Bygdefolket i Sollia ønske ei rask utbyging av barnehagen i bygda. Før nyttår vil det være 14 unga under tre år i bygda, og behovet for utvidelse av barnehagen e stort. No foreslår bygdefolket at dem tar seg av utbygginga. Ved å ta grunnarbeidet og dela av innredninga på dugnad vil store penga være spart. I tilfelle vil Solli Sanitetsforening stå som byggherre. Saka om barnehagan skal opp på kommunestyremøtet i morra.

Lang vandring for skoleplass
Han Andreas Nordby ifrå Skrolsvik søkte på elektrofag på Tromsø Maritime høgskole, og førte ikkje opp andre alternativ. Etter føste inntaksrunde fikk han brev om at han va kommen inn i Harstad. Men han Andreas ville gå i Tromsø, for der har han resten av familien sin. Etter anmodning om å få komme inn i Tromsø sånn som han hadde søkt om, fikk han likevel plass på Tromsø Maritime høgskole. Men seks daga før skolestart får han brev om at klassen i Tromsø e lagt ned, at det e fullt i Harstad, men at han kan få plass på Bardufoss. Etter ny kontakt med inntakskontoret, og etter å ha hatt en journalist med seg, får han plass på Breivika Vidergående i Tromsø. Klassen der e full, -men dem skal låne utstyr hos Tromsø Maritime sånn at dem kan ha en elev ekstra. -Vegen til kunnskap kan avogtil være kronglat..

Marcus Thrane vel heim ifrå Foldvikmartnaen
-Vi fikk seglvind ifrå Skrolsvik og nesten inn på Bygda på fredagen, men etter det va det stilla, heite det i en rapport ifrå fembøringen Marcus Thrane sett besøk på martnaen i Foldvika i helga.  -Frammerløftingen (teltet) fungerte godt, og takk for det, for luftfuktigheita var større enn den personlige fuktigheita stort sett heile helga, står det videre i meldinga. -Arrangement i samme stil som før. Etter våres meining stadig meir kommers og mindre folkekultur.  Til og med Boknakaran skuffa med sitt forsøk på barents-samarbeid.  "Det passe kanskje bedre i de kulturhusan kor man går med slips," va det nokken som sa. Ellers var det oppholdsver mellom 0513 og 0834 på søndgas morran.  Men det gikk de fleste glipp av......, står det til slutt.

Stifelse for samfunn og næringsutvikling
Etter ønske ifrå fleire blei stiftelsesmøtet for den planlagte stiftelsen for samfunns og næringsutvikling i Tranøy utsett i vår. Men i kveld klokka åtte skjer det på Hyttekroa i Tranøybotn.

Reparasjonen av kveitemusèet i gong igjen
Etter en lang prosess mot forsikringsselskapet, følte endelig Sør-Senja Museum at dem kunne gå i gang med reparasjonen av det sprengningsskadde Kveitemusèet i Skrolsvik i vår. Men oppgjøret viste seg snart å ikkje være godt nok sett med musèet sine aua, og arbeidet blei stansa. No har man imidlertidig ei brukbar dekning på plass, og Bygg i Nord fortsette arbeidet utpå hausten, og skal være ferdig 31. januar.

Fredag 20. aug:
Kantoren forlate Tranøy
Kantor Ivar Eliassen har sagt opp stillinga si i Tranøy menighet. Han slutte 31. august og går tilbakers til Lenvik der han skal arbeide ved Kulturhuset og ved musikkskolen. Siste gudstjenest han deltar i blir søndag 22. august i Stonglandet kirke, heite det i ei melding ifrå menighetskontoret. Det blir dåpsgudstjeneste, der dåpsliturgien som blei laga til  jubileumsmarkeringa i sommar av den første dåpen på Trondenes for 1000 år sida blir brukt. Etter gudstjenesten e det kirkekaffe for Ivar og alle som er tilstede, opplyse dem om til slutt.

Han Håvard Pettersen hente nysjarken
Inatt reiste han Håvard ifrå Rødsand til Trondheim for å hente 35-fotingen som Selfa har bygd til han. Han e den yngste som har kontrahert en sånn båt, og det skal båtbyggeriet markere. Han Ben Solum e med han som kokekyndig maskinist.

