LokalAvisa.no > Hemnesværingen mail
 
 
© Tore Furuhatt
Vi vil gjerne høre fra deg, -send tips, hilsninger, og kommentarer til tore.furuhatt@gmail.com
Annonser


Klikk her for kjøpe billett

Klikk her for kjøpe billett

Klikk for å gå til Helgeland Sparebank sitt nettsted
Nyheter 28/02 2018
TØFT FOR SMÅFUGLENE
Tekst/foto: Tore M Furuhatt

Med den langvarige kuldebølgen vi nå har hatt – og fortsetter å ha, begynner det virkelig å tære på for noen og en hver. Ikke minst har småfuglene en tøff og daglig kamp for å få i seg nok energirik mat. Hver time med dagslys benyttes til å spise, spise og spise. Det er om å gjøre for dem hver eneste dag til å spise nok til å kunne legge på seg en fettreserve de kan forbrenne i løpet av den lange vinternatta. Forbrenningen skaper den kroppsvarmen de trenger for å klare seg.

Heldigvis er det mange nordmenn som liker å ha småfuglene nært vinduene, slik at man kan se dem på nært hold. Det selges solsikkefrø, fuglenøtter, meiseboller og annen fuglemat mer enn noen gang her til lands. Og det er bra. Fuglene trenger den slags kost mer enn noen gang når vi ligger på temperaturer oppunder 20 minus på nettene. Ja, faktisk meldes det om minus 24 i området Sund/Gangvika.

På vår nærmeste foringsplass rett utenfor kjøkkenvinduet har vi et yrende fugleliv. De mest vanlige spisegjestene er kjøttmeis og blåmeis. Men det er mye dompap og en del grønnfink som også har funnet ut at livretten serveres i rikelige mengder daglig. Vi har også – forunderlig nok – en bjørkefink som fast spisegjest. Mange andre arter stikker innom ganske regelmessig. To-tre svarttrost har holdt det gående hele vinteren. Nylig var en gråtrost og spiste seg opp. Det er mer uvanlig.

Om du ikke allerede er blant de som er en fuglevenn i den kalde årstid, er det ikke for seint å begynne. Du vil finne mye hygge i å få disse takknemlige spisegjestene på besøk.

Bilde 1. En ganske stor foringsautomat full av fuglenøtter trenger man ikke fylle opp på mange uker, ettersom fuglene ikke får ut hele nøtter, men bare hakker løs mindre biter.

Bilde 2. Denne foringsinnretningen henges rett på vindusglasset, og du får spisegjestene virkelig på nært hold.

Bilde 3: En gråspett er et flott syn, men ikke av de mest faste spisegjestene.

Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M FuruhattVed toref, kl 17:08