Lokalavisa i Tranøy kommune
Søndre Senniens Budstikke

..arkivet ..

Mandag 31. mai:
Formannskapet nekte Senjehesten ny skjenkebevilgning
På grunn av ubetalte skatta og avgifte til Tranøy, vedtok formannskapet tidligar å inndra skjenkebevilginga til Senjehesten Turistsenter. Selskapet har begynt å betjene restansen, men formannskapet meine at det ikkje e nok. Dem vedtok derfor på møtet sist onsdag å ikkje behandle ny skjenkesøknad før skyldige skatte og avgifte til kommunen e innbetalt fullt ut.

Bråstopp i oppbygginga av Kveitemusèet
Bygg i Nord va såvidt begynt arbeidet med å reparere skadan på Kveitemusèet i Skrolsvik, då dem måtte trekke tilbakers mannskapan. Årsaken e at Storebrand, som e forsikringsselskapet til entreprenørsselskapet som utførte sprengningsarbeidet i Skrolsvik for snart ett år sia, ikkje e villig til å dekke sjølve opprettinga av bygget. I tillegg til de tildels store skadan brygga blei påført, blei òg dela av bygget påført en skjeivheit på opp mot tretti centimeter. Storebrand sin takstmann meine at det skal ikkje betales for oppretting av den.
Til Budstikka sei Sør-Senja museum at saka no ligg i KLP, som e musèet sitt forsikringsselskap. KLP sin takstmann har ei heilt anna meining, og dem har bedt Storebrand om et øyeblikkelig svar.

Tre nordlandsbåta i Vangsvik Båthavn
-Dem ligg som nokken nymalte skrin, med master og segel og det heile, sei en kar til Budstikka. Han Olav Pedersen, han Rune Røberg og han Arne Nygård har fått seg kver sin nordlandsbåt. Båten hannes Arne e den nordlandsbåten som faren, han Hans Nygård, brukte til skyssbåt imellom Skatvika og Vangsvika.

Sør-Senja Bygde- og Historielag
har årsmøte ikveld. Laget eie Sør-Senja Museum og driv diverse aktiviteta i forbindelse med det, -samt at laget gjer ut Årbok for Senja.

Fergestart i morra
Imorra e det sesongåpning for fergeforbindelsen imellom Skrolsvika og Harstad.

Fredag 28. mai:
Senja Turlag rundt Stongodden på søndag
Søndag kjem Senja Turlag og skal gjøre seg kjent på Sør-Senja. Med han Hans Kr. Eriksen som guide skal dem gå den gamle stien ifrå Hofsøya til Stangnes rundt Stongodden, -sørste punktet på Senja.

-- og i juli kjem Os Turlag
Det e vesst tur-år iår. Heilt ifrå Os kommune sørfor Bergen kjem Os Turlag til Sør-Senja 18. juli. Dem skal vandre i Ånderdalen nasjonalpark, samt besøke fleire av avdelingen til Sør-Senja Museum.

Torsdag 27. mai:
Leselige resepta
Vi har fått email ifrå ho
Rigmor_Sellvoll@tranoy.kommune.no på legekontoret, med innlagt helsing ifrå ho Oddveig, som kan fortelle at heretter blir reseptan lesanes for alle. Dem påstår at man no tilogmed kan lese kem han e skreven ut til! Det skyldes at de to legekontoran i kommunen no har fått moderne datautstyr som skriv ut resepta med tydelig skrift på. Så den kryptiske epoken skulle herved være slutt. I tillegg e alle Tranøyværingan samla på skjermen og e ikkje lengre stabla imella to perma i ei hylla, sei ho Rigmor tilslutt.
Vi legg til at dem må be dataleverandøren komme tilbakers og rette opp namnet hennes. Ho e normalt bokført med en e midt i etternamnet sitt...

Føste seier sia starten ifjor for fotballjenten!
-I dag spilte Sør - Tranøy jentelag heimekamp mot Vårsol. De vant helt fortjent 6 - 1. Line Stokmo og Moni Benjaminsen gjorde hat-trick med å sette inn 3 mål kver. Seieren idag e jentelagets sin føste seier sia dem starta i fjor! Jentelaget sin neste kamp spilles mandag 7 juni borte mot SOIL.
KS
Men usportslig opptreden skjemte ut heimebanen
Budstikka har ikveld fått melding om usportslig opptreden ifrå endel av heimepublikummet på jentekampen idag. Endel gutta kasta stein, dopapir og balla inn på banen. Vi går sterkt utifrå at jentelaget klare seg utmerket uten den slags "støtte" ifrå smågutta som tydeligvis trur at lavpanna aktiviteta rundt en fotballkamp e nokka vi treng å importere. At nokken av dem som sto for pøbelstrekan spelle på guttelaget, gjør ikkje saka bedre.
red.