Torsdag 19. aug:
Notrø-Dame starte sesongen
Notrø - Dame starte sesongen i slutten av august.
-Tirsdag 24/8 kl 1900 e det medlemsmøte for nye og gamle kormedlemma. Mandag 30/8 har vi første korøvelse ifrå klokka sju til ni, sei einaste mannfolket i koret, han dirigent-Cato Simonsen til Budstikka
Fast øvingsdaga i koret e mandaga ifrå 1900 - 2100. For dem som ikkje veit ka Notrø-Dame e for nokka, kan vi fortelle at det e et sangkor kun med damestemma. Det heite tidligar Nord-Tranøy damekor.

Vesterfjell eldresenter får asfaltveg
I forbindelse med at vegen gjennom Vesterfjellet skal opprustes og asfalteres, foreslår rådmannen at man tar veien ned til eldresenteret i samme slengen. Regninga kjem på 60.000 krone, og den dele kommunen og Torsli sanitetsforening på.

Kommunal garanti til Rødsand Bygdeutvikling
Rødsand Bygdeutvikling e et samarbeidsprosjekt imellom Rødsand, Tranøy kommune, Bygdeutviklingsfondet og Troms fylke. Då fylket betale ut i ettertid, har dem bruk for driftskreditt.
Rådmannen foreslår overfør kommunestyret at kommunen garantere for en driftskreditt på inntil 100.000 krone. Dermed skulle han Inge få lønning.

Budstikka beklage: -styrhuset va ikkje ferdig innvendig.
Her redaktøren.
Eg må få klargjøre førstesideoppslaget i gårdagens utgave. Styrhuset e ferdig utvendig, dæ e rett. Det blei under intervjuet presisert fra meg (redarn) at det var mye innvendig arbeid igjen. Detta har falt bort før redaktøren. Kansje dæ e desken som har vorre før hardhendt med oppslaget, som eg synes va i kortaste laget, saka tatt i betraktning.
Ærbødigst
Odd Arne

Tilogmed for svensker..
Sør-Tranøy avløserring har erfart at internett er et vidtstrekkende medium. Vi utlyste vikarstilling som avløser gjennom Budstikka. Hadde vel ikke trodd at så mange skulle melde seg. Vi fikk 10 henvendelser, 3 skriftlige søknader, og ansatte på det grunnlag. Fra Sverige ringte en student, som hadde forvillet seg inn på nettet og funnet Senja og Budstikka. Han var litt sent ute så vi hadde nettopp ansatt, men etter avtale med geitbøndene Gunn Mari Bergan og Edgar Erntsen på Å - fikk han telefonnummret deres, då også dem trengte avløser og arbeidshjelp. Han troppa opp i geitfjøset like etterpå. Sånn kan det være.
mvh Håkon

Onsdag 18. aug:
5.600 kubikkmeter grus på Rødsand- og Stonglandsvegen
-Vi starte no snart med å legge nytt toppdekke på vegen til Rødsand og på Stonglandet, sei han Asbjørn Theodorsen på Vegstasjonen på Finnsnes. Arbeidet med å renske grøfte og utbedre vegan e ferdig, så no e det berre grusen som mangle.

-Og nokken kubikk oljegrus langs riksveg 860
Riksvegen mellom Silsand og Skrolsvik skal fikses litt her og der med ilegging av ny oljegrus på de verste plassan. Det arbeidet starte idag.

Til sans og samling og sand på lekeplassa
-Forskriften om sikkerhet ved lekeplasser ble vedtatt og satt i verk den 19. juli 1996. At den nå 3 år i ettertid og nærmest på datofrist kommer opp til behandling får forbli et uløst mysterium, sei rådmannen i sine kommentara til saka som skal opp på kommunestyremøte 24. august. Han konkludere videre med at man heldigvis ser ut til å være kommen til sans og samling ved at man har funne ut vanlig norsk sand av god kvalitet kan brukes. Han foreslår at arbeidet starte opp og at sikringa ferdigstilles 15. juni år 2000.

Regulering av oppdrettsområde i Finnelva
Vi har tidligar skreve om Nergård-konsernet sitt ønske om å starte opp smoltproduksjon basert på vatn ifrå Blyfjordvassdraget i Finnelva. No foreslår rådmannen at man starte å regulere området til formålet.

Lensmannen starte etterforskning av Senjehesten
Etterforskninga starte no etter at kommunen har anmeldt Senjehesten Turistsenter for ulovlig skjenking.

Uvettig båtkjøring på hamna
-No må m/s "Vågsøy" til TFDS drage hendeln tilbakers litt tidligar når dem kjem inn på hamna i Skrolsvik, sei en irritert skrolsviking til oss. -Det e jo greitt at dem har ny båt og stor maskin i den, men det må då gå an å slakke litegrann ned når dem kjem. Sånn som det i dag lage dem så mykje båra at alt av småbåta ligg og sløng.

