Lokalavisa i Tranøy kommune
Søndre Senniens Budstikke

..arkivet ..

Tirsdag 31. mars:
Rapport ifra Lofoten
Ørnviking (Åge og Geir Tobiassen): 3.500 kg tosk igår
M. Rolness m/flere: 500 kg

Året Finnskar-renn i fare!
Årets Finnskar-renn kan være i fare som følge av mildværet de seinaste dagan. Representanta for arrangøren vil iløpet av de nærmeste dagan undersøke snøforholdene i løypetrasèen. Endelig avgjørelse vil bli tatt seinast onsdag 1. april. -Beslutninga vil når den tas bli først meddelt gjennom Lokalavisa(Budstikka), sei en representant for idrettsslaget til oss.

Mandag 30. mars:
"Ørnviking" fiske godt i Lofoten
-Et kjempefeske og lange slitsomme daga! Det e meldinga fra han Åge Tobiassen som gjekk tel Lofoten etter å ha kjøpt ny båt. -Garna heng rett ned i sjyen full av fesk når du dreg dem, e meldinga vi har fått. Forøvrig e ordførarn òg i Lofoten, men han hadde båten på slep etter bilen.

Ungdomsklubben interessert i å overta kontorbygget til musèet
Når Sør-Senja Museum fløtte ned i bankbygget uti neste måned, blir kontorbygget til musèet ledig. Interessentan har allereia meldt seg. Blant dem e ungdomsklubben som no e under oppstarting på Eidet.

Søndag 29. mars:
Idrettskole for unga til hausten
Sør-Tranøy Idrettslag planlegg å starte idrettsskole for unga til hausten. Aktiviteten blir basert på såkalt all-idrett, dvs. aktiviteta som ikkje legg vekt på en spesiell idrettsgrein, men gjer generelle ferdigheita hos ungan.

Vårpussen starta på "Marcus Thrane"
Lørdag starta den entusiastiske gjengen til Skrolvik Bygdelag vårpussen på fembøringen. Det e mykje som skal gjøre kver vår med den 38 for store fembøringen. Viktigaste posten på sommarprogrammet blir deltakelse på Forbundet Kysten sitt landsstevne i Kabelvåg på ettersommarn. Det e bestilt nytt segl tel båten.

Regn og regn på søndag
Endelig fekk vèrmedlinga rett, -vi skal herved slutte å klage. I dag har det regna heile dagen. Og det vises godt på snyen.

Gjenvisitt av "Siandra" i mai
De første dagan av mai regne seilbåten Siandra fra Australia, som oppholdt seg på Sør-Senja halvanna måned i haust, å ta fatt sørover fra Tromsø. Jamie Morrison fortell til Budstikka at dem selvfølgelig kjem innom oss på tur sørover.
Vinteren i Tromsø har gått fint, sei han. Men det har vore litt vanskelig å holde temperauren oppe i båten. Kaldt vintersjy-vatn har kjølt ned båten heile tida. Men så har dem no en båt som e bygd for varmar farvatn, -uten isolasjon og med et skrog som e knapt tomme tjukk.

Fredag 27. mars:
"Valhall" vant "Hjernetrimmen"
For tredje år på rad vant "Valhall" den uhøytidelige kunnskapskonkurransen til Sør-Tranøy Idrettslag, som blei arrangert i kveld. Vinnerlaget besto av Oddvar Klausen, Arnulf Olsen og Frode Olsen ifra Frovåg.
Andre plass gikk til "Trekløveret" som besto av Anna-Sofie Chaboud, Arvid Nilssen og Siri-Marie Olsen, og tredjepremien gjekk til "Treskallede Fyhn" som besto av Paul, Annhild og Bård Fyhn.
Det var 14 lag som deltok i år. 20 tilskuera hadde møtt opp før å bivåne det heile.
Blant de spørsmålan som lagan måtte svare på, va bl.a. dessan: Ka heite Israels statsminister som ble skutt i 1996? Kor mange innbyggere var det pr. 1.1.96 i Tranøy, i Troms, i Norge? Hvem har skreve romanen Trollelgen? Ka heite ledarn i Barentsrådet?