-Eg hadde email 14 daga før han Audun!
Vi har fått korreks ifrå han
jan-erik.h.olsen@tranøy.kommune.no som kan fortelle at han fikk kommunal emailadresse for fjorten daga sia! Dermed blei det feil når vi påsto at han Audun Sivertsen va den føste på Det Hvite Hus med emailadresse.
Budstikka tar korreksen ad notam, og notere at den e sendt ifrå heimeadressen til vedkommende..

Mange vil ha båten sin i Vangsvik båthamn
Etter å ha ønska seg det i et århundre (eller meir?) fikk Vangsvik si føste småbåthamn i forbindelse med utbygginga av det landbaserte oppdrettsanlegget på Rubbestad. No e alle femti plassan i hamna opptatt, samtidig som det ringe folk ifrå heile Midt-Troms og vil ha båten sin der.
Der e plass til fleire brygge, men båtforeninga har enno ikkje bestemt om det skal bygges videre ut.

Omlegging av grovavfallshentinga?
Etter ka vi kjenne til, vurdere Senja Avfallselskap å legge om rutinan på den populære ordninga med innhenting av grovavfall rundt i bygden. Det kan bli snakk om månedlige innhentingstura.
Samtidig tar vi med litt nytt utafor våres område og fortell at Ibestad kommunestyre idag skal bestemme seg for om dem skal knytte seg til Senja Avfallsselskap. Dem e no tilknytta Hålogaland Ressursselskap i Harstad.

Onsdag 26. mai:
Det Hvite Hus har fått det!

1. juli skal alle ha fått det. Idag fikk han Audun Sivertsen den føste. Vi snakke om emailadresse. Adressen hannes e
audun.sivertsen@tranoy.kommune.no . Og for dem som ikkje e heilt inne i den lokale terminologien, -så e "Det Hvite Hus" det mest brukte namnet på kommunehuset i Tanøy.

På besøk til Senjatrollet
Idag e SFO (skolefritidsordninga) på Eidet på tur til Senjatrollet. Der skal dem se på trollet, grille, og drikke trollbrus.

Tirsdag 25. mai:
Mange fysioterapeuta vil til Tranøy
Før søknadsfristen e gått ut på det utlyste ettårige vikariatet som fysioterapeut i Tranøy, har det komme inn sju søkera. Til Budstikka sei rådmann Edin Arne Olsen at man ikkje hadde venta så stor interesse for et årsvikariat, men syns det e flott at så mange vil til Tranøy.

Og fleire vil bli helse- og sosialsjef..
Det e kommen inn tre søknada allereia til jobben som helse- og sosialsjef i kommunen. Fleire konkrete søknada e på tur inn, opplyse administrasjonen til oss.

Men ingen vil bli kommunelege II sålangt
Derimot ser det verre ut når det gjeld å få tak i ny kommunelege II. Sålangt e det magert med interesserte. Kommunen har fått tilbud ifrå et legevikarselskap som vil "selge" utenlandske lege for månedsopphold, men har sagt nei til det.

Fleire hundre meter med grovsøppel
Det blei overtid på renovasjonsarbeideran som tok imot grovsøppel på mottaksplassan i kveld. Ved oppsamlingsstasjonen på Eidet va køen med bila med og uten tilhengar og traktora hundre meter stort sett heile ettermiddagen og kvelden.
Men vèret va flott, så man brukte ventetida til å snakke med naboan i køen.

Fotballsesongen e starta
Igår hadde guttelaget til Sør-Tranøy IL sin føste kamp for denna sesongen. Jentelaget e òg klar for sin andre sesong.
Han Kristian Stokmo vil iår òg sørge for å holde Budstikka sine lesera orientert om kampan. Her kjem rapporten hannes ifrå guttekampen igår:
I går spilte Sør - Tranøy guttelag borte mot Skøelv. De tapte 8 - 2. Målene til Sør - Tranøy ble scoret av Marius Tobiassen og samt at vi fikk et selvmål fra en Skøelvspiller. Skøelv vant fortjent på gressbanen i Skøelv. Neste kamp spilles mot Gibostad på Stonglandseidet tirsdag den 1. juni klokken 19:15.
De som spiller på laget er: Thomas Benjaminsen, Thomas Tobiassen, Steve Sellevoll, Tom Eirik Wulff, Marius Tobiassen, Bjørn Eirik Benjaminsen, Svein Tore Tobiassen, Steinar Pettersen, Andreas Eriksen, Morten Strand og Kristian Stokmo.
Trenere: Svein Fossmo og Steffan Edlund.