Han Odd Arne Andreassen i Vangsvika
e no ferdig med styrehuset på båten sin. Det e berre låselista rundt vinduan som mangle, får vi høre.

Tirsdag 17. aug:
180.000 laksesmolt døde ned på Rubbestad
Etter ka Budstikka kjenne til førte et uhell igår til at 180.000 laksesmolt døde på det landbaserte oppdrettsanlegget på Rubbestad. Grunnen til uhellet skal være at pumpeanlegget svikta og at alarmsystemet ikkje fungerte. Smolten va av 200 grams størrelse, og representerte derved en verdi på nærmar 1,5 mill. krone.
Troms Steinbit blei ikkje berørt av uhellet, og ho Inger Andreassen opplyse at hos dem har alle det bra og at steinbiten e i full gyting.

Klar for haustlig utflukt
No e det berre vel en måned igjen til den tida på året då en stor del av den mannlige befolkninga og nokken få av den kvinnelige trekke ut i villmarka for å skaffe mat til huset og dyrke tusen år gamle instinkta. Mange påstår at det blir veldig dyrt kjøtt og at det hadde vorre enklar å kjøpt det på butikken.
Her kan han Jon Petter Stangnes konstantere at han klarte prøven, og e dermed klar for årets elgjakt.
foto:hnn
"Lærarbuen" i full drift
For nokken år sia forlot han Erling læraryrket og kjøpte seg sjark. Ivår tok han Martin Jensen seg en pause ifrå skoleverket. Etter å ha kjøpt seg oljebuksa mønstra han liksågodt på som mannskap på sjarken til den tidligare kollegaen sin. Så for tida e "Holmen" omdøpt til "Lærarbuen" på folkemunne.
Her tar dem på land siste døgns fangst som besto av åtte kassa flyndra, sei, tosk, hysa og etpar stembita. Skårungen til venstre på bildet. foto:hnn

Sør-Tranøy slo Skøelv 8 - 2
I dag spilte Sør-Tranøy's guttelag sin første kamp etter sommerferien og de vant sin første kamp for sesongen!! Sør-Tranøy slo Skøelv 8 - 2 på Skøelv gressbane og de som scorte målene var: Marius Tobiassen (5 mål), Tom Eirik Wullf (1 mål), Magnus Torgersen (1 mål) og Kristian Stokmo (1 mål). Sør-Tranøy's neste kamp er borte mot Målselv tordag den 26.08.99.
KS 

Mandag 16. aug:
Nye kommunale boliga i Sollia og på Eidet
I månedskiftet starte bygginga av fleire gjennomgangsboliga i kommunal regi.
-Det blir to tomannsboliga i Mølnelva boligfelt, og en tomannsbolig attmed barnehagen i Sollia, sei ordførarn til Budstikka.
-Vi ser utbygginga som nødvendig for å få best mulig rekruttering til kommunen, og behovet e der allereia, sei han.

Fleire tranøyværinga i eksil vende heim
I det siste har fleire utfløtta tranøyværinga søkt på ledige stillinge i kommunen. Endel har fått jobb allereia. Det mest typiske bildet e at en av ektefellan går inn i en jobb i offentlig sektor, mens den andre får seg jobb i næringslivet.
Etter ka Budstikka kjenne til finnes det tranøyværinga i eksil som for tida vurdere å ta jobben med seg og fløtte heim. Vi ønske dem velkommen.

Fredag 13. aug:
Ny helse- og sosialsjef ansatt
Reidar Eilertsen, opprinnelig fra Skrolsvika, er ansatt som ny helse- og sosialsjef i Tranøy kommune. Han er i dag leder for et sykehotell i Lørenskog. Eilertsen tiltrer stillinga så snart som mulig.

Barnehagestrukturen i kommunen opprettholdes
Formannskapet vedtok i onsdagens møte å opprettholde barnehagestrukturen i Tranøy. Dette med bakgrunn i den utredninga som er gjort om saka. Dem vedtok óg, etter forslag fra ordførarn, at Vangsvik barnehage prioriteres med nødvendig vedlikehold i henhold tel planen, og at ved Solli barnehage ses vedlikeholdet i sammenheng med bygging av ei ny avdeling.

Sykehjemmet treng ny kokk
Tranøy sykehjem på Eidet har behov for en ny kokk etter at en av de noværanes   kokkan  mønstre av på sykehjemmet og skal mønstre på en fabrikktrålar. Interesserte kan ta kontakt med kommunen.