Senjastafetten med ny variant tel sommarn
Norges lengste landevegsstafett, Senjastafetten, som går ifra Laukvika på Nord-Senja til Skrolsvik på sørenden av øya, skal i sommar prøve seg med en kortar utgave av løypa i tillegg til den vanlige distansen som går Senja på langs. Initiativ-takarn til stafetten, Erling Stangnes, sei at man vil forsøke med en halv-distanse, med start ifra Grasmyra. Det skulle være et bra tilbud til dem som har problem med å stille nok løpera til heile distansen.

At han ikkje gjer seg!
Nok en dag uten at vèrmeldinga verke! Med laber austlig bris som seinar berre forsvann, og sol stort sett heile dagen, har nok en godvèrsdag gått over i historia på Sør-Senja. Men vi har ingenting imot at ikkje vèrmeldinga stemme hvesst det e på det her viset....

Torsdag 26. mars:
Bygdelaget på Eidet med rask reaksjon, -vil rive ungdomshuset og selge tomta til kommunen
Rett etter samrådsmøtet på Eidet igår avholdte bygdelaget styremøte og vedtok at man ikkje lenger vil satse på å restaurere ungdomshuset. Istaden vil man selge tomta til kommunen i forbindelse med bygging av omsorgsboliga. Det betyr at man riv det gamle huset, realisere tomta, -og skaffe seg egenkapital og frie tøyla til å kunne bygge et nytt flerbrukshus en anna plass i bygda. Allereia i dag tidlig va kommuneledelsen på befaring på området.

Brødbalja ut, "bake off"-en inn!
Eidet Handel va først ute med salg av såkalte "bake off"-bakevare på Sør-Senja. Etter å ha hatt tilbuder i tre år, selge man no 3000 nybakte og velduftanes brød i løpet av året, sei han Jostein på Eidet Handel til Budstikka. I tillegg kjem andre ferske bakevara. "Bake-off" e halvferdige brød, som bringes fra frossen til nybakt stand på en enkel måte i butikk-lokalet. Sjøl om det blir adskillig billigar for folk å bake sjøl heime, ser det ut til at fleire og fleire foretrekke ferske og varme brød med seg heim i bæreposen.
Skrolsvik S-lag fikk "bake-off" for vel et år sida, og har merka et stiganes salg heilt fra starten.

Onsdag 25. mars:
Nytt bygdehus på Eidet?
Det va ett av temaen på samrådsmøtet som Tranøy Arbeiderparti i samarbeid med bygdelaget holdt på skolen idag. "Riv det eksisteranes huset, selg tomta til kommunen i forbindelse med bygging av nye omsorgsboliga, og sett av pengan til bygging av nytt fleirbrukshus på ei anna og kanskje gratis tomt", va ett av forslagan til bygdelaget. Bygdelaget skal ha årsmøte 20. april, og tar då en eventuell avgjørelse i saka.

"Må vi òg bruke de nye, stygge søppeldunkan?"
Det va et direkte spørsmål tel ordførarn på samrådsmøtet i kveld. Svaret va ja. For å sleppe å kjøre så mykje, va man avhengig av større beholdera. - Renovasjonsordninga e dyr nok sånn som den e idag, sa ordførarn.

Byggestart på 6 omsorgsboliga etter påske
Tilbudsinnbydelse e allereia gått ut på bygging av seks nye omsorgsboliga på Eidet. Boligan blir bygd i nærheita av sjukeheimen, men endelig tomtevalg e ikkje tatt.

Tirsdag 24. mars:
Kritikk mot flatehogst i Tranøybotn
Fra flere hold er det kommet kritiske røster til måten skogsentrepenører har fått tillatelse til å drive hogst av bjørkeskog i Tranøybotn. Det bedrives flatehogst i et område som ligger mellom Ånderdalen nasjonalpark og Vardnesmyra naturreservat, ved den gamle samiske gården i Skoglia. En gammetuft står også i fare. Fylkesmannens miljøvernavdeling og naturvernleder er koblet inn.

Vårstemning på Sør-Senja
Med blå himmel, smeltevatn overalt, avbære veia, vindstilla og 6 varmegrader, har vi følt vårstemning på Sør-Senja idag. Og det samme vèret skal fortsette. Men klok av skade veit vi at vi har pinse-ria og reinkalv-ria i vente...

