Lokalavisa i Tranøy kommune
Søndre Senniens Budstikke

..arkivet ..

Lørdag 30. mai:
Småseien e kommen!
-Det blei ei kjempemølja, sei han Jostein Edvardsen til Budstikka.
-Forledenkveld va eg ute med Pælen, og drog årets første småsei. Seien va av flott kvalitet, full av kvit, feit lever. Så det blei seimølja då eg kom på land om kvelden. Og det gjorde godt!

Streik stoppe skolebussan på onsdag?
Dersom transportstreiken utvides, vil skolebussan stoppe opp på onsdag, og foreldran må sjøl kjøre ungan på skolen. Vi har hittil ikkje avklart om det vil ramme godsbilkjøring òg. I så tilfelle, vil det ramme utkjøringa av ferskvara, som f.eks. melk.

Fredag 29. mai:
Heile 5.klasse overnatta på skolen
Alle i femte klasse på Stonglandet skole og lærarn demmes va trøytt idag. Men det hadde dem lov til. Når dem tok skolebussen heim i ettermiddag, va det over ett døgn sia dem va heime sist. Dem hadde nemlig overnatta på skolen. Gårdagen gikk med til tur ute i marka, aktiviteta på gym-salen, besøk på bilblioteket og fortelling- og lesestunde.

Vellykka seminar for kommunestyret igår
Utvikling av Tranøy va hovedtemaet for kommunestyret i går. Ved hjelp av innledera, gruppearbeid og plenumsdiskusjon, tok dem for seg tema som Ungdom og heimplass, Tranøy som vertskommune, Lokalt næringsliv og utvikling, og Kulturen som trekkplaster og utviklingsmotor.
Ledar for seminaret va Jan-Roger Iversen fra Troms Næringsservice. Foruten hannes innledningsforedrag, va det innlegg fra Tranøy år 2000, IT-prosjektet ved Stonglandet skole, Tranøytelefonan og Lokalavisa/Robin Hood as.

Lokk over tilsettting av rådmann
Ingen vil sei nokka overfor Budstikka, men vi har likevel grunn til å tru at den nye rådmannen i Tranøy vil være klar i løpet av juni. Vi har òg grunn til å tru at neste trekk vil være intervju av to til tre kandidata. Våres tips e at økonomisjef Edin Arne Olsen blir tilsett som rådmann. Han skal visstnok ha god støtte fra de ansatte i kommunen, men det e uklart om han har samla støtte fra alle politiske grupperinge i kommunestyret.

Onsdag 27. mai:
Kveitmuseet skadd av steinblokk
I forbindelse med sprenginga på vegen fram til fergekaia i Skrolsvik løsna ei stor steinblokk i dag og slo holl på veggen på Kveitmuseet i Skrolsvik. Skadan e nokså omfattanes. Det e slådd holl i veggen, og en god del av veggen som vende mot veien e slådd inn. Det store maleriet, laga av Kjell Nergård, har imidlertidig klart seg forbausanes bra, og e kun blitt påført mindre ubetydelige skada.

Ikkje fergestart 14. juni ?
Ingen vil kommentere det, men etter det Budstikka kjenne til e det no en slags felles vurdering av de berørte partan om at en fergestart etter planen 14. juni e umulig. Arbeidet med kaia har ikkje hadd ei framdrift som gjør det mulig.
Kaslags konsekvensa det får for entreprenøren og for fergeselskapet, e det for tidlig å sei nokka om

Tranøy kommunestyre med arbeidsmøte i morra
Imorra klokka 10 starte Tranøy kommunestyre vårens arbeidsmøte på Senjehesten Turistsenter. Tema for møtet blir ansettelse av rådmann, samt utviklingstiltak i kommunen.

Med 514 gamle båta i arkivet

Han Oddvar Klaussen i Frovåg har ikkje lie på latsia sia vi sist skreiv om arbeidet hannes med å registrere bilda og informasjon om gamle båta i kommunen. Til no har han 514 båta i arkivet. Bildet til venstre e tatt i Skrolsvik i 1961.
Klikk her, og du får en større versjon og litt meir informasjon.