Omsorgsledarstillinga settes i vakanse
Kommunen vente foreløpig med å ansette ny omsorgsledar. Dem skal vurdere stillinga nærmar før årsskiftet.

Husk Senjastafetten 4. september
Årets Senjastafett blei som kjent fløtta tel 4. september pga. kollisjon med et anna idrettsarrangement den 19. juni. - Det einaste som er endra i forhold tel det opprinnelige programmet er datoen, sei han Jon-Petter Stangnes i Sør-Tranøy IL tel oss. Han oppfordre alle som er interessert i meir informasjon om å ta kontakt med ho Bente Johansen på telefon: 77854706, eller han sjøl på telefon: 77854613. Dem tar óg i mot påmeldinge tel Senjastafetten.

Torsdag 12. aug:
Ingen lærarmangel på Stonglandet skole i år
Det ser ut som det skal bli nok lærera på skolen på Eidet i år, tel tross for at en av læreran som var ansatt nylig sa fra seg stillinga. Rektor Solveig Ramstad sei tel Budstikka at det er kommen inn minst fire nye søknada etter den siste utlysninga, og at en av dem som har søkt er her  i dag for å se etter husvære. De siste ansettelsan skjer antagelig 17. august.

Sola er her igjen!
I dag kom ho fram igjen, nokka som medførte et høger tosifra antall grader på gradestokken enn vi har opplevd på lenge. Vi operere foreløpig uten eksakte tallstørrelsa i denna sammenhengen...

Onsdag 11. aug:

Senjehesten kurs- og turistsenter AS politianmeldes
Formannskapet vedtok i dag enstemmig at Senjehesten kurs- og turistsenter meldes tel politiet for ulovlig skjenking, og at de nye eieran ikkje får skjenke på tidligare eieras bevilgning. Ellers er vedtaket i samsvar med innstillinga vi omtalte i går.

LHL-bussen på Eidet i dag
LHL-bussen var på Eidet i dag og mange møtte opp for å få målt blodtrøkk og pust, blant dem ordførar Martin Rolness. Han skreiv under et dokument som forplikta kommunen tel å sette LHL-saker, bl.a.. rehabilitering på dagsorden.  Med det samme han var der blei han målt han óg, med godkjent resultat.


Tirsdag 10. aug:

Mykje papir, -men lite sprit?
Kommunen med skjenkestopp og anmeldelse av Senjehesten turistsenter onsdag?
I forslag til vedtak i formannskapet imorra står det først at man beklage at formannskapet som kompetent organ ikkje sjøl fatta det føste vedtaket i saka, men at skjenkebevilgninga e å anse som bortfalt på grunn av eiarskifte i selskapet, -at dersom eieran vil gjøre gjeldanes krav å skjenke på tidligar bevilgning inndras den med øyeblikkelig virkning, -at vedtaket ikkje gjes oppsettanes virkning sia bedriften har skjenkt ulovlig sia 9. juli iår på grunn av eiarskifte, og at Senjehesten kurs- og turistsenter AS anmeldes til politiet for ulovlig skjenking.
Det ser dermed ut for kommunen kan komme til å gå nokså hardt ut i den etter kvert godt kjente skjenkesaka, der det bl.a. prosederes med at persona med innflytelse i selskapet ikkje oppfylle kravan til plettfri vandel for bevilgningshavera.
Saka starta med at rådmannen inndrog skjenkebevilgninga fordi bedriften va skyldig skjenkeavgift. Rådmannen hadde ikkje fullmakt til å fatte vedtaket, men det blei stadfesta seinar av formannskapet.
Meir om saka

Hare-år?
-Sei meg, e det hare-år iår, spør en kar på telefonen. -Eg va i marka i forrige vekka i diverse ærend, og då spratt det fram hare overalt.

På spørsmål om korsen det gjekk med andre diverse ærendan, sei han at det blei no nokka i et litermål.

Inntaksstopp på brukte kleda
På grunn av inntakstopp hos Fretex tar Senja Avfallsselskap for tida ikkje imot brukte kleda til gjenbruk.

Solformørkelse i morra
Imorra e det solformørkelse midt på dagen. Denna solformørkelsen blei spådd av han Nostredamus for fleirfoldige hundre år sia. I tillegg spådde han at det samtidig ville bli verdens undergang. Så dersom Budstikka ikkje e oppdatert imorra, så har det slått til..