Skrolsvik Bygdelag skal disponere "Marcus Thrane" i år òg
På styremøte i Sør-Senja Museum i kveld, blei det vedtatt at Skrolsvik Bygdelag skal ha disposisjonsretten til fembøringen Marcus Thrane denne sesongen òg. Det medføre at dem får det komplette tilsyns-, bruks- og vedlikeholdsansvar for båten. Bygdelaget hadde båten ifjor òg, og de ansvarlige e svært godt fornøyd med måten båten blei vedlikeholdt og tatt vare på av den entusiastiske gjengen i Skrolsvika.
Bygdelaget skal stille båt og mannskap til disposisjon for musèet i et opplegg som tar sikte på å tilby skolan i kommunen bruk av båten.

Mandag 23. mars:
Bekymra for trafikksikkerheita i Skrolsvik
Gunnar Torgersen i Skrolsvik e kritisk til at Tranøy kommune iverksette bygging av fergekai i Skrolsvik uten at det finnes penga til å løyse trafikksikkerheitsprobleman trafiken medføre. Den smale passasjen mellom det tidligare fiskebruket som no e museum og bergveggen bak, har i alle år vore en stor risiko for alle trafikanta.
Gunnar Torgersen blir nærmaste nabo til fergekaia, og meine at trafikksikkerheita til ungan e ofra for å få ferga på plass til sommarn.

Sponsorpool for fotballgruppa?
Det sysles med tanka om oppretting av en sponsorpool for fotballgruppa til Sør-Tranøy Idrettslag. Man står overfor endel ekstra kostnada framfor årets sesong. Disse kostnadan gjeld både utgifta i forbindelse med drifta, og utstyr på banen.

Tranøyværinga vende tilbakers
To unge par har velgt å flytte tilbakers til Sør-Senja. Et ungt par flytte heim tel Å for å pendle til Finnses. En anna ungdom har fått arbeid på steinbitoppdrettet til Akvaplan-Niva på Rubbestad, og satse på at samboarn får seg anna jobb i kommunen.

Bibliotekarjobben i Tranøy ledig til hausten?
Etter ka vi kjenne til, vurdere ho Solveig Andreassen å bli pensjonist til hausten. Ho har i mange år vore bibliotekar på Eidet, med ansvar for biblioteket i Vangsvik òg.

Eldreboliga, ungdom og samfunnshus
Det blir hovedtemaen på rådsmøtet som Tranøy Arbeiderparti skal ha på Eidet onsdags kveld. Det blir tredje møtet som holdes i forskjellige bygdelag, der folk kan møte opp for å få informasjon, - og sei si meining.

Søndag 22. mars:
Rolig søndag
En rolig søndag på Sør-Senja. Holkeføre, opphold. Kirkesøndag på Eidet, med barndåp. Dem som bar ungan sine til dåpsfonten, va ho Åshild Stiberg og han Magnus Rasmussen, og ho Anna-Kristine Viklund og han Stig Hansen.

Magne Grønvoll e gått bort
Tidligere bestyrer på Skrolsvik S-lag, Magne Grønvoll har sovna stille inn på Regionsykehuset i Tromsø etter lengre tids sykdom. Begravelsen finn sted onsdag.

Lørdag 21. mars:
"Ørnviking" har skifta eiar
Åge Tobiassen har kjøpt sjarken "Ørnviking". Med det blir båten på Sør-Senja.
-Det blir Lofoten i første omgang, sei han Åge til oss. Han har dreve fiske før, og "Ørnviking" blir den tredje båten hannes.

Sørvest og sludd
Idag e det sørvest og sludd, og holka på alle vegan. Men såpass tåle vi etter vekesvis med sol og klarvèr.

Fredag 20. mars:
Sny på vårsolverv-dagen
Idag va det vår-solverv. Vi e halvveis tel St. Hans. Denne dagen starta òg solfylt, men avslutta med nordvestlig vind og sny. Ka slags betydning det skulle få for sommar-vèret etter gamle vèrtegn, e vanskelig å sei.

Ny bru over Å-elva berga i siste liten
Troms Fylkeskommune må gjennomføre store nedskjæringe. En god del av disse måtte taes over samferdselbudsjettet. Mange veg-prosjekta va planlagt strøken av lista, deriblant nybrua over Å-elva, -som lenge har vore en flaskehals for trailertrafikken med laks fra Skrolsvika. Men brua blei berga ,-bygginga hadde starta etpar daga før møtet i samferdselutvalget!

