LokalAvisa.no > Hemnesværingen mail
 
 
© Tore Furuhatt
Vi vil gjerne høre fra deg, -send tips, hilsninger, og kommentarer til tore.furuhatt@gmail.com
Annonser


Klikk her for kjøpe billett

Klikk her for kjøpe billett

Klikk for å gå til Helgeland Sparebank sitt nettsted
Nyheter 15/04 2018
STRÅLENDE VÆR ØDELA FOR GJØKUNGEN
Tekst/foto: Tore M Furuhatt
Foto: Tore M Furuhatt

Både gjøkunger og andre fugleunger foretrekker godvær fremfor gråvær og regn for å få suksess. Gjøkungen som besøkte Hemnesberget lørdag 14. april skulle kanskje likt litt mindre godvær.

Det er nemlig ikke alltid at strålende vær er det beste når man skal lokke folk inn i en musikalsk eventyrverden, om den er aldri så profesjonell. Sånn ble det for Nordnorsk Jazzsenter sin satsing på barnejazz da de besøkte Hemnesberget nå sist lørdag. De har utviklet et helt spesielt konsept beregnet på barn i Nord-Norge som går under navnet JåzzOngan. Konserten de reiser rundt med her i nord har navnet Gjøkungen, og musikerne som fremfører den barnevennlige forestillingen heter Andrea Rydin Berge og Sebastian Haugen-Markussen. I tillegg til sang benyttet de instrumenter som melodika, kontrabass, gitar, ukulele, samt det mystiske og mer ukjente instrumentet hangdrum.

Da de to proffe musikerne satte i gang med sin musikalske fortelling klokken 17.00 på lørdag var det ikke mer enn 10 unger og omlag det samme antall voksne til stede på Jernvaren.

Et litt glissent publikum var ikke til noe hinder for at de to på scenen ga sitt aller beste for å formidle en spennende historie om en fugleunge som er litt annerledes enn de andre rundt seg.

Ut av et magisk egg klekkes det en fugleunge som ikke er helt som de andre. Mamma- og Pappafugl syns hun er altfor stor og altfor bråkete. Men hva betyr det egentlig å være bråkete? Hvorfor er hun så annerledes? Gjøkungen forlater redet og legger ut på en spennende og musikalsk oppdagelsesferd. Hun blir venner med den lekne hakkespetten Hakke og den gamle, blinde Blues-Ugla. Gjøkungen er en historiefortellende konsert med en dagsaktuell og viktig tematikk knyttet til hvordan det er å ikke passe inn.

Gjennom musikk, sang og verbal fortelling ble de unge publikummerne dratt med inn i en verden av fugler. Undertegnede har sjelden sett barn så totalt oppslukt av det de så og hørte. De satt som tente lys og fulgte spent med gjennom de omlag 40 minuttene det musikalske eventyret varte. Hemnes jazzforum som teknisk arrangør holdt ungene med ballonger, tegnesaker, saft og snaks. De tar på fullt alvor sitt ansvar som lokal arrangør, enten det er store jazzstjerner eller gjøkunger som skal benytte scenen på Jernvaren.

Foto: Tore M Furuhatt

Før forestillingen var noen av ungene ute og koste seg med gratis ballonger i solskinnet. Fra venstre: Solveig, Kornelius og Ingrid.Foto: Tore M Furuhatt

Sebastian Haugen-Markussen og Andrea Rydin Berge i gang på scenen i Jernvaren med forestillingen ”Gjøkungen”.Foto: Tore M Furuhatt

Andrea tar på seg sin ”fuglelue”.Foto: Tore M Furuhatt

En fin duettFoto: Tore M Furuhatt

Her drar Sebastian frem en mystisk dingest ikke så mange har sett på nært hold; en ekte hangdrum.Foto: Tore M Furuhatt

En eventyrlig og mystisk klang kommer ut av dette litt ukjente instrumentet.Foto: Tore M Furuhatt

Et lite, men oppslukt publikum følger spent med.Foto: Tore M Furuhatt

Ungene er nesten trollbundet av det som skjer på scenen.Foto: Tore M Furuhatt

Små fugleunger i reiret. Var de helt levende, tro?Foto: Tore M Furuhatt

En sang for de små.Foto: Tore M Furuhatt

Blues-ugla fikk øynenen opp etter hvertFoto: Tore M Furuhatt
Foto: Tore M Furuhatt

Stående applaus hører med når det er en konsert man liker.

Ved toref, kl 09:47