Odd Fredriksen i Tranøykirka
foto: Petter Paulsen
Mandag 9. aug:
Tranøyhelg i regnvèr
Sjøl om han ikkje va så verst fleire gonga i løpet av lørdagen, hadde nok vèret de siste vekken gjort sitt til at såpass få va innom Tranøya i løpet av Tranøydagan i helga. Lørdag va det bryllup, der ho Gerd Johnson og han Jostein Jakobsen kom med fembøringsskyss til kjerka. Ho Wibeche Hansen hadde eventyrstund og maleverksted for ungan, og øyboarn sjøl, han Finn Sparre Karlsen, leda kulturvandring rundt på øya.
Lørdag hadde Odd Fredriksen visekonsert i kirka.
Vangsvik Båtforening gjorde nok en gong en utmerket jobb med å frakte folk til og ifra øya.

Undersøkelse av rusvana og holdninge hos ungdom
Tranøy kommune sei ja takk til tilbudet ifrå Globus Kompetanse på 5000 krone for å foreta en undersøkelse om rusvana og holdninge hos skoleungdom.
Globus Kompetanse eies av IOGT i Norge.

Ikkje støtte til Juridisk Rådgivning For Kvinner
Administrasjonen foreslår overfor formannskapet at man ikkje kan innvilge en søknad ifrå Juridisk Rådgivning For Kvinner om pengestøtte.

Søndag 8. aug:
Mykje fok på farta idag:
-Ikkje alle kom med ferga
-Fullt kjør på Gammelbutikken
Endelig skjedde det denna sesongen. -Det va fleire bila som ville ta ferga klokka tre ifrå Skrolsvik til Harstad enn det va plass til, sei ho Barbro Eng på Gammelbutikken. -Men eg fikk no selt en masse, sei ho. - Handelen har gått veldig bra i sommar, og vi e blant anna snart fri for gammeldagse drops, sei ho.

Her har ho Barbro på Gammelbutikken fått besøk av ho Kristina N., Kristina K. og Moni.
foto hnn

LHL-bussen kjem
Landsforeninga for hjerte- og lungesyke kjem med bussen sin til Tranøy på onsdag. Då kan du møte opp i vegkanten på Eidet å få sjekka blodtrykket ditt og pusten din.
Vi får håpe dem legg inn kompensasjon for alle lavtrøkkan i sommar.

Tranøyværing sentral i verdens støste oppdrettsmesse
Han Simon Kristian Ernstsen ifrå Å med selskapet Simco Industrireklame har i alle år vorre teknisk arrangør bak såvel fiskerimessa (NorFishing) som oppdrettsmessa (AquaNor) i Trondheim. AquaNor e verdens støste oppdrettsmesse, og den starte på onsdag.
Sist Budstikka snakka med han, antyda han at han ville trekke seg tilbakers og nyte sitt otium på Å.
Etter ka vi kjenne til, e fleire interessert i å overta selskapet hannes.

Vèret
Vi skal ikkje snakke nokka særlig om vèret idag. Berre nemne at det skal letne, og at det har regne nesten dobbelt så mykje i Tromsø som i Bergen de siste tretti dagan. Og der har det regna over normalt.

Lørdag 7. aug:
Fritidsbåt berga i siste liten
Rask handling av en pensjonist på Eidet gjorde at en kabinkrusar som hadde slette seg i uvèret igår blei berga i siste liten ifra å hamne i fjæra. Det ville han ikkje hatt nokka særlig godt av i den vestakulingen som va igår.
Båteiarn va ikkje på hytta si, og dermed ikkje vitne til aksjonen.

Fredag 6. aug:
Formannskapet i arbeid igjen etter ferien:
Data i skole og barnehage, -elevan føst
Formannskapet skal 11. august behandle IT-planen for skolan og barnehagan etter forslag ifrå et utvalg som e leda av skole- og kultursjefen. Rådmannen anbefale at man samle elevmaskinan i et eia rom, han påpeike at et felles lærar- og elevnett som foreslått i planen ikkje kan godkjennes av datatilsynet, at utstyrsvalget synes nokka dyrt og at utvidelse av IT-konsulent-stillinga i kommunen med 50% utsettes.
Dersom ivesteringen ikkje kan gjennomføres i sin heilhet innafor ei ramma på 1,4 mill., foreslår han at elevnettet prioriteres.

Barnehagestrukturen fastholdes
I hht. innstillinga ifrå barnehageutvalget foreslår rådmannen at dagens barnehagestruktur fastholdes.