Husk jentefesten!
Kvinnenettverk Sør-Senja minne om jentefesten på lørdag! Påmeldingsliste e lagt ut på butikkan.

1. pinsedag, søndag 23. mai:
Lauvsprett
Idag e han litt kaldar, berre vel femten grader og delvis oveerskya. Igår låg temperaturen opp mot tjue. Bjørkelauvet fekk fart igår. En kar med særlig god hørsel påsto at han hørte at det spratt ut.

Hei Helge!
Gjøken e kommen,
kl.12.55 gol han sett første gokko i år. Det blei hørt av fire truværdige persona i Frovåg.
Hilsen Synnøve, Arnulf, Janne og Frode.

Lørdag 22. mai:
Budstikka har fått et nytt vårbrev ifrå han Hans Kr:
Og våren går sin gang
21. mai: Sangsvana e på hekkeplassan der vatnan e rydd. Ho har søkt reir på fast land i år. Det tok antakelig førr lang tid førr isen gikk av. Etter storsnyvintren i 1997 va det på same måten. Vi har ikkje oversikt over kor mange svane som har funne fram tel reirplassan, men fra tidligare år veit vi at Tranøy har en stor hekkebestand – og Senja som heilheit antakelig den tettaste forekomsten av hekkanes sangsvane på Nordkalotten.
Her hekke omkring ti par di fleste åran.
Ellers e svartkvit fluesnappar i kamp om fuglekassan, storinnrøkk av bjørkefink og bokfink e kommen – og vi kan slutte av vinterforinga av fuglan. No skal di klare seg sjøl.
Her va 19 grader pluss i dag og stor flom i elven.
Hans Kr.

Fredag 21. mai:
Kveld: Sommar??
Idag har varmen igjen nådd oss. Han va opp mot tyve grader midt på dagen. Klokka ti i kveld va det 15 grader, og klokka elve va det fjorten. Og sol.

Tidligar idag: 11 nye tranøyværinga hittil iår
I løpet av de føste tre månan i år økte innbyggartallet i Tranøy med 11 persona. Tilveksten skyldes tilfløtting. Det blei født fem og døde fem i samme periode. Tilveksten utgjør 0,65%. I Lenvik økte folketallet med 0,35%, i Torsken med 0,17%, i Berg va det minus 0,1%, og i Sørreisa minus 0,46. Det va berre Salangen og Gratangen som hadde større befolkningsvekst i Troms enn Tranøy.
Neste kvartal e starta positivt, med bl.a. odelsvekja på Bakkemo. I tillegg rapporteres det ifrå pålitelig hold i Sollia om heile fjorten gravide dame. Vi hadde en fin haust ifjor.

Finnsnes Lufthavn Bardufoss
Ledar i næringsforumet på Finnsnes, han Terje Konradsen, har lagt fram ambisiøse plana om korsen den nye byen Finnsnes skal se ut om en ti-tyve år. Han kom med mange freske utspell, bl.a. at Bardufoss flyplass skifte namn til Finnsnes Lufthavn Bardufoss. Utspellet e blitt møtt med en viss overbæranesheit ifrå nabokommunan. Budstikka synes utspellet e sprekt, og forslår i samme slengen fleire namneskifta. La oss få Finnsnes fergekai Smibergan Skrolsvik, Finnsnes hurtigbåtkai Lysnes, Finnsnes fergekai Andenes Gryllefjord, samt Finnsnes hurtigrutekaier Bergen til og med Kirkenes. Og så Finnsnes offentlige toalett Tromsø.

Alf Jørgensen har kjøpt ny feskebåt
Han Alf Jørgensen på Vesterfjell har kjøpt seg ny sjark. Den har fått registreringsnummer T 4 TN, og heite Stensøy.

Kulturskole i Vangsvik og på Øverbotten
Vikstranda og Øverbotten skole har søkt om godkjenning av forsøk med kulturskole.

Senjehesten Kurs og Konferansesenter vil skjenke igjen
Turistsenteret fikk inndrie skjenkebevilgninga si tidligar iår fordi dem ikkje hadde gjort oppfor seg overfør kommunen. No har dem inngått en nedbetalingsavtale, og søke om ny bevilgning.

