LokalAvisa.no > Hemnesværingen mail
 
 
© Tore Furuhatt
Vi vil gjerne høre fra deg, -send tips, hilsninger, og kommentarer til tore.furuhatt@gmail.com
Annonser


Klikk her for kjøpe billett

Klikk her for kjøpe billett

Klikk for å gå til Helgeland Sparebank sitt nettsted
Nyheter 30/11 2018
ENDEN ER NÆR....
Tekst/foto: Tore M Furuhatt
Foto: Tore M Furuhatt

Det er en tid for alt. Ingenting varer evig. Heller ikke Hemnesværingen. Etablert i 2001 og fortsatt eid av Hemnesberget Vel, og mange hev seg på «bølgen» for å være med som formidlere av stort og smått som skjedde eller skulle skje på Hemnesberget. De fleste datt av nokså fort, men noen holdt ut en god stund, mens kun to holdt ut til siste slutt. Etter selv å ha produsert og lagt ut mer enn 6000 saker, og med et langt større antall bilder fra store og små begivenheter på Hemnesberget, blir det kanskje mer godt enn vemodig å sette sluttstrek. Vi nådde nesten 3 millioner leste artikler før sluttstrek nå settes. Det må vi kunne være fornøyd med.

For en uke siden fikk vi to gjenværende «aviser» på nettportalen lokalavisa.no plutselig og noe overraskende beskjed fra leverandøren av server-tjenesten og dataverktøyet LABS at dette vil opphøre når vi kommer en dag eller to inn i desember.

I stedet for å gå i gang med å utvikle en ny avis slukkes nå lyset i «redaksjonen». Om det skal bli en ny Hemnesværingen må det nok nye koster inn.

Alt vi har publisert disse 17 årene er tatt vare på, og vil ikke forsvinne. Om det blir gjort tilgjengelig for «Hvermansen» er foreløpig et uavklart spørsmål.

Når folk fremover søker etter lokalavisa.no vil de komme til "redirectsida", der det står om Hemnesværingens liv og tilstand, f.eks. om man fortsatt er inne i tenkeboksen eller vurderer/vurderer ikke ny avis på egen plattform....og i tilfelle vil det bl.a. komme beskjed på denne sida om noe nytt innen tanker om ny avis skulle bli aktuell. Den sida blir holdt midlertidige oppe ei god stund. Når folk skriver lokalavisa.no, vil de komme til den i overskuelig framtid.

Vi - Frode og Tore - vil med dette takke for laget til alle trofaste lesere med en liten julehilsen (bildet ovenfor) vi hadde i vårt avishode før jul i 2008.

Her kommer en felles pressemelding for de to siste ultra lokale «nettavisene» på portalen lokalavisa.no fra ildsjelen Helge N Nilssen på Stonglandseidet:

LABS legges ned, Lokalavisa går over i historien.

LABS (Lokalavisas BrukerSystem) så dagens lys i 1999. På oppdrag fra den lille databedriften Robin Hood AS på Stonglandseidet laget de to datastudentene Ketil Holden og Eivind Grotle Nilssen et linuxbasert publiseringsverktøy. Oppdraget var enkelt: Lag et system som gjør det enklest mulig å legge ut små nyheter i små Internettaviser under en felles paraply!

Og det klarte de. Paraplyen "lokalavisa.no" hadde fra før samlet endel personer rundt i landet med hver sitt lokale nyhetsmedium, - ildsjeler som tidlig så potensialet Internett hadde for å få lokale nyheter ut i en region- og riksdominert nyhetshverdag. Disse "avisene" var arbeidskrevende å lage, men nå kom et system som på den tida var banebrytende enkelt. På det meste var over ti lokale aviser med i samarbeidet.

Men i dataverdenen skjer det nyvinninger daglig. Etter noen år kom Facebook og andre sosiale medier som på mange måter overtok jobben. Ildsjelene trengtes ikke mer, folket sjøl overtok den lokale nyhetsformidlinga.

Men noen nektet å gi seg. Fram til i dag har to aviser i "lokalavis-paraplyen" holdt stand, - Hemnesværingen på Hemnesberget i Nordland og Søndre Senniens Budstikke på Sør-Senja.

LABS var i prinsippet gått ut på dato allerede i 2003. Men mindre justeringer har gjort at systemet har holdt stand til idag. Men nye krav til dataplattformer har innhentet et av de absolutt eldste gjenlevende publiseringsverktøyene på Internett, - LABS blir pensjonert. De to siste gjenlevende lokalavisene, - Hemnesværingen og Søndre Senniens Budstikke må ta et valg. Enten må de gå over i historien de også, eller videreføres på annen måte.

Svaret får vi om få dager, - i løpet av de aller siste dagene i november.

Helge N Nilssen
9392 Stonglandseidet

Ved toref, kl 09:41