Utbygging og utbedring av kommunale anlegg
Formannskapet bes i sitt neste møte å anta Entreprenørsamarbeidet sitt anbud på 117.200 kr for opprusting og klargjøring for asfaltering på Vesterfjellveien og anbud på 174.300 kr for utbygging av Vesterfjell vatn og avløpsanlegg med grein til Torslia, - anbud ifrå Icopal divisjon vei på 237.225 kr for utbedring av Holmenveien i Sollia og demmes anbud på 655.000 kr for asfaltering av Vesterfjellveien.
Vegutbedringen finansieres med låneopptak på 1,1 mill. krone og nedsetting av sommarvedlikehold av kommunale veia med 150.000 krone iår. Vatn- og avvløpsutbyggingen finansieres med tilknytningsavgift og avsatte driftsmidla.

60.000 næringsfondkrone til Nicopan as
Isolerglassbedrifta Nicopan as i Sollia innstilles på å få 60.000 krone av næringsfomdet til investeringe i nytt produksjonsutstyr.

Butikk-tilskudd
Fylket gjer penga, og kommunen legg på og fordele videre. Iår som ifjor får butikkan Hans M Nygård i Skatvika, M. Kampevoll i Tranøybotn og Skrolsvik S-marked kver 20.000 kr i butikkstøtte

Tilskott til boligbygging
Rådmannen vil gje Kai Gunnar Karlsen og Ann-Hege Aamo i Sollia 10.000 krone i tilskott, og han Alf Arild Jakobsen og ho Hege Pedersen i Vangsvika det samme til bygging utafor kommunalt boligfelt.
Og sia tomten i kommunale boligfelt e sett ned i pris, love kommunen å betale han Walter Jakobsen i Vangsvika 20.000 kr i refusjon for kver tomt han sell i det boligfeltet han har opparbeid privat.

Etablerarstøtte
Ann-Grete S Finjord ifrå Skatvika, Anita Dreyer Sellevoll ifrå Eidet, Kristin Jakobsen ifrå Stangnes og Marianne Pedersen ifrå Rødsand får støtte ifrå Tranøy næringsfond for å delta på Etablererskolen. Kostnadan dekkes mot kvittering innafor ei total ramma på 25.000 krone.

Sven Stenberg med forlenga privatlegeavtale
Etter ett års prøvedrift rådes formannskapet til å forlenge avtalen om privatpraksis dem har har med han Sven Stenberg. I tillegg til privatlegepraksisen e han tilsett som kommunelege I i 35% stilling.
Det ser ut som om svensken trives i Tranøy.

Andre sake:
Tanøy-helg imorra
Lørdag og søndag avvikles den årlige kulturhelga på Tanøya med kirkesøndag og andre aktiviteta.
Lørdag skal det være bryllyp. Regn i brudesløret skal vesstnok bety lykke. Det ser ut til at lykka blir stor.

Fiskerimelding....
Te tross førr at havet e opprørt etter lang tid med nordavind, meldes det om godt fiske og småsild te åta i de nære havområder utafor Skrolsvika.  En og anna makrell går i lag med småseien, og den kar'n e jo artig å få.
.....og båtmelding
Marcus Thrane har fått "løfting" framme òg.  Frå masta og fram kan vi nu lættvint spenne opp et sjøllaga telt av tunneltypen.  Kanskje ikke helt korrekt med plastpressening på en så gammel og fin båt, - men den er i de gamle båtbyggernes ånd med enkle og funksjonelle løsninger, og bedre enn seilet å overnatte under når vi e på tur.
-gt

No må det p.... bli slutt !!
I morrest: En bussjofør måtte gnekke seg i auan klokka 07.30 i morres mens han satt og halvslumra og venta på en anna korresponderanes buss. Frontruta blei kvit. Men det hjelpte ikkje å gnekke seg i auan, -ruta va dekt av haggel. Ute va det 7,5 grader
Klokka åtte va han åtte grader. Skal tru om ikkje graderstokken kunne vorre så snill å følge klokka resten av dagen?

Torsdag 5. aug:
Kaslags tre e det i skogen i Andfjorden?
Nordaust for Steine i Andfjorden e det et stort korall-rèv. Avogtil kjem det store korall-tre opp når fiskera har bruk i havet der.
I gamle daga drog engelske trålera store eikeplanka langs botten for å fjerne korallan. I seinar tid fortelles det om trålera som dreg trålkulen uten trålen på føst igjennom området for å renske det.
Dersom det e den typen korallrev man trur, e det det nordligste korallrev i Norge av denna sorten.
Havforskningsdirektoratet i Bergen og Sør-Senja Museum e sterkt interessert i å få tak i et koralltre ifrå "skogen i Andfjorden" dersom nokken skulle få et opp.