Tranøy Snøscooterforening vil være høringsinstans
Foreninga har søkt kommunen om å bli registrert som høringsinstans i alle spørsmål som dreie seg om motorisert ferdsel i utmarka, samt alle andre sake som kan være aktuell utifrå foreninga sett formål og verkeområde. Rådmannen tilrår at formannskapet svare positivt på det.

Lærlingetilkott
Administrasjonen foreslår overfor formannskapet at dem i tråd med tidligar vedtak innvilge Midt-Troms Glasservice A/S et lærlingetilskott på 5000 krone. Han Ralph Simonsen ifrå Sollia e lærling hos dem.

Torsdag 20. mai:
Ka e grunnen til at mange unge bòr i distriktan?
-Koffør bor en god del unge menneska i heimbygda si sjøl om vi berre prate om frafløtting? Det skal ho
Herbjørg Valvåg skal ta før seg når ho no hold på med hovedfag i samfunnsvitenskap. Ho skal prøve å finne ut ka slags hendelsa, betingelsa og kvaliteta som har vore avgjøranes for demmes valg. -Det forskes mykje på fløtting og årsakan til det, men kanskje vi kan få en større forståelse ved å lytte til dem som ikkje har fløtta eller har fløtta tilbakers, sei ho Herbjørg til Budstikka.
Ho skal ta før seg 30-40 tranøyværinga under 40 år, samt snakke med andre nøkkelpersona i kommunen.

Nytt oppdrettsliv i Valvågen
Det blei ikkje nokka av planan om oppbygging av en servicebase for oppdrett på Eidet. Istaden har Senja Sjøfarm tatt ibruk landanlegget til tidligar Senjalaks i Valvågen. Det ligg i nærheita av årsutsettet demmes på austsida av Stonglandet. Etter ka Budstikka erfare, skal selskapet bruke endel midla på å bygge ut landbasen der.

Mykje besøk på Budstikka igår
Igår blei føstesida til Budstikka lest 300 gonga, av ca 250 forskjellige menneska. Vi notere oss det.

"Voksensamling" på Solvang på lørdag
Inspirert av eldreåret arrangere bygdelaget på Stonglandet kaffikveld for pensjonista og andre som føle seg voksen nok ifrå heile kommunen på Solvang lørdag klokka sju.

Onsdag 19. mai:
Vår-sjau på søppel i neste vekka
I neste vekka arrangere Senja Avfallsselskap den årlige innsamlinga av grovavfall. Det e ei ordning som etterkvert blir godt benytta.
Dem tar imot utrangerte kvitevara, gamle kjøleskap og fryseboksa, metall og jernskrap, og restavfall.
Bilan blir ståanes på Rødsand og Eidet tirsdag 25., på Øverbotn dagen etter, og i Sollia den 27. mai.
Åran før va det ei plaga at enkelte hadde kjørt søppel til oppstillingsplassan før bilan kom. Iår blir avfallselskapet ikkje å ta med søppel som ikkje leveres direkte på bilan.

Stonglandet skole mangler endå lærera
Skolen på Eidet hadde utlysing av sju lærarjobba iår. Fire av stillingen e no på plass, men endå mangle dem tre lærera før neste skoleår.

Tirsdag 18. mai:
Å og Olaheim utmarkslag hardt ut mot snøscooterbruk
Utmarkslaget sei i en uttalelse at dem oppleve den økanes bruken av snøscooter på Sør-Senja som et problem. Dem vil ha slutt på den unyttige og ulovlige kjøringa som dem meine e en trussel mot senjanaturen og friluftsinteressan. De fleste naturbrukeran på Sør-Senja e ikkje snøscooterkjørera, sei dem, men turgåera og skiløpera som går i marka for å oppleve naturen i fred og ro, og som ikkje ønske å få turen ødelagt av støyanes snøscootera.
Dem går sterkt imot såkalte isfeskeløype, som dem meine kun føre til økt ulovlig trafikk, og vise til eksempla der dem meine at lovlig kjøring blir brukt som utgangspunkt for ulovlig kjøring.
Heile uttalelsen demmes finn du her.

Mandag 17. mai:
17. mai-feiring i sørvest og regn
Etter å ha holdt han med sol i lang tid, slo han til med synnavind og regn på sjølvaste 17. mai. Han va no så hen tidligar på dagen, men utpå ettermiddagen senka han skydekket, økte på med vinden, og regna godt.