Rådsmøte på Eidet onsdag
Onsdag kveld kl 7 fortsette Tranøy Arbeiderparti sine rådsmøta rundt i kommunen. Denne gongen e det Eide som står for tur. Vi kjem telbakers til det møtet seinar.
Ha ei god helg!!

Torsdag 19. mars:
Nergårdskonsernet skal ansette flere medarbeidere
Etter ka vi kjenne til, vil det om ikkje lenge bli lyst ut stilling som økonomisjef for matfiskdelen i Nergårdkonsernet. Stillinga ønskes besatt av en person med høgre økonomisk utdanning. Det er gode muligheter for at stillinga blir geografisk plassert i Tranøy om den som får stillinga ønsker det.
I tillegg søke Troms Stamfiskstasjon etter leder for matfisksida i selskapet.

Tranøy oppdrettskommune nr 1 i Troms?
Det ser ut til at Tranøy skal få oppfylt sin visjon om å bli oppdrettskommune nr èn i Troms. Tilgangen på sjø-areal e for mange oppdrettsanlegg. I kystsoneplanen for kommunen, som no e under utarbeiding, e store områda rundt Solbergfjorden og Tranøyfjorden sett av til oppdrett. Fra før fins det oppdrettsområda i Eidepollen og i Selfjorden.
Denne tilgangen på areal føre bl.a. til at Senja Sjøfarm på kort sikt vil ha to tredjedela av sin sjøbaserte oppdrettsaktivitet i Tranøy. I verdiskapning vil det utgjøre opp mot 100 mill. krone.

Onsdag 18. mars:
Tilgang til ledige gårdsbruk, og bedre veia!
Det va de to viktigaste konklusjonan på folkemøtet på Stonglandet i kveld. Bygdelaget Ny Dag hadde invitert til idèdugnad og diskusjon om framtida til Stonglandshalvøya. 30 menneska fra både inner- og yttersida va møtt fram, og deltak ivrig i diskusjonen.
Hovedemnan for kvelden va jordbruk og veia, mens fiske og havbruk, og båtverkstedan på halvøya blei og diskutert.
Mest engasjert blei forsamlinga når det gjaldt fylket sine plana om nedklassing av fylkesvega til kommunevega, og når det gjaldt ka som kunne gjøres når ungdom som ville starte med gårdsbruk ikkje fikk tilgang til de ledige gårdan i bygden.

Vèret bryr seg ikkje om vèrmeldinga!
No e det tredje døgnet han melde sørvest eller nordvest med regn og sny. Men det nøtta ikkje. Bortsett fra etpar èlinga, har sola fått skenne i fred idag òg.
-Han går utførre med han, sei de gamle.

Tirsdag 17. mars:
Tjelden e kommen!
I går blei årets første tjeld observert i fjæra i Frovåg!
-Det e tidlig, sei han Hans Kr. Eriksen til Budstikka.
-Normalt skal han være kommen hit 20. - 25. mars. -Men når han kjem såpass tidlig, skal det bety en tidlig vår og en tidlig sommar.
Det e et ordtak som heite: -1. april skal tjelden være på Loppa-sanden, dau eller levanes. På Loppa-sanden e det en stein som heite Tjelden, så ordtaket stemme uansett.

Første fergeavgang fra Skrolsvik i juni
Styret i fergeforbindelsen bestemte i styremøtet sist mandag at ferga mellom Skrolvik og Harstad skal ha oppstart i midten av juni. Man mangle fremdeles ca 3 mill. kr til fyllinga i forbindelse med fergeleiet og sikring av vegen forbi Kveitemusèet. Men fergeselskapet vil se på andre muligheita dersom dessan pengan ikkje e på plass før oppstart.

 

Mandag 16. mars:
Årets "Hjernetrim" 27. mars
For endel år telbakers fant Sør-Tranøy Idrettslag ut at dem ikkje berre kunne arrangere konkurransa for kroppslige aktiviteta, og med det blei "Hjernetrimmen" etablert. Det e en både høytidelig og uhøytidelig kunnskapskonkurranse, der det stilles tremannslag fra bygdelag, foreninge og bedrifte på Sør-Senja. I tillegg til lagan, e det alltid godt med publikum i salen, som både prøve egne kunnskapa, samt å følge med sett favorittlag. Spørsmålan omhandle såvel lokale som riks- og utenlandsspørsmål. Oppslutninga i år ventes å bli like stor som de forrige åran.