Tirsdag 26. mai:
Vikstranda og Stonglandet skole og Nergård-konsernet partnera fra idag
Idag undertegna Stonglandet og Vikstranda skole partnerskapsavtale med Nergård-konsernet. Avtalen e basert på malen til NHO for organisert samarbeid mellom lokalt næringsliv og skoleverket. Målsettinga med ordninga e blant anna bedre informasjon om lokalt næringsliv, og meir konkrete og lokalt relaterte undervisningstema i skolen. Til Budstikka sei rektor Solveig Ramstad at det allereie gode samarbeidet mellom skolan og næringslivet no blir sett i system.
-Som matematikklærar kan eg no bruke konkrete oppgava til bruk i undervisninga som elevan kan identifisere seg med etter sine besøk hos næringslivet i kommunen. -Eg kan gjerna tenke meg å skrive under lignanes avtale med fleire bedrifte, sei ho.

Mangel på lærera til hausten?
Om to daga går søknadsfristen ut for de utlyste stillingen i skoleverket i kommunen. Hittil har 3 søkera meldt seg. Berre på Stonglandet skole e det opptil 6 ledige jobba fra hausten av .

Et 21-årsjubileum e så avgjort på sin plass!
Det meine i alle fall klassen som forlot Stonglandet skole i 1977. Festkomitèen, som består av Karl-Alf Rydningen, Åse Blomkvist (Grønvoll) og Eli A. Enoksen har allereia programmet klart, -og har fått tilbakemelding om 100% frammøte. Programmet starte 18. juli med oppmøte og omvisning på skolen, samt kaffi og kake.Seinar på kvelden samles alle nere på stranda i Senjehesten. Programmet for resten av helga skal ikkje vi offentliggjøre!

Utstillinga "Krig, fred, krig" èn måned forsinka
Stort arbeidspress og forsinka finanisering gjør at den utstillinga til Sør-Senja Museum på Senjehesten Kystfortmuseum bli en måned forsinka. Planen va å åpne den i begynnelsen av juni.
-Men det blir Norges flottaste museumsutstilling, sei prosjektledar Hans Kr Eriksen til Budstikka. Ansvarlig for formgiving e Olav Ryan. Hans Kr Eriksen va i fjor medansvarlig for oppbygginga av Grenselandsmuseet i Kirkenes.

Omfattanes email-oversikt
Som dokker har lagt merke til, har vi no 100 persona registrert i email-oversikten våres. Men fremdeles veit vi at det finnes folk på strøket og med tilknytning til Sør-Senja som vi ikkje har adressen til. Dersom du ikkje finn namnet dett på lista,
send oss en mail. Det kan være nokken som ønske å kome i kontakt med deg!

Mandag 25. mai:
Lange køa med grov-avfall
På industriområdet på Eidet va det lange køa heile kvelden med biltilhengera og traktora fylt med alt fra gamle kjøleskap og komfyra til møbla og gammel gjerde-netting. Den årlige innsamlinga av grov-avfall har vore en suksess sida den starta for fleire år sia, og mang en kjellar og uthus e blitt tømt. Årets ryddesjau ser ut til å ha vore den største hittil!

Nei, nei, nei, trur du ikkje han la han over!
Han klarte ikkje å holde seg, han la han over med nordavind og sny ikveld! Men vi går ut ifra at det e krampetrekningan.

Kunst til leseran våres
Vi starte denna vekka med en gave til leseran våres. Bildet e ei tegning utført med kaligrafipenn av Svein-Arild Berntsen fra Vangsvik, mannen som fløtta hit til kommunen fra Stavanger for tjue år sia med sine pensla og lerret, og sitt munnspill. Dersom du klikke på det likje bildet oppe på sida, kjem du til en større utgave av det som du eventuelt kan skrive ut å ha på veggen din. Motivet e henta fra Refsnes, og vise de typiske forvridde holte-forren som vi har mange av.

