LokalAvisa.no > Hemnesværingen mail
 
 
© Tore Furuhatt
Vi vil gjerne høre fra deg, -send tips, hilsninger, og kommentarer til tore.furuhatt@gmail.com
Annonser


Klikk her for kjøpe billett

Klikk her for kjøpe billett

Klikk for å gå til Helgeland Sparebank sitt nettsted
Nyheter 08/11 2018
OPPDRETT ELLER FJORDFISKE
Tekst/foto: Tore M Furuhatt
Foto: Tore M Furuhatt

Det har i det siste pågått en kommunal innsamling av folks synspunkt og innspill om to nye konsesjoner om oppdrett (av hoppekreps) på to forskjellige lokaliteter i Leirvika. Disse kommer i tillegg til et allerede operativt skjell oppdrettsanlegg.

Kommunestyret i Hemnes var samlet til møte torsdag i forrige uke, og skulle da ta stilling til denne saken, men valgte å utsette det hele til neste kommunestyremøte. De ville ha mer kunnskap.

Men det har det i alle fall kommet nok signaler fra ulike politiske leire til at dette neppe er ikke noe man vil ha mer av i Leirvika. Man kan ikke båndlegge gode fiskeplasser for allmennheten og for yrkesfiskere.

I anledning denne høringen har det vært en del kommentarer på Facebook. Ettersom mange av Hemnesværingens lesere ikke er bevandret på de sosiale medier, tar vi med litt fra det som er å lese på Facebook.

Onsdag 7.11 2018 kom en skjellhøstebåt til lands i Marinaen, og for en uinnvidd lekmann så det ut til at båten hadde mange kasser ombord med fangst (bildene er fra denne seansen). Om dette er et bra resultat vites ikke. Men dette nye oppdrettsanlegget (må ikke forveksless med det avsluttede blåskjellanlegget), som legger beslag på et stort område ved Brennesvika er noe mange synes lite om, og diskusjonen går heftig både på Facebook og i allmuen.

For ikke lenge siden kjøpte unge Andreas Drage seg en sjark og etablerte seg som fisker på Hemnesberget. Han rammes av oppdrettere som vil utnytte Leirvika. Derfor sitter han ikke «stille i båten», bokstavelig talt.

Han har postet denne teksten (pluss bilder og film) på Facebook:

Den hær gangen på Leirvika. Som dåkk kan sjå i bakgrunnen på fjorden, ett stykke unna er det X-antall kanner/blåser. Mett i feskeområdet. Oppdrett... oppdrett... oppdrett...
Det sies at det skal være plass for alle. Men om de små skal sloss mot de store, så bli eg/vi små utkonkurrert

Miljøforkjemperen Frode Solbakken følger opp dette med disse ordene:
Lurer på om ikke Leirvika er viktig for kveita også. Ikke bare torsken. Eller: Jeg er nokså trygg på det.

"Kveita lever på ulike dyp (typisk 40–2000 m) i det nordlige Atlanterhavet, avhengig av størrelse og alder. Voksen kveite er en utpreget dypvannsfisk som jakter på føde i alle vannlag, også nær overflaten. Kveita regnes som stedbunden, og gyter ofte innenfor et svært begrenset område. Hunnen kan legge opp mot 7 millioner egg.[4] Gytingen foregår i tidsrommet desember–mai, i dype groper (typisk på 300–700 m dyp) på havbunnen, på kystnære fiskebanker og i fjordene langs kysten." (Wiki)

Andreas Drage svarer:
Ja, Leirvika er en fantastisk kveitefjord (fjord/vik/fjordarm).
Men oppdrettsanlegget som ligger der nå, ligger i veien for det beste kveitesettet.

Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M FuruhattVed toref, kl 09:38