Fremdeles lite fesk i havet
Men han Tormod Andersen på "Båregutt" fekk seg ei lita kveita idag, som han stolt frakta heim på sparken.

Skrolsvik Fort vekt til live!
Nei, så dramatisk va det no ikkje. Men 80 soldata og offisera har fylt opp Senjehesten Turistsenter på tidligare Skrolsvik Fort i disse dager. Styrken deltar på den store Nato-øvelsen som no pågår. Denne aktiviteten gir kjærkommen aktivitet til reiselivsanlegget utenom turistsesongen.
Det e ikkje første gongen at norsk og utenlands forsvar leie seg inn på det tidligare fortsområdet. Forholdan skulle jo ligge godt til rette!

Stor militæraktivitet
Sjøl om ikkje Sør-Senja e kjerneområde for den store Nato-øvelsen som no pågår, merke folk godt aktiviteten. Låge overflyginge med jagerfly og helikopter, større krigsskip i fjorden, og mindre båta som forsøke å gjømme seg ved kaia og i mindre vike sette et vesst preg på området.

Lørdag 14. mars:
En måned igjen til ettårsdag for trillingan i Skrolsvik

"Nei, det kjem ikkje fleire", sei han Tor Harry Nilsen i Skrolsvika til oss. Det va for snart ett år sida at kona hannes, ho Merethe Sivertsen nedkom med trillinga. "Men det går bedre no, -no har man no natta i fred!". Men planlegginga av ettårsdagen e begynt, sei han. Dem regne med endel styr den 14. april, med både NRK og avise telstades. I tillegg e det etter ka vi har grunn til å tru, endel overraskelsa på gang.
Det som for vel ett år sida va tenkt som en attpåklatt, viste seg snart å være meir enn det. Beskjeden om at det va trillinga på gang, førte tel store forandringa for foreldran. Og med to unga fra før, måtte bilen skiftes ut og erstattes av minibuss. "Men det har gått bra", sei han Tore Harry. "Men det bli ikkje fleire!"

Fredag 13. mars:
Flytting av oppdrettsaktivitet møter motstand

Etter ka vi kjenne til, møte Troms Stamfiskstasjon problema i forbindelse med utsett av laks til våren på nye lokaliteta. En av de omsøkte plassan e Storvika ved Skatvika. Her har det kommet innvendinga sida anlegget ville bli i nærheita av et friluftsområde med badeplass. I tillegg har det fra innbyggera i Skatvika komme et absolutt nei til å bruke hamna og kaia der som base. En base i Skatvika ville ha vore et svært viktig argument for kommunen i diskusjonen med fylket om ei eventuell nedklassing av Skatvikvegen til kommunal veg.

Lite fesk å få
Det har vore mindre fesk å få for heimeflåten de siste dagan. Sjøl om de fleste av dem e pensjonista, e aktiviteten normalt stor. No har fleire velgt å ta det med ro nokken daga.

 

Torsdag 12. mars:
10 nye førsteklassinga klar for neste skoleår på Stonglandet skole

Idag møtte 10 fem- og seksåringa opp på skolen for å skrive seg inn for skolestart til hausten. Det va 3 ifra Å, 3 ifra Rødsand, 2 ifra Skrolsvika og 2 ifra Valvågen. Alle e eller blir 6 år i løpet av året.

Kommunalt etableringslån
Tranøy bevilge no etableringslån til kjøp eller oppføring av bolig i kommunen. Lånet gjes kun til unge førstegangsetablerera, og kan benyttes som egenkapital ved kjøp eller bygging av hus. Dem som måtte være interessert, kan ringe helse- og sosialsjefen på telefon 778 54 700 for å få meir opplysninge.

Rådmannsstillinga lyses ut
Rådmann Olav Sivertsen går av ved årsskiftet etter 25 år som kommunens administrative ledar. Stillinga lyses no ut. I annonsen står det at den nye rådmannen vil ha et særlig ansvar for å utvikle kvalitet på de kommunale tjenestan med brukeran i sentrum, -gje heilhetlig råd til politiske organa, -sørge for overordna planlegging, økonomistyring, personalforvaltning og resultatvurdering, samt lede omstillingsprosessa og skape en positiv bedriftskultur.
Tilsettinga skjer på åremål for en periode på 6 år.