Malingskrig på Silsand ikveld
Paintball heite sporten der voksne folk fèr og lure i skogen for å skyte malingskule på kverandre. Ikveld e ei geriljagruppa ifrå Sør-Senja etablert i skogen oppfør Silsand for å ta et oppgjør med ei lokal gruppa med innfødte ifrå området.

Storarbeid på Rødsandvegen og Stangnesvegen
På Rødsandvegen e man no ferdig med grøfterenskinga. No e det berre ny grus som mangle. Stikkrennen va skifta for nokken år sia, så det slapp man unna no.
På Stangnesvegen går no grøfterenskinga mot slutten, men der skal man skifte ut en god del stikkrenne. Då føst får man hardt tiltrengt ny grus. For på begge dissan vegan har regnet i sommar fått herje fritt.
Hvesst nokken treng å vette kor det blei gjort av alle massan som blei tatt opp av veg-grøften, så blei dem for Rødsandvegen deponert her og der langs vegen, men dem for Stangnesvegen blei brukt til å fylle ut området ved Rochmannkaia på Eidet.
- Va det nokka meir dokker ville vette?

Onsdag 4. aug:
Håp ??
I Øverbotten
på tur sørover idag
fanga vi ho
idet ho prøvde
å presse seg plass imellom tunge og mørke
nordvest-skye.
Med blå gløtt
av en utålmodig himmel
og sølv i havet;
-prøvde ho å fortelle
at det e håp snart?
foto:hnn

"Gammelferga" tilbakers
M/s "Kåfjord", som iår har trafikert strekninga Skrolsvik - Harstad, e no bytte ut med m/s "Karlsøy". De ekstra bilplassan som "Kåfjord" hadde blei for dyr for selskapet. Reserveferga til TFDS e derfor sett inn i forbindelsen, mens "Kåfjord" e parkert.
Sjøl om fergeselskapet spare en god del penga på denna operasjonen, blir årets sesong avslutta to vekke før tida.

Ikkje berre sinte hyttefolk
-Nei veit du ka, sei ordførarn til oss då vi spør om han e møtt med mange sinte hyttefolk etter at han kom tilbakers ifrå ferie, - eg har fått veldig mange henvendelsa ifrå hyttefolk som e veldig glad for nyordninga. No slepp dem å ha baksetet fullt av søppel på tur heim ifrå hytta.

Buss-førera mangelvare
Senja Rutebil as har hatt større problema enn før med å få tak i kvalifiserte buss-førera iår. Selskapet har alltid behov for timesjåføra ved sjukefravær og ferieavvikling.
-Vi har nok fast ansatte vognførera, sei han Leif Svegre ved Senja Rutebil, men iår har vi fleire gonga vorre nødt til å støvsuge Midt-Troms etter vikara.

Tirsdag 3. aug:
Vèret, -geistlig sympati sørfrå
:
Kjære alle reelle og virtuelle Tranøyværinga.
Det var beklagelig at han var sju grader, nordvestkuling og regn med mulige innslag av haggel. Men det er ikke så greit heller når termometeret kryp opp mot tretti grader her sør. Derfor flytter vi til Sørreisa i løpet av vinteren.  Vi har merket oss at redaksjonen skriv navnet mitt med -f-. Det er feil.  For da mor mi kom til prost Steinholt (far til biskopen) i 1949 med navnet mitt på en lapp for å få meg døpt (nok et kirkelig innslag i Budstikka) såg han Steinholt på lappen og sa:
-Rolf skrives med -v- og så strauk han f-en og skreiv -v-.
Hilsen Rolv Bruun.

Siste: Det hjalp! Idag har det vorre sol i fleirfoldige tima!!

Strømutkobling
Natt til torsdag blir alle Tranøyværinga fri før strøm imellom midnatt og klokka seks om morran.

Renovasjon i Tranøy kommunestyre
Stormen som endel hytteeiere har reist mot renovasjonsordninga for fritidsboliger kommer i ett underlig lys når vi vet at en rekke kommuner har hatt ei slik ordning i årevis. Noen har hatt det i ti år allerede, noen med årlig avgift på 1000 kroner. Det virker derfor svært patetisk at så mange bruker så mye energi på å forsure egen og andres hverdag så snart den samme ordninga blir innført i Tranøy.
Det er naturlig at kommunestyret en eller gang evaluerer ordninga. Dersom resultatet skulle bli at ordninga videreføres, men at det gjøres unntak for fastboende Tranøværinger med eget fritidshus i kommunen, er det et klokt vedtak.
Dagens ordning ble utformet i teknisk komite. Man har merket seg at enkelte medlemmer av komitèen glemmer dette i takt med mediastormen. Når slike værhaner fremstiller seg som ansvarsbevisste politisk håndtverkere, bør det tjene dem det gjelder til liten ære. Ikke andre.
hnn

