LokalAvisa.no > Hemnesværingen mail
 
 
© Tore Furuhatt
Vi vil gjerne høre fra deg, -send tips, hilsninger, og kommentarer til tore.furuhatt@gmail.com
Annonser


Klikk her for kjøpe billett

Klikk her for kjøpe billett

Klikk for å gå til Helgeland Sparebank sitt nettsted
Nyheter 26/02 2018
NY ISTID PÅ GANG?
Tekst/foto: Tore M Furuhatt
Foto: Tore M Furuhatt

I natt gikk det fra skikkelig kaldt til enda kaldere. Minus 17-18 grader er neimen ikke hverdagskost på Hemnesberget, men i dag sto hemnesværingene opp til en gnistrende kald dag. Heldigvis var det ikke en sky å se på himmelen, så når sola kom seg et stykke opp over fjellene begynte den å sende varme stråler i retning blåfrosne hemnesværinger. På Sund og innover Sørfjorden var det forresten hele 23 minusgrader, så kuldestrømmen fra Sibir har virkelig nådd oss hardt og brutalt.

Og kulda skal fortsette enda noen dager. Vi får stille vår lit til de mange timene med en varmende sol fra skyfri himmel. Det hjelper godt på dagtemperaturen. Noen vårtegn kan vi foreløpig se langt etter, selv om mars bare er et par dager unna.

Snart ligger isen hud-heil tvers over fjorden mellom Hemnesberget og Varpen. Det ligger også is langs Tverftørrlandet, uten sjanser for Fleinvær til å påta seg oppdrag. Den uglesette skyssbåten som skulle erstatte ferja på så utmerket vis, i følge de som sitter på fylket og bestemmer over pengebruken på offentlig samferdselstilbud. Båten ligger for øvrig innefrosset ved Båtstua. Akkurat som alle båtene som overvintrer i marinaen.

Blir været som meldt fremover, vil sannsynligvis isen bli tykkere og bre seg utover et enda større område. Kanskje fjordisen blir så tykk at den frister noen til å sykle rundt Sundsholmen. Det gjorde en dristig unggutt engang på 1950-tallet. Han fortalte da han kom i land at isen var så tynn enkelte steder rundt Sundsholmen, at han nærmest syklet i motbakke nede i ei dump. Ikke mange timene etter han kom på land var det åpen råk i de mest straumhårde området ved holmen, så eksperimentet var nok litt i dristigste laget. Ingen bør prøve på det samme.

Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M Furuhatt


Foto: Tore M FuruhattVed toref, kl 17:36