Onsdag 11. mars:
76% av elevene på videregående skole ønsker systematisk oppdatering om hva som skjer i heime i Midt-Troms!

En fersk undersøkelse foretatt i Midt-Troms blant elever i videregående skoler, viser at langt de fleste vil tilbake til heimkommunen, men at de mister troen på at de skal få en jobb i regionen i løpet av studietida.
-De har åpenbart mistet litt av kontakten med heimkommunen i løpet av studietida, sier ansvarlig for undersøkelsen, Kåre Rasmussen til avisa Nordlys.
Dette sier blant annet undersøkelsen:
* Elever fra Senja vil i større grad bo i heimkommunen enn elever fra Sørreissa- og Finnsnesområdet
* 10 prosent av ungdommen sier at de ikke har noen kunnskap om jobb i Midt-Troms-regionen
* Jobbtilbud til seg selv og samboer eller ektefelle betyr mest for at de skal flytte heim etter endt utdannelse
* 76 prosent ønsker systematisk oppdatering om hva som skjer i regionen
Undersøkelsen skal være basis i et prosjekt for å få undommen tilbake til Senja, lenvik og Sørreissa.

Mandag 9. mars:
Fergeleiet i Skrolsvik finansiert og vedtatt utbygd

-Finansieringa av sjølve fergekaia i Skrolsvik e finansiert og utbygginga starte, sei ordførar Martin Rolness tel Budstikka. Senja Entrepenør har fått hovedanbudet, -på 2,2 milliona krone. -Vi mangle endel på finansieringa av fyllinga i forbindelse med kaia, men den trur eg går iorden, sei ordførarn. -Ingen e tjent med ei fergekai som står for seg sjøl nede i fjæra og som man ikkje kan komme tel fordi fyllinga mangle!

Oter overalt!
Otern står på lista tel WWF som en trua dyreart. Det kan forsåvidt hende at den e trua, men på Sør-Senja e det nok av han. Bestanden har vokse sterkt de siste åran. Ja så stor e bestanden at den ikkje berre tar fesk i havet, men fesken som folk har hengt opp på garasjeveggen for å få seg boknafesk. Det hjelpe ikkje med garn over. Det klatra han berre opp etter, for å hanke fesken av råa.
En kar hadde vore på havet en dag for å få seg kokfesk. Han la han på trappa mens han va inne en tur. Då han kom ut, va fesken borte. Han fant han lenger borte i snyen. Men då han tok tak i han, hang det en oter i andre enden som òg gjorde krav på fesken. Sånn sto dem og drog i kver sin ende. Kem som vant, sei ikkje historia nokka om.

Søndag 8. mars:
Vellykka fotokurs

Av Martin Arne Jensen

Undertegnede sammen med Oddvar Klausen har kjørt et fotokurs over tre kvelder på naturfagrommet på Stonglandet skole. Det var sju personer med på kurset, og etter de tilbakemeldingene vi fikk, var de brukbart fornøyd med utbyttet.
Temaer som ble behandlet, var fotapparatet - blender, lukkertid, film/filmhastighet - blitzfotografering, komposisjon og bildevurdering.
Vi har avtalt å møtes en kveld etter påske - og da blir de som var med på det forrige kurset også invitert. Til da skal vi jobbe med tre temaer: Vinter, spor og smil. Det gjelder å ta gode bilder innenfor disse områdene.
Det var meget interesserte og lærevillige elever som skal ha all ros for innsatsen.

Skolen sin vinterferie e over

Med et vèr som minne mest om en barndoms påske, slutta vinterferien idag.
Han Martin Arne har sett ned nokken ord om den. Les ka han skriv....

Lørdag 7. mars:
Helsetjenestan i Tranøy forbedres enda meir
Etter ka vi har grunn til å tru vil valg av privat legepraksis-aktør i Vangsvik bli tatt i ekstraordinært møte førstkommanes mandag. Det e nok søkera å velge imellom.
Men det e ikkje berre på legesida at vi får utvida tilbud. Det skal etableres privat fysioterapeutpraksis 1-2 dager i veka. I tillegg skal praksisen være åpen på kveldstid. Grunnen til at man etablere denna praksisen, e at kommunen har sykemeldte på venteliste, og vil gjerne at disse skal få behandling så snart som mulig.
Våres vikarieranes fysioterapeut Anne vil trulig underskrive avtale om denna praksisen på mandag. Ho har foreløpig tilsettingsavtale med kommunen ut mai.