Troms Stamfiskstasjon med årets smoltutsett i Dyrøy kommune
Troms Stamfiskstasjon skal i år ha heile smoltutsettet i Nergård-konsernet. Året fisk blir sett ut på andre sida av Solbergfjorden, i Skogshamn på nordenden av Dyrøya. Arbeidet med å flytte over mære og installasjona e kommen godt i gang.

Søndag 24. mai:
NRK P2 med program basert på oppslaget våres om Nordahl Grieg
NRK P2's kulturmedarbeider Erling Steenstrup har allereia vore og intervjua han Trond Dragøy. Årsaken e presentasjonen i Budstikka av det som kanskje kan være et av de siste diktan til Nordahl Grieg. Om det e skreven av han eller ikkje, har ikkje vi kunnskap til å slå fast. Men kjennera kjenne igjen stilen hannes. Uansett syns vi det e greitt å bidra til den nasjonale kulturdebatt....

Sør-Tranøy berga ett poeng mot Fjordgård i dag
I en høgst ordinær fotballkamp i Fjordgård, fikk han Roger Amundsen lurt ballen inn i nettet til Fjordgård i første omgang og sørga dermed at kampen endte 1-1. Heimelaget hadde største trøkket, spesielt i andre omgang. Sør-Tranøy gikk meir og meir tom utover kampen, og det verke nok en gang som om laget mangle kondisjonstrening, melde vår utsendte reportar. Fjordgård va heile tida nær ved å vinne kampen, og hadde mangel knallgode sjansa.
Det blei delt ut ett gult kort til kver av lagan. Tom Rune Eliseussen va en av mottakeran.
Målvakt Roger Olsen på Sør-Tranøy gjorde en kjempeinnsats, og skal ha mestparten av æra for at man berga med seg heim ett poeng.

Vår for andre gong
Med sol og skyfri himmel på andre dagen har han sørga for å fjerne nesten alt av den snyen vi fikk som ekstrabonus i forrige vekka. Med 9 grader e det ikkje akkurat de store vår-temperaturan, men de trean og plantan som tok en pause i forrige vekka, har starta på nytt igjen.

Fergeåpning 14. juni
14. juni blir det offisiell fergestart på sambandet mellom Harstad og Skrolsvik. Nokken skeptikera meine at man må bruke kran for å få eventuelle bila på land i Skrolsvik den dagen, då fergekaia umulig kan bli ferdig til då. Men umulige ting har vore gjort før òg.
Åpninga blir markert med pomp og prakt og gjesta på første turen fra Harstad, og med markering i Skrolsvik.

Lørdag 23. mai:
Svak debut gjer god sesong for jente-fotballlaget?
Jentene tapte debutkampen igår med 2-7. Til å være debutanta på banen spelte dem glimrende. Litt mer kamptrening, så skal det gå bra! Målscoreran va søstrene Merete og Linn Iren Olsen fra Å.
-Målvakt Katrine Pettersen storspilte. Det var synn at det kom så mange baklengs, sei en av lederan, ho Mari Mathisen til oss.
Neste heimekamp e mot Bardu mandag 2.juni kl.18.00.

Årets første seier for herrelaget!
Etter tap 1-4 heime førr Tranøy BK forrige hælg , kom årets første seier i går. Framsyn fra Rossfjord`n blei slådd 2-0 på Rossfjord grus. Jørn-Kato Pedersen blei lagt ned innaførr 16-metern etter ca. 15 min , og Tom- Rune Eliseussen satte ballen sekkert i mål. Ellers var første omgangen jevnspellt. I andre kjørte Framsyn på , og hadde mange store sjansa tel å utligne , men det nærmaste dæm kom va tverrliggarn. I stedet blei det han Ronny Eliseussen som punkterte kampen med si 2-0 scoring rett før slutt.
Laget har ny kamp i morra , borte mot Fjordgård.
Undertegnede e fortsatt skikkelig håvven etter overtråkket mot Tranøy , men håpe å være klar tel næste heimekamp , 1.juni.
Tage E.