Seien e kommen !
Hei Budstikka, sei han Jostein Edvardsen i en mail til oss. Han kan fortelle at seien er kommen på grunnan utafør Storrisøya og Høyholmen. Han fikk 10 stk. av fin størrelse igår. Måsen va ellevill og det vaka sei over et stort område, skriv han, og ønske oss alle en fin 17 mai.

Lørdag 15. mai:
Og våren går sin gang,
sei han Hans Kr Eriksen i et brev til oss:
14. mai: De to snyskavlan uførre huset e enno 10 og 15 meter i lengste kant. I fjor var den siste flekken borte 13. mai. I 1997 - sjølve storsnyvintern - låg han tel 6. juni.
I går den 13. såg æ gravanda førr første gong i år. Ho kjem som regel fra medt i april og utover. Gravanda er ei stor og nokså sjelden and her på strøket. Ho e svart og kvit og rød med en flotte kul på nebbet. I fjor ruga ho på Lemmingvær, under fjørstellet på Vestberg.
Natta tel 11. mai kom den første ringtrosten på marka hos oss. Morran etter var her to svarttrosta. En han-svarttrost har overvintra. Det såg ut tel å være hoa som kom den natta. Ho e brunare. Og så ebokfinken kommen nokke førrsenka den.
I går var her to ringdue på Eidet. Tidligare i vår har her vore en flokk på opptel 6 ringdue ute på Stonglandet.
Vatnan e ikkje rydd enno. Det e bære åpne bjælme der elven renn ut av vatnan.
Og sola går videre dag etter dag etter dag ...

Grønnskjær på bjørkeskogen
Nokken folk med velutvikla fargesyn såg det allereia igår. Idag kunne fleire konstantere at bjørkeskogen begynne å få et svakt grønnskjær.
15 grader va han på det meste idag.

Fredag 14. mai:
Kveldsnytt:
14 grader på det meste idag
Såpass varmt va det midt på dagen. Målinga blei gjort på graderstokken utførr Tranøy kommunale sjukeheimen, og må derfor nesten regnes som ei offisiell måling.

..Det personlige preg
I nokken av tilbakemeldingen til Budstikka understrekes det personlige preget i avisa. Vi føll det opp med å rapportere om at redaktøren va roen i kveld og drog 33 auera. Gummimakk-sniken va i botten fire gonga. Mèda va den vanlige, -pælen i ho Margit, og sørste Høyholmen i Storholtet.

Tidligar i dag:
Ei trøstemelding
Det her e no berre ei slags trøstemelding til alle som bor sørpå. Eg skulle berre fortelle at det har slutta å snye her for lenge sia, og at det va tretten grader igår.

Programmet klart for "Prosjekt Kystfart"
Programmet e no sett for arrangementet i Skrolsvika 3. juni. Der bli barnetime med ko Kine Hellebust, skoletime om fiskerinærina med ho May Britt Manin ifrå Fiskerinæringens Kompetansestyre, folkemøte med foredrag om steinbit og skjell, -ho Aina Edelmann skal innlede om kem som bestemme over oss, -e det politikeran eller markedet, og så tilslutt vise Lofoten Teater "Fiskarbonden" på samfunnshuset.
Innimella kan du få deg kveitsuppa,kaffi og vafla, -besøke musèet på Senjehesten, grille i fjæra, og gå på gammlebutikken, eller få omvisning på lakseslakteriet.
Komplett program
finn du her.

Onsdag 12. mai:
1000-år med kristendom i Vågsfjorden
Iår e det 1000 år sia kristendommen kom til Vågsfjorden. Motivan til dem som inførte den kunne vel variere, men Sør-Senja Museum markere jubilèet 20. juni i forbindelse med den årlige midtsommarfrukosten på Hofsøya.
Dagen starte med den etterkvert svært populære frukosten på bygdetunet. Deretter blir jubilèet belyst i et historisk perspektiv med et eget program, før man avslutte dagen med friluftsgudstjeneste.

Tirsdag 11. mai:
"Lofotfeske" på Tranøybotn
De siste dagan har alt av sjarka på innersie lie innpå Tranøybotn. Heile området e full av tosk som e så full-eten av bladsild at han ser ut som om han e loddesprengt. Tosken fer og går etter småsilda, og dem får han på ifrå åtti til ti famne.
En sjark leverte 300 kg idag.

Kabeldugnad ikveld
It-prosjektet til Tranøy år 2000 minne om dugnad i kveld på Eide-skolen. Det e montering av kabelgate til datanettverket som står på programmet.

Mandag 10. mai:
Fergestart 1. juni
Føste dagen i juni starte fergesesongen igjen mellom Skrolsvik og Harstad. Allereia i sett føste driftsår i fjor, rakk den nye forbindelsen over Vågsfjorden å bli såpass populær at kapasiteten blei for liten.
Etter å ha leitt heile vinteren etter ei større ferga, har no selskapet fått tak i ei ferga som tar fire bila meir enn den forrige.

-Men fergeleiet ser ut som en anleggsplass..
...se at fergeleiet og omgivelsan omkreng ikkje e i samsvar med intensjonana om et ryddig og pyntelig fergeleie...
Det meine i allefall en av naboan til fergeleiet, som har sendt et brev til lesarbrevsia. Der finn du resten av brevet.

Søndag 9. mai:
Nothundliv
Kabareten "Nothundliv" med teksta av han Helge Stangnes, e no under full innøving på Finnsnes. Av mannskapet som e hyrt inn, e over halvparten senjaværinga. I tellegg e det med nån smukke damer ifrå Finnsnes/Silsand-området, får vi inn i ei melding til Budstikka. Musikken e laga av han Svein-Hugo Sørensen ifrå Torsken (no Tromsø), som e både musikkarrangør og kapellmeister. Ho Bente Reibo ifra Tromsø har regien. Kabareten skal framføres på Liland brygge i Ofoten 24.- 25.- og 26. juni under Festspellan. Så det e berre å sekte seg inn på en av datoan. Ho Tove Karoline som e sjefinde på Festspellan, trur at det bli steikfullt.    

Senjastafetten e fløtta til utpå hausten
Troms Friidrettskrets har gjort den tabben å legge to store arrangement oppå kverandre den 19. juni. Dermed blei Senjastafetten pålagt å "vike prioritet", og e fløtta tel lørdag 4.september. Sjølve arrangementet e uforandra. Det skulle gje folk et par måna ekstra tel å trene på, heite det i ei oppfordring ifrå Sør-Tranøy Idrettslag. Det røktes forøvrig at "Ytre Sjursvika Tur- og Tyttebærforening" endå mangla folk tel en tre-fire etappa.
Senjastafetten e en landeveisstafett som starte i Laukvika på Nord-Senja, og har innkomst i Senjehesten på Sør-Senja.

Ei orntlig røy
En av våres absolutt yngste lesera, har fått hjelp av bestemora si til å sende oss dennan mailen:
Hei! Eg og han Far har sedd ei orntlig røy, ei tiurmamma altså. Ho satt i aspa nedfør sjåen hannes Far. Ho spiste frørakla.
Hilsen han Johan-Fredrik i Frovåg.

Fredag 7. mai:
Senja-sangartreff på Vesterfjell 5. juni
Iår e det Sør-Senja mannskor sin tur å arrangere det såkalte Senjatreffet for alle sangkôran på Senja. I tillegg til de seks senjakôran som skal delta, kjem Andenes mannskor som gjestekôr. -Sør-Senja mannskor arrangerte det føste Senja-treffet i 1986, så no e ringen slutta, -sei han Jan-Erik H. Olsen, som e sekretær i hovedkomitèen. -Vi håpe på en masse folk på konserten 5. juni klokka halv fem. Vi har bestilt flott vèr, og det e allereia vedtatt i formannskapet, sei han.

Garnan taes på land
Minkanes fesk på garnan og groe i havet gjør at garnfeskeran no tar garnan på land. Endel har drie bra med fesk på juksa i det siste, spesielt inne på Tranøybotn.

Torsdag 6. mai:
Godt tiltak, men finn et godt namn, -for heile kommunen!
Det e en forenkla konklusjon etter møtet ikveld der interimsstyret i IKT Sør-Senja la fram forarbeidet til en stiftelse i Tranøy som skal være en pådrivar for samfunns- og næringsutvikling. 15 menneska hadde møtt fram, og det blei tegna over tjue potensielle innskytera i stiftelsen.
Interimstyret skal no forberede endelig stiftelsesmøte rundt St. Hans. Stiftelsen skal famne vidt, og være særlig oppmerksom på de muligheitan som moderne informasjons- og kommunikasjonsteknologi gjer distriktsnorge.
-Vi e allereia bedt om å holde informasjonsmøte om den planlagte stiftelsen i andre bygde i kommunen, og det skal vi gjøre, sei prosjektarbeidar Gunnar Torgersen.
-Det e viktig å få med alle bygdelag, sei han. -En av de føste oppgavan for stiftelsen bør være å få opp IT-kompetansen og IT-hjelpemidlan på alle skolan i kommunen.

"Rekrutteringsplassa" i barnehagen
Kommunestyret har vedtatt at det kvert år skal holdes av et antall plassa i barnehagan fram til 1.august som et rekrutteringstiltak for stillinge der kommunen mangle fagfolk. Med det hindre man at folk som søke på jobba i kommunen må takke nei på grunn av mangel på barnehageplass.

Ellen Hofsø med barnebok
Før nokken år sia fløtta ho Ellen Hofsø tilbakers til Sør-Senja der ho har sine fars-røtter. No har ho kommen ut med ei barnebok, -som har fått namnet "Paradis og reddfis". Boka handle om ett barndomsmiljø etter krigen. Det e barndomsmiljøet e ifrå en nordnorsk by etter krigen ho skriv om. Og miljøet det e henta ifrå Bodø.
Ho Ellen arbeide til daglig i sosial/barnevernsetaten i Tranøy.

Nye miljøarbeid/terapeutstillinge
Kommunen har oppretta to nye stillingsheimla innafor PUH-tjenesten ifrå 1. juni iår. Stillingen utlyses fordelt på seks deltidsstillinge.

Kjerka på Eidet som vei-kjerka
Menigheitsrådet har bestemt at kjerka på Eidet skal være såkalt vei-kjerka til sommarn. Det betyr at ho skal være åpen.

Rolf Bruun søke seg til Sørreisa
Tidligar sogneprest i Tranøy, no nordlandsbåtseglanes sogneprest på Randsfjorden, vil nordover igjen. Han har søkt på prestestilling i Sørreisa. Sia dem ikkje har internettavis i Sørreisa, får vi fortelle dem det igjønna Budstikka.
Så no gjenstår det berre å se om hannes søknad blir mottatt med et kall.
I en mail til oss skryt han forøvrig av den stadig bedre kjerkedekninga i Budstikka. Vi takke for det, og medgjer at det begynne å ta overhand.

Marcus Thrane på havet idag
Apropos nordlandsbåta, -idag kjem han Per med storkranen og sette på havet fembøringen Marcus Thrane. Båten blei bunnsmort igår.
Båten eies av Tranøy kommune, taes vare på av Sør-Senja Museum, og e "bortførpakta" til Skrolsvik Bygdelag for andre år på rad. Fembøringen har tilhørt den legendariske husmannen Isak Hansen på Gammelsæter, som danne grunnlaget for bok "Hvem skal havren binde". Han Isak gjenoppbygde den i 1889. Båten blei pånytt gjenoppbygd i 1979.

Onsdag 5. mai:
Ifrå kommunestyremøtet igår:
Heimetjenesten i nord
-Vi må erkjenne at det ikkje e plass nok for heimetjenesten der den e idag, sa ordførarn då kommunestyret skulle ta en endelig avgjørelse om ei flytting av basen ifrå Vesterfjell til Vangsvik. Tjenesten har lenge arbeid før å bli fløtta til de gamle legekontoran i Vangsvika. To stemte imot fløtting.
Elgstriden over?
Den to år gamle elgstriden i Tranøy kommune, der det dåværanes viltkorpset brått blei nedlagt, kan no være avslutta. Et enstemmig kommunestyret vedtok å ta til etterretning fylkesmannen sine uttalelsa vedrøranes viltkorpset sin opptreden, og dem beklage de ulempan som saka har påført medlemman av de tidligare viltkorpset.

Golfsesongen e åpna
Golfeliten på Sør-Senja, der den harde indre kjerne består av han Eirik, han Lasse og no han Butch, har starta årets sesong. Banen e på den såkalte Aslaug-marka på Eidet, og kan med god vilje defineres som en ett-holls golfbane. Kanskje SND bør inn her òg?

To bøtte måsegg
To bøtte med hågen på full av måsegg blei fangsten til to karra som va på Lekangsøya og plukka måsegg forledendag. Utslagan av å fortære såpass mykje måsegg får vi avvente. Den eine har to unga ifrå før. Den andre vente den føste i dessan dagan.

Tirsdag 4. mai:
Et godt sted å være. Et godt sted å lære.
Det e visjonen for Øverbotn skole. I de siste åran har skolen lagt opp til å bruke uteområdet meir aktivt i undervisninga.
-Det e ikkje nødvendig med store anlegg og svære forberedelsa, la naturen og omgivelsan være anlegg og ramme, sei prosjektansvarlig Børre Krudtå.
Skolen har laga en video om uteaktivitetan og uteanlegget sett. "Uteklasserommet" heite den, og den selges for 240 krone. Du kan bestille den hos
Oeverbotn.skole@online.no

Hettemåse
Idag blei det sett to hettemåsa på Sør-Senja. -Den e ikkje heilt vanlig her på strøket, sei han Hans Kristian når vi spør han. Han kan forøvrig fortelle at det blei observert ei palmedue på Finnsæter i går. Den skal iallefall ikkje være på Senja. Den hold til nere i Istanbul.

Mandag 3. mai:
Marcus Thrane klar for ny sesong.
Sk
raping, maling og smøring.  Syv mann på søndagsarbeid, så var det gjort. Det lukta godt av tjære, terpentin, solskinn og kaffe på Senjapyntkaia, og mange kom bortom og slo av en prat.  Spesielt næseborran som va over 70 år vibrerte i tjærralukta. Først i år er alle spor etter "Gibostadmetoden" skjult....    Nå er det bare selve bunnsmøringa som mangler før sjøsetting, og så må vi få han Iver til å reparere styrvolen.  Vi vurderer også å legge en tein midt på båten.  Eventuelt tetter vi sprekken med dyttestrye og tjære. Ønsker oss VELDIG nye årer.  Ikke for at vi er så ivrige på å ro, men for at båten skal framstå på en mer skikkelig måte. Båten har hatt det godt i vinter, og den var akkurat passe tørr nå (ikke helt opptørka).  Takk til familien Benjaminsen som låner oss kai, naust og strøm! Ikke for å skryte, men vi er stolte av båten slik den fremstår i dag.  Ut fra sine forutsetninger er den i godt hold. Håpe på sjøsetting i slutten av uka.
gunnar

Gamle mære blir perfekte flytebrygge
Det meine no iallfall han Frank og han Arvid hos Senja Sjøfarm som hold på med å bygge flytebrygga til anlegget i Skogshamn. Brygga bygges av ei gammel 70-meters plastmæra som e kutta i to og retta ut. -Det blir ei kjempebrygga, pluss at det e skikkelig resirkulering, sei dem.

Søndag 2. mai:
Konfirmasjonshelg i sør
Idag e det konfirmasjonshelg for konfirmantan i sørkommunen i kjerka på Eidet. Konfirmasjonsvèret e på plass, med lett austlig bris, sol og mildt.

Lettar adgang til kirka
Ihaust løyste man endelig problemet med den farlige og vanskelige trappa inn til kjerka på Eidet. Etter diverse runda med riksantikvaren blei den endelige løysinga å fylle opp en ny avkjørsel ifrå porten som slutta i høgde med kjerkedøra. Den nye "kjerkebakken" fungere godt, sei dem som før hadde store problem med å komme seg i kjerka på grunn av den bratte betongtrappa.

Lørdag 1. mai:
Stilt på 1. mai i kommunen
Det e ingen arrangement i forbindelse med arbeidernes frihetsdag i Tranøy.

Næringsstøtte
På siste møte i formannskapet fordelte dem penga til dem som hadde søkt på det kommunale næringsfondet. Søknadan va veldig variert, og tildelinga ser sånn ut:
Norfico Consult (industriområde i Skrolsvika) 40.000, Ryvoll Gård 18.000, Solbø Naturforvaltning 10.000, Karl Klodiussen (fiske) 1.500, Eidet Handel as 20.000, Eilif Henriksen (keramikk) 20.000, Olav Ryvoll (gårdsdrift) 26.400, Tor Morten Jakobsen (gårdsdrift) 4.400, Tranøy år 2000 kr 60.000, Håvard Pettersen (fiske) 40.000, Arvid Adolfsen (maskinentrepenør) 20.000, Midt-Troms forsøksring (jordbruk) 8.000, Jordhuset Vesterfjell 50.000, Nils-Are Isaksen (fiske) 13.000, Rødsand Bygdemobilisering 100.000, Utviklingssenteret i Midt-Troms 30.000, Lyder Nilssen (fiske) 8.000, Harstad & Omland Arr (ferga) 10.950, Eilif Inge Pedersen (snekker) 25.000, Midt i troms as (turist) 48.612, fergeleie Skrolsvik 250.000, Troms Næringsservice 8.750.