Et skipa gurra-forsøk
Ei avis i Troms forsøkte seg i denna vekka på nokka merkelig. Man kledde opp heile førstesida med et bilde av han Jan Albert på Hyttekroa, som avkrefta ryktan om at russera som besøkte Tranøybotn Utleiehytte dreiv med hore-trafikk. Han Jan Albert har ofte besøk av russiske buss-turista som velge å overnatte hos han når dem i området fordi han e billig i forhold til andre overnattings-etablissementa i området. For egen del legg vi tel at det e sekkert på grunn av kvaliteten og mengden på maten òg.
No e det berre det at det ser ut som det e kun denna avisa som har hørt di heran røktan om tvilsomme aktiviteta blant dessan russiske gjestan. Vi har prøvd i tre daga å finne nokken andre som har hørt dessan røktan, men vi har ikkje løktes. Vi fant ingen! Og vi trur dem!
Derimot så trur vi at vi skjønne problemet: Det e for lite tabloid-stoff i området! Men det e nokså langt attom både mål og bane og lage ei førstesidessak av ei ikkje-sak berre fordi man mangle nokka å smøre utover førstesida. Ei sånn desk-smørja vil alltid etterlate et lite spor av mistanke. Vi kjenne alle uttrykket "ingen røyk uten ild". I det her tilfellet va det nok avis-papir som brann. Men røyken e det vi som bli plaga med.
Skulle nokken i uansett avis utenom Finnmark være lei seg før at dem ikkje har en campingplass som den mykje omtalte i Skipagurra å skrive om, så får dem heller ta seg nokken utvekslingsmåna i området.
Spar oss! Røyk fra trykksverte som brenn e giftig!

hnn

Fredag 6. mars:
Lokalavisa skal utvides
Det begynte med Søndre Senniens Budstikke. Etter at tilbakemeldingen begynte å strømme på, fant man ut at idèen va overførbar tel andre lokalsamfunn, bygde og kommuna i Norge. Dermed blei prosjektet Lokalavisa starta, som en paraply for fleire liknanes internett-avise rundt i landet. Bak Lokalavisa står selskapet Robin Hood as på Stonglandseidet.
Lokalavisa har vore under oppbygging sia november ifjor, men blei ikkje offentliggjort for vel ei vekka sia. Allereia no merke vi en stiganes interesse for å etablere liknanes avise andre plassa i landet!! Det e bra! Internett blei uten tvil oppfunne i si tid med tanke på distrikts-Norge! Men ka meine du om Lokalavisa og arbeidet med å få på plass denna paraplyen for distrikts-internett-avise? Send oss en mail med di meining!

Torsdag 5. mars:
Nedlagte skola blir næringslokala
I fjor vår va siste skoledag for skolen på Rødsand. Men lokalan sto ikkje tom lenger. Dem e no tatt i bruk av en treskjærar som mangla lokala. Skolebygninga i Skrolsvik blei ifjòr selt tel Gunnar Torgersen, som har fløtta produksjonen for Torgersen Rekling dit. No søke han etter andre som treng lokala, då han har meir plass enn han treng sjøl. Begge bygningen e av ny og god standard.

Reine skjære påskevèret!!
Nok en dag på Sør-Senja med blå himmel og sol. Men nokka kaldt e det, med nærmar minus 10 grader og austavind.

Onsdag 4. mars:
Mannfolkan i Frovåg og Dragøya løyse verdensproblem i egen lavvo
Vi kan no ikkje berre skrive kommunale nyheita. Derfor nemne vi idag den etterkvert tradisjonsrike foreninga Valhall i Dragøy/Frovåg, som tilogmed har egen lavvo som møtelokala. Lavvoen e plassert på hemmelig plass, og ikkje synlig for offentligheten. Foreninga har 12 faste medlemma (alle e mannfolk). Valhall hadde et vellykka treff i lavvoen sist lørdag. Dem hadde denna gongen innvilga tillatelse til besøk av to persona, den eine va en Sør-Senjaværing i eksil i Bindalen som va heime en snartur for å beundre sett barndoms rike. Vi har ikkje fått anna lekkasja fra seansen enn at Valhall-gjengen åt og drakk og løyste de fleste verdensprobleman som dukka opp i løpet av kvelden.