"Siandra" besøke Stonglandseidet på tur sørover
Etter å ha lie over vinteren i Tromsø, e den australske seilbåten Siandra innom Eidet på tur sørover. Oppholdet i "arktiske strøk" i vinter har gått over all forventning, sei dem. Dem benytte oppholdet på Eidet til å dusje seg opp å få vaska alle kledan før dem sette kursen utover til Lofoten og Bodø.
-Vi har besøkt over 100 småplassa i Norge, men ingen e så flott som her, -sei dem.
Spørsmålet e berre om vi e klar over det?

Onsdag 20. mai:
Samtlige etatsjefa i Tranøy e no på åremål
Igår behandla både administrasjonsutvalget og formannskapet saka om åremålstilsetting av etatsjefan i Tranøy. Tidligar har kommunestyret vedtatt at rådmann og etatsjefa heretter skal ansettes på åremål. Samtlige eksisteranes etatsjefa har aksepterte at dem heretter sett på 6 års åremål i sine stillinge, regna fra 1. oktober i år.

Rådmannsprosessen
Som tidligar nemnt i Lokalavisa, har rådmann Olav Sivertsen sagt fra om at han ønske å bli pensjonist fra hausten av. Stillinga ha vore lyst ut en gong til, men det meldte seg berre èn søkar til.
På arbeidsmøte 28. mai skal kommunestyret ta stilling til den videre ansettelsesprosessen av ny rådmann.

-Arealvern i distriktskommuna en trussel for næringsutvikling!
Ordførar Martin Rolness e klar i sine uttalelsa overfor oss. -Det stadig økanes vern av landsskap i utkantkommuna e en direkte trussel mot næringsutvikling i kommuna som Tranøy. Tranøy formannskap har avgitt en klar uttalelse til Barskogutvalget i anledning planan om å verne et barskogsområde i Tranøybotn. Det området som ønskes verna strekke seg fra Forrøya ved Tranøya til toppen av Skatvikfjellet. Kommunen sine tidligare innsigelsa e ikkje tatt til følge, sei ordførarn, -men no ser det ut til saka sendes tilbake til fylkesmannen.
Fra før e det verna områda som inkludere 23% av lauvskogen i Tranøy. Dette e til hinder for ei utnytting av skogen til normal skogsdrift, som råstoffgrunnlag til Troms Treforedling og sagbruk, for ferdsel og for jakt, sei Rolness til Budstikka.

Tirsdag 19. mai:
Trur du ikkje at han la han kvit!
Han gjorde det, -han la han kvit i løpet av kvelden! Så mange centimeter sny e ikkje kommen, men marka e kvit av sny. Men så heite det jo at den humla du høre i mai får du ikkje høre til sommarn. Vi har ikkje hørt nokka humle hittil, så vi får vel til gangs høre dem til sommarn!
Sny som fell i slutten av mai eller begynnelsen av juni kalles òg for "Giæver-gjødsel". Grunnen til det e antagelig at det for nokken år sia va en fylkeslandbrukssjef i Troms som heitte Giæver, og han skal ha uttalt at et lite lag med sny på marka på starten av vekstsesongen skulle gje ekstra fin gress-vekst i løpet av sommarn.

Sør-Senja Bygde- og Historielag/Sør-Senja Museum
avvikla i kveld årsmøtet sitt. Årsmeldinga viste et aktivt museum med stor aktivitet i løpet av året. Akkurat no legges sluttarbeidet på ei ny utstiling på Senjehesten Kystfortmuseum, som har tittelen "Fred, krig og fred" som vise historia før, under og like etter siste verdenskrig.
Ellers va årsmøtet svært bekymra for framtida for distriktsmusean. De fylkeskommunale overføringen har stått stille de siste åran, samtidig som lønninge og prisa har stege. I tillegg har tilgangen på sysselsettingsmidla stort sett forsvunne.
Ny i styret e Håkon Ryvoll. Det øvrige styret består av Jon Erik Johannesen, Hermod Hanssen, Ann-Karin Aronsen, Hans Kr. Eriksen, Gunn Langaas og Helge N Nilssen, -sistnevnte som leder.