Mandag 2. aug:
-Korfør bor det så mange unge menneska i distriktan?
Vi har tidligar skreve om hovedoppgaven hennes Herbjørg Valvåg ved Institutt for planlegging og lokalsamfunnsforskning ved Samfunnsvitenskapelig fakultet på Universitetet i Tromsø som skal prøve å finne svaret på akkurat det.
Ho e no kommen halvveis med intervjuan av fastboanes tranøyværinga under 40 år.
-Eg e blitt godt mottatt, og arbeidet e veldig interessant, sei ho til Budstikka.
-Eg har og lært og oppdaga mykje om mitt opprinnelige lokalsamfunn som eg ikkje visste, sei ho. Ka det e vil ho ikkje uttale seg om til oss.
-Dokker må pent vente på den ferdige oppgaven som kjem til neste jul, sei ho.

Hovedfagstudent Herbjørg Valvåg
med interessant informasjon om tranøyværinga i boka si
foto:hnn
Søndag 1. aug:
Harstad Tidende på sykkelbesøk
-Det e ikkje det at Harstad Tidende ikkje har råd til leiebil til oss, men vi hadde løst til å være syklanes journalista på Sør-Senja, sei de to hyggelige unge damen som Budstikka nekte å utlevere namn, adresse og telefonnumer til.
Med regnkleda og budsykla ifrå avisa har dem tråla Sør-Senja igår og idag og forhåpentligvis fått med seg mykje godt stoff.
Her e dem avbilda utfor Rochmannbrygga på Eidet.

Utidig brev til Budstikka
Redaksjonen har fått et brev fra en tidligere Tranøyværing som tilogmed bor sørpå! På tross av brevets sjikanerende karakter, viser vi det storsinn at vi tar det inn i Budstikka:
Hallo i Nord !
 
Æ tar opp samme tråen som Budstikka gjorde i fjord!!!  Blir dæ varmar no, så fløtte æ heim (nordover). Tæmperatura i dag 1. august 99 på Vestby: I sjyen e dæ ca. 22 grader, i lufta hadde vi kl. 1600 - 29 grader !!!!!, i sjyggen. Sa nån at vi va versjuk i fjord????  Ha en fortsatt god sommer (vinter).
Varm hilsen fra Geir "Elvis" Larssen i Vestby

Tirsdag 27. juli:

  -Vi mangla en lærar før hausten kjem
-sei ho Solveig Ramstad ved Stonglandet skole. -Vi fikk endel ledige stillinge i vår. Søkinga på de ledige jobban har ikkje vorre så verst, men vi har ei stilling ubesatt med undervisning hovedsaklig på ungdomstrinnet. Den skulle vi gjerna hatt på plass før skolen begynne 19. august, sei ho.

Tranøy Høyre skeptisk til meir penga på ferga
-Til Folkebladet på Finnsnes sei Tranøy Høyre sin ordførarkandidat Ragnar Svendsen at han e veldig kritisk til at kommunen eventuelt skal bruke meir penga på fergesambandet imellom Skrolsvika og Harstad. Han meine at formannskapet tvang fergestarten ifjor igjennom på en feil måte ved å vedta den som ei hastesak i formannskapet. Han har sendt klage til fylkesmannen på det, men ikkje fått svar.

Datanettverket e oppe!
Det fortell han Martin A Jensen ved Stonglandet skole til Budstikka. En dugnadsgjeng har jobba i heile vår og i vinter for å få på plass kabla og utstyr. Og no e alt oppe å kjøre. Det e han glad for, sei han. Han e innvilga ett års permisjon for å fiske flyndra, sei han.
Sentralt i anlegget står datamaskina som skolen har fått i fra endel bedrifte.

Nok en gong
har vi fått mail ifrå tidligar tranøyværing Rolf Bruun der han gledelig poengtere den store kirkedekninga vi har. Budstikkas redaksjon vil berre understreke at bildet av han ikkje va meint som et kirkelig innslag.

Berre litegrann om vèret..
Folket klage over vèret idag. Dem meine det har vorre for kaldt og vått i det siste. Men idag viste han tegn til oppklaring, med stort sett vindstilla i sør og solgløtt igjennom skyen.
Lenger nord står han med en regnvegg over "festbyen" i Midt-Troms.