Tirsdag 3. mars:
Troms Stamfiskstasjon flytter vårens lakseutsett til Skatvika?
Etter at alle lokalitetene til Troms Stamfiskstasjon ligger innenfor det såkalte bekjempelsesområdet for ILA, vil det ikke bli gitt tillatelse til utsett av laks på disse stedene. Man har framskyndet arbeidet med å klargjøre alternativer, og det kan nå se ut som om Skatvika får tilført ny akivitet. Den mest aktuelle plassen for smoltutsett til våren, ser ut til å være et område like nord for Bygda. Bygda skulle derfor ha gode sjanser for å bli valgt som landbase for den nye lokaliten.

Virus opp og virus ned
Fleire og fleire har no måtta inntatt horisontalen etter at influensavirus har herja på Sør-Senja. Både unga og voksne har blitt ramma.

Omklassifisering av fylkesvega til kommunale vega?
Med gjennomsnittlige vedlikeholdskostnada på over 1200 kr pr år pr innbyggar til kommunal vega, ligg Tranøy langt over landsgjennomsnittet som e ca 450 kr pr innbyggar. Når no samferdselutvalget i Troms ser ut tel å legge om tel ei nedklassifisering av fylkesvag til kommunale vega, vil det kunne gje et svært negativt utslag for kommunen. De mest aktuelle vegstrekningen for nedklassifisering til kommunale vega e strekninga ned til Lekangsund og vegen til Skatvika. Vegen til Skatvika e fylkesveg idag. Og fylket ser ikkje ut til å ha tatt ansvar for denna vegen på årtia.

Mandag 2. mars:
Bygdeutvikling på kartet på Stonglandet
18. mars samle Bygdelaget Ny Dag heile Stonglandshalvøya tel møte. Tema for møtet e diskusjon om utviklinga på halvøya, og de muligheitan for arbeidsplassa som finnes. Begge slipp/båtverkstedan, jordbruket og vegan blir sett på kartet. Til Budstikka sei formannen i bygdelaget, Jon Petter Stangnes, at det blir fleire som skal innlede, og så håpe man å få folket med på en diskusjon før man avslutte det heile med en anna viktig del av kveldens program, -kaffi og prat.

1. mars 1998: Søndre Senniens Budstikke har gått videre!
Som du har lagt merke tel, har vi fløtta inn i et større fellesskap. Heile prosjektet med "Lokalavisa" har vore under arbeid ei tid. Det begynte med Budstikka, men vi såg snart at idèen burde være brukanes for andre dela av landet òg.
Bak "Lokalavisa" står selskapet Robin Hood as på Stonglandseidet. Det blei stifta før jul av undertegnede, Per Arne Hoel og Frode Olsen. Målet e å få mange avise lik den opprinnelige Budstikka spredd rundt i landet. Vi håpe at våres trufaste lesera rundt i landet ikkje har nokka imot denna forandringa, men tvert imot ser muligheiten tel å finne lokalnyheita ifra andre plassa enn Sør-Senja òg. Og skulle du jobbe eller studere ilag med nokken ifra et område som vi dekke, så vis dem veien! Veien som vi ifrå Sør-Senja gikk først!
Helge N Nilssen

Søndag 1. mars:
Nokken søndags-nyheite:

Problem med vatn overalt!
Overflatevatn overalt denna vinteren! Marka fraus før snyen kom, så alt rennanes vatn flyt oppå og frys tel is. Vegvesenet har måtta renska opp mange veg-grøfte for å hindre at endel vegstrekninge skulle bli en sammenhenganes is-svull. Men på marken e det òg vatn overalt. Å-elva e snart like brei som en flod.

Han Toralf har fått sjarken på havet
No e han kommen på sjyen, sjarken hannes Toralf på Lanes. Det en en skorgenesing som han har bygd opp. Namnet kjenne vi ikkje endå. Men sjarkmiljøet på Eidet har fått en tilvekst.