Nordvest og sny!!
Det slår stort sett aldri feil! Vi trur vi skal sleppe unna med berre reinkalvria og pinseria, -men innimella dessan rien kjem som regel Himmelfarts-ria. Den kom idag! Vinden dreide fra sørvest til nordvest, og sendte en skikkelig sludd-èling over Sør-Senja, før han gjekk over i sny. Men marken e fremdeles grønn, og sola prøve å sende nokken stråla innimella, så vi står han av. I år òg.

Mandag 18. mai:
Pegasusveien hage- og veigrøftlag har hatt dugnad
"Pegasusveien hage- og veigrøftlag" arrangerte lørdag 16.mai dugnad med formål å gjøre miljøet meir trivelig og trafikksikkert. Heile 28 støkka møtte fram med rive, spada, motorsage, tellhengara, traktor og børstraktor. Resultatet kan man se med egne aua. Seansen blei avslutta med grilling + nogo attåt. Underveis va det kaffe og servering av nystekte wienerbrød. "Hage- og veigrøftlaget" takker alle førr innsatsen, står det i en mail vi har fått i frå den kanten.
Før dem som ikkje e klar over det, ligg Pegasusveien rett nedfor skoleplassen på Eidet, og e kanskje den mest barnerike plassen i kommunen.

Robin Hood as overtar aktivitetan til Delta Informasjon
Robin Hood as, som bl.a. står bak prosjektet Lokalavisa, har overtatt aktivitetan til Delta Informasjon, Stonglandseidet. Delta Informasjon har i mange år vore dreve av Per Arne Hoel, og har hatt systemutvikling, skreddersying av programvare og salg av datautstyr som hovedaktivitet.

Sør-Tranøy Arbeiderlag utvikle stategidokument for Tranøy
Ette ka vi kjenne til, har Sør-Tranøy Arbeiderlag starta arbeid med å utvikle et nokså omfattanes dokument som man håpe kan være et godt utgangspunkt for den videre politiske satsinga i en distriktskommune som Tranøy e. Dokumentet skal etter planen være ferdig til hausten.

Søndag 17. mai:
Fint 17.mai-vèr og fin feiring over heile kommunen
Regn om morran og om kvelden, men opphold og fint midt på dagen la forholdan til rette for ei fin feiring av grunnlovsdagen på Sør-Senja. Stort sett alle bygden hadde egne arrangement.
På Stonglandseidet va toget større enn på mange år. Talen for dagen blei holdt av Hilde Wathne, som høsta mange anerkjennanes ord for sin innsats. Ellers deltok Tranøy musikkkorps, Sør-Senja Mannskor og eleva fra småskolen. Tradisjonen tru va det diverse konkurransa for unga (og voksne), samt kake og kaffi.

Innbrudd i fritidshus i Dragøya
Fra tid til anna unngår vi det ikkje vi heller. På onsdag va det innbrudd i et fritidshus i Dragøya. Huset va stort sett tømt, -det va berre møblan som sto igjen. Huset eies av en finnsnesværing.

Lørdag 16. mai:
Tranøy Ballklubb slo Sør-Tranøy
Erkerivalan møtte kverandre i sesongens første fotballkamp. Heimelaget Sør-Tranøy Idrettslag hadde problem stort sett heile kampen, og såg rett ut og slett ut til å ha dårlig kondisjon. Resultatet blei 1-4. Til heimelaget si unnskylding kan seies at ikkje heile faste laget va på plass.

Hestehoven på plass langs veg-kantan
Våren skride stadig fram. En regndusj igår gjorde berre godt, og sol og vind har tørka bort snyen langt oppe i fjellsiden.

