LokalAvisa.no > Hemnesværingen mail
 
 
© Tore Furuhatt
Vi vil gjerne høre fra deg, -send tips, hilsninger, og kommentarer til tore.furuhatt@gmail.com
Annonser


Klikk her for kjøpe billett

Klikk her for kjøpe billett

Klikk for å gå til Helgeland Sparebank sitt nettsted
Nyheter 24/02 2018
KONGENS HEDER TILDELT TROND RYDSAA
Tekst/foto: Tore M Furuhatt
Foto: Tore M Furuhatt

Fredag (23.2) kveld ble Trond Rydsaa overrakt det ærefulle hederstegnet Kongens Fortjenstmedalje av ordfører Christine Trones på Jernvaren. Klubblokalet til teknisk arrangør for kvelden, Hemnes Jazzforum. Et lokale som for anledningen var nesten overfylt av venner og kjente som ville være med og hylle den store hemnespatrioten.

Hemnes kommunes ordfører var kveldens cicerone, og innledet med å hylle prisvinneren for alt han har gjort gjennom sin legegjerning siden han kom til Hemnesberget i 1981. I tillegg til å ha jobbet som lege har Rydsaa også hatt mange verv innen helsetjenesten, og også vært en samfunnsbygger på fritiden.

- Kjære Trond, i dag føles det fint å bare si Trond, her hvor du er blant venner, og derfor ikke behøver vi å si doktor Rydsaa. Det er en store ære å kunne feste denne velfortjente medaljen til ditt bryst. Ingen har fortjent den mer enn deg, sa ordføreren blant annet og fortsatte med å fortelle om medaljens statutter:

Etter statuttene fra 2012 blir det ved vurderingen av kandidater lagt avgjørende vekt på samfunnsnyttig innsats over lengre tid, inkludert frivillig arbeid og engasjement. Samtidig legges det ikke lenger vekt på tjenestetid på 40 år eller mer. Endringen innebar også at benevningen «Kongens Fortjenstmedalje i sølv» falt bort og ble erstattet av "Kongens Fortjenstmedalje". Kongens Fortjenstmedalje i gull blir heretter bare tildelt i helt ekstraordinære tilfeller og kan ikke søkes om. Som det står i statuttene kan det ikke altså søkes om denne medaljen, men initiativet kan komme