LokalAvisa.no > Hemnesværingen mail
 
 
© Tore Furuhatt
Vi vil gjerne høre fra deg, -send tips, hilsninger, og kommentarer til tore.furuhatt@gmail.com
Annonser


Klikk her for kjøpe billett

Klikk her for kjøpe billett

Klikk for å gå til Helgeland Sparebank sitt nettsted
Nyheter 23/11 2018
HYGGELIG JULEBORD FOR ELDRE
Tekst/foto: Tore M Furuhatt
Foto: Tore M Furuhatt

Julebordsesongen er i full gang, og sist torsdag var beboere og pårørende tilhørende Hemnesberget Omsorgssenter innbudt til julebord på kantina.

De som sørget for et julebord av høy klasse var ansatte og andre frivillige. Med nydelig oppdekking, ypperlig tilberedt mat, proff underholdning og raske servitører ble det nærmere tre koselige timer i hyggelig fellesskap før vertskapet kunne begynne å rydde.

Kantina var på det nærmeste fylt til siste plass da Lene Karlsen på vegne av den frivillige staben ønsket alle velkommen til årets julebord. For å skape den ultimate førjulsstemning hadde arrangøren fått Odd Jarle Hanssen - for mange kjent som «Den syngende lensmann» - til å synge sanger som man forbinder med advent og jul.

O.J. Hanssen har en meget lang og solid karriere bak seg. Han ble raskt et fenomen på Helgeland tidlig på 1980-tallet, og ble vel også godt kjent i Norge for sin flott country-stemme. Han dro til Amerika i 1998 for å spille inn plate og ble der borte i nærmere 11 år. Minst en gang i året drar han tilbake «over Dammen» for å holde god kontakt med USA-miljøet. At mannen har hatt en lang karriere hersker det liten tvil om. Med hans 26 album-utgivelser er det lite å si på produktiviteten. Hans opplegg på julebordet var profesjonelt til minste detalj, med sin fargerike «juledress», ypperlig playback-arrangement og god lyd, pluss noen hyggelige og morsomme historier mellom sangene.

Akkurat nå har han ekstra travle dager. Reiser rundt sør og nord i landet og underholder på institusjoner og andre steder som ønsker seg god julestemning. Og når han er på julebord flere ganger i uka og blir traktert med deilig julemat, kan det røyne hardt på for kroppsvekta. - Om maten er like nydelig som her i kveld, er det en fare for at juledressen ikke passer når vi kommer utpå nyåret, fleipet 54-åringen innimellom øktene med julesanger. Men han holder seg uforskammet godt, og både ser (nesten) og høres ut som han har gjort i flere ti-år. - Jeg har hund og løper en god del nesten daglig, sa han da han skulle til å pakke sammen etter endt jobb. Neste jobb blir på Gruben i morgen, og det går slag i slag fremover. Bilen rekker nesten ikke å bli kald mellom slagene, det går nærmest i ett til utpå nyåret, sa Hanssen. - Jeg har vært her på Hemnesberget omsorgssenter før. Nå er det jo helt mørkt ute, men i april i år fikk jeg sett den fantastiske utsikten herfra. Kommer gjerne tilbake i den lyse årstid.

Under veis under julebordet «serverte» O.J. Hanssen den ene velkjente «svisken» etter den andre. Og selv om mange av sangene var på engelsk og ikke bare relatert til julen, la det ingen demper på julestemningen. For alle har vel opp gjennom årene blitt godt kjent med evige klassikere som «I love you because», «White Christmas» og What a wonderful world». Når han så spedde godt på med «Nordnorsk julesalme», Nå tennes tusen julelys», «Deilig er jorden» og andre norske julesanger, var julekosfaktoren så avgjort til stede i fullt mon.

Og julematen var av beste merke denne kvelden på Hemnesberget omsorgssenter (og det er den egentlig resten av året også). Pinnekjøtt med riktig tilbehør nærmest smeltet på tunga, og det vanket deilig dessert og nydelige kaker til kaffen etterpå. Som seg hør og bør på et skikkelig julebord ble alle tilbudt rødvin, akevitt, konjakk og likør til de ulike rettene. Mange foretrakk likevel mineralvann eller bare vann til maten, og nøyde seg med kaffen uten sterkere tilbehør. Det som betyr noe er jo at muligheten er der. Og denne kvelden sto så avgjort i nytelsens tegn, med eller uten noe sterkt i glasset.

Foto: Tore M Furuhatt

Lene Karlsen serverer Aud Johansen og Einar Prestengshaug.


Foto: Tore M Furuhatt

Ivan Karlsen frister Dagny Stensen og hennes sønn Randulf Stensen - som hadde tatt turen fra Mosjøen - med noe godt i glasset. Men Dagny ønsket ikke «snapsen», og Randulf kanskje ønsket, men kjørte bil.


Foto: Tore M Furuhatt

Gina Osmo tilbyr rødvin til Tordis Osmo, Jorunn Sandnes, Jorunn Jakobsen og de andre rundt bordet.


Foto: Tore M Furuhatt

Olga Haukland, Berit Brun og Tullemor Johansen oppvartes av Marie Olsen.


Foto: Tore M Furuhatt

Mona Wennberg har maten klar. Berit Brun, Tullemor Johansen og Tore Johansen er klar til å nyte julematen.


Foto: Tore M Furuhatt

En strålende opplagt Odd Jarle Hanssen i sin fargerike julekreasjon skapte upåklagelig julestemning.


Foto: Tore M Furuhatt

O.J. Hanssen kan kunsten å sjarmere julebordsgjestene, og kneler her foran Alfhild Fjeldavli.


Foto: Tore M Furuhatt

En hyggelig gest til en blid beboer.


Foto: Tore M Furuhatt

Dette må vel kunne utropes til kveldens mest sjarmerende «par».


Foto: Tore M Furuhatt

De to som sørget for velsmakende mat var Carmen Julianne Brendmo og Marte Osmo. De måtte inn for å motta applaus for vel utført jobb.


Foto: Tore M Furuhatt

O.J. Hanssen var borte hos flere og «flørtet» litt med damene.


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M FuruhattFoto: Tore M Furuhatt

Ivan Karlsen og Gina Osmo gjør klar to deilige kaker til den avsluttende kaffen på julebordet.

Ved toref, kl 14:06