Fredag 15. mai:
Davinor AS inn i industriutleiebygget på Eidet
Davinor AS, som e mest kjent for å lage kleda av selskinn, skal fløtte inn i industriutleiebygget på Eidet. Bedriften hold i dag til i Furulund, de tidligare lokalan til helsetjenesten i Tranøy.

7. klassinga på leirskoletur til Grøtavær
Kyst og hav blir å sentralt når 7. klasse på Stonglandet skole reise på leirskole i månedskiftet mai/juni. Skolen har søkt om 600 kr pr elev til utgiftsdekning til turen, og rådmannen har innstilt overfor formannskapet å bevilge pengan.

Tradisjonell 17. mai-feiring
Bygdelagan går sammen, og foreldran til 3. og 8. klasse e utpeikt som komite. Så alt skulle være klart for ei 17.mai-feiring i tradisjonell stil på Sør-Senja. Vèret ser òg ut til å bli tradisjonelt, med vestavind og fare for nedbør.

Onsdag 13. mai:
Fotballsesongen starter til helga
Lørdag kl. 13.00 spille Sør-Tranøy IL sin første fotballkamp i årets sesong. Kampen går på stadion på Eidet, og motstander er Tranøy BK så det ligg an til et skikkelig lokalderby. Vi oppfordre folk til å benytte anledninga til å se kampen og være med å støtte laget.

Golftrening på Eidet
På Eidet er golfspilleran i gang med treninga til årets sesong. Det er en gjeng på 3-4 personer som utøve sporten her. En av dem, Eirik Eidissen, forteller oss at han regner med det blir noen turer til golfbaner i sommer. Den nærmeste golfbanen ligg i Harstad og i år åpnes en i Narvik også. Ellers er det fleire baner i Sverige som kan vente seg besøk av dem i løpet av sesongen.

Grønt til 17. mai?
Til tross for at véret den siste tida har vært grått og hustrig ser det ut til at skogen skal rekke å bli grønn til nasjonaldagen. Allerede for et par dager sia kunne man ane et svakt grønnskjær i bjørke- skogen, så det einaste som mangle no er at sola kjæm fram og varme litt.

Tirsdag 12. mai:
Ny leder i Tranøy Arbeiderparti
På årsmøtet i Tranøy Arbeiderparti i går kveld blei Frode Olsen valgt til ny leder etter at Martin Rolness ikkje ønska å ta gjenvalg. Det nye styret består forøvrig av Odd Arne Andreassen, Jensine Torgersen, Ann Eva Isaksen, Anna Solberg, Bjørnar Svavik og Osvald Nybrott.

Stans i lakseslaktinga i Skrolsvik
Det er midlertidig stans i lakseslaktinga hos Tranøy Fiskekjøp AS i Skrolsvik og heile arbeidsstokken er permittert. Årsaken er at all den store laksen er slakta allerede, og den som er igjen er litt for liten til at kjøperan vil gi god nok pris for den. Daglig leder i Tranøy Fiskekjøp AS, Jan Eidissen, sei tel Lokalavisa at når dem starte slaktinga igjen, i verste fall om et par måneder, så vil produksjonen gå i ett ut året. Han regner med at dem i andre halvdel av 1998 totalt bli å slakte 2000 tonn laks.

Mandag 11. mai:
Ulovlig bråtebrenning
Fleire plassa har folk starta bråtebrenning og på Eidet låg det i dag et tjukt røykteppe over deler av bygda. Lokalavisa har vært i kontakt med brannsjefen i Tranøy, Ferdinan Fredriksen, og fått opplyst at denna aktiviteten ikkje er lovlig. På denna årstida er det nemlig ikkje lov å gjøre opp ild i skog og mark. Vi finn det derfor påkrevet å minne om at det av og tel har hendt at bråte- branna har komme ut av kontroll, og oppfordre folk til å utvise den største forsiktighet hvis dem, mot formodning, går i gang med bråtebrenning.

Vårtegn
Vi har de siste dagan observert stadig fleire vårtegn på Sør- Senja. I Frovåg blei fluesnapparn observert søndagen, og på Å-vannet er det trufaste svaneparet kommen, selv om det kun er vassosen som er isfri foreløpig.

Lørdag 9. mai:
Konfirmasjon i Sør-Tranøy
Denna helga er det konfirmasjon i Sør-Tranøy. Det var over- høringsgudstjeneste fredag, og selve konfirmasjonsgudstjenesten foregår søndag, begge i Stonglandet kirke. Årets ni konfirmanta er; Ida Langaas Bredesen, Linn Siri Benjaminsen, Siri-Marie Olsen, Kristian Stokmo, Helge Eidissen Midtgård, Bård Fyhn, Tom-Eirik Wulff, Svein-Roger Stokmo og Thomas Benjaminsen.  Redaksjonen ønske alle tillykke med den store dagen.

Fredag 8. mai:
Reinkalv-ria starta i natt
I løpet av natta starta reinkalv-ria og i dag tidlig va fjellan kvit av sny nesten heilt ned tel skoggrensa. Normalt varer den i fleire dager, men i løpet av dagen er véret blidd bedre og bedre og i ettermiddag va det solskinn og blå himmel. Vi sende herved en takk tel vérgudan for human behandling i år.

Reaksjoner på oppslag i Nordlys
Det har kommet sterke reaksjona på at avisa Nordlys i dag hadde et stort oppslag med følganes overskrift; "Har vi landets dummeste barn?". Her blei det referert til at Tranøy kommune bruke 9000 kroner pr. elev tel ekstraundervisning, mens lands- gjennomsnittet er 1500 kroner. Vi trur at denne saken bare er et bevis på at Tranøy kommune tar ekstra godt vare på dem som trenger det aller mest, og at kvaliteten på den undervisninga som gis er telsvaranes bedre enn landsgjennomsnittet.

Redaktøren på tjenestereise
På grunn av at vår redaktør, Helge N. Nilssen, er på en ukes tjenestereise vil
Frode Olsen fungere som redaktør. Vi ber om at tips og andre henvendelser rettes til han i denne perioden.

Torsdag 7. mai:
Rask varsling hindra storbrann på Øverbotn skole
Rask varsling og rask utrykning hindra storbrann på Øverbotn skole i ettermiddag. Brannen oppsto i taket over en av tak-varmovnan på gymnastikksalen. Brannen utvikla seg raskt, og det tok åpen fyr i taket. Brannmannskapan måtte ta holl i himlingen for å få slokka brannen.
Endel brannskada og en god del røykskada blei resultatet, sei brannsjef Ferdinan Fredriksen til Lokalavisa i Tranøy. -Alt vedrøranes sløkkinga fungerte som det skulle, sei brannsjefen, og medlemman i det frivillige brannkorpset gjorde en svært god jobb.
Politiet har tatt med seg den ovnen som starta brannen. Resten av takovnan e kobla ut inntil videre. Imorra starte restverdiredninga på skolen.

Kommunestyret godtok ikkje formannskapet si avvisning av anken i elgsaka
På sitt siste møte vedtok formannskapet å avvise anken fra det tidligare viltkorpset i den såkalte elgsaka på formelt grunnlag. Det va ikkje dagens kommunestyremøte enig i, dem omgjorde formannskapets sitt vedtak, og sendte saka tilbake til hovedutvalg for natur og miljø.

Stonglandet skole inngår partnerskapsavtale med Nergårdkonsernet
Detaljan legges no på plass i en samarbeidsavtale mellom Stonglandet skole og Nergårdkonsernet basert på NHO sin modell for samarbeid mellom skole og lokalt næringsliv. Partnerskapsavtalen skal gje skolen muligheit og ressursa for bedre undervisning om lokalt næringsliv, gje begge parta gjensidig muligheit for å trekke veksla på kverandre, og stimulere ungdom til utdanning og yrkesvalg med utgangspunkt i sitt nærmiljø.
Nergårdkonsernet har allereia lignanes avtale med grunnskolen i Berg kommune.

Onsdag 6. mai:
Samordna IT-satsing i Tranøy?
På et møte mandag kveld blei det første skrittet tatt for ei samordning av såvel kommunal som kommersiell IT-satsing i Tranøy. Med på møte va representanta for Tranøy kommune, Tranøy år 2000, IT-prosjektet på Stonglandet skole, Norsk Dataforening avd. Senja, Robin Hood as og Lokalvisa. Man vil legge vekt på å samordne all satsing på dette området, trekke veksla på kverandre, samt opptre utad til felles beste.

Det blomstre og det gror
Hagelaget hadde si siste kurssamling under temaet Økologisk hagebruk i går kveld. Så no e det berre for medlemmane og alle andre hageeiera i Tranøy å hive seg i gong. Snyen e borte i låglandet, og motivasjonen ser ut til å være på topp.
-Eg har fått meg drivhus iår, e det ikkje flott, sei ho Rigmor Sellevoll til oss. -Kajllen ser meg stort sett ikkje om kveldan vesst han ikkje kjem ut i drivhuset, for der går det mange tima kver kveld!

Mandag 4. mai:
Skrolsvikferga får anløpe Bjarkøy
Ei stund va det usikkert, men no ser det ut som om det skal ordne seg. Samferdselsjef Jan Inge Hille i Troms har innstilt på at ferga mellom Skrolsvik og Harstad skal få anløpe Bjarkøya, å benytte det fylkeskommunale fergeleiet der.

Gunn Mari og Edgar på Å trappe ned bondeyrket
Til neste år slutte ho Gunn Mari og han Edgar som gårdbrukera. Men gården blir ikkje ligganes ubrukt. Avtale e allereia inngått med et ungt par som fløtte til Å og forpakte gården. De nye forpakteran e ikkje ukjent med Sør-Senja, da dem tidligar har jobba som avløysera innafor lanbruksnæringa på Sør-Senja.

Et av Nordal Griegs siste dikt bevart i Skrolsvika?
Nordal Grieg va kanskje den mest kjente diktaren i Norge når det gjeld nasjonal- og friheitsdikt under siste verdenskrig. No spørs det om ikkje et av hannes siste dikt e berga på underlig vis, -se vignetten til høyre..

Lørdag 2. mai:
Laksen må vike i hamna i Skrolsvik!
Det sei kaptein Idar Olsen i TFDS til Troms Folkeblad idag. Hamna i Skroslvik e trang, og mellomlagring av laks i hamna skape problema allereia for båt-trafikken i hamna. Han påpeike at dem protesterte da det va spørsmål om utlegging av mære i hamna, uten at han meine at dem blei hørt. De store investeringen som e gjort i Skrolsvik når det gjeld moloa og hamn, va ikkje primært meint for oppdrettsnæringa, sei han videre. No tvinge mellomlagringsmæren i hamna båtan i rutefart til å kansellere Skrolsvik ved dårlig vèr, sei han, og råde Tranøy Fiskekjøp til å slepe mæren ut av hamna under anleggsperioden.

Fredag 1. mai:
En regntung 1. mai
Lågt skydekke og regnbyga prega den føste maidagen på Sør-Senja. Til gjengjeld va langt de fleste flaggstengern smykka med det norske flagg.
Når det gjeld vèret e det ingen grunn til å klage, sei etpar lokale vèrstatistikk-eksperta. -Vi har hatt godt vèr sia 29. april ifjor, sei dem. Det skulle bety nøyaktig ett år med god-ver, sia han begynte å regne den 29. april i år.

Tørrhysa for april: Avgjørelsen e tatt!
Redaksjonen har etter grundig betenkning og harde møta velgt å gjøre følgende disposisjona når det gjeld utdeling av tørrhysa for april:
-Tørrhysa for april-tipset går tel han som tipsa oss om ferske gaupespor
-I tillegg deles ut tilleggs-tørrhysa til Bjørnar Sellevold for tankvekkende leserbrev fra Tuzla
Avgjørelsen e ikkje omstøtbar, og effektueres så snart posthuset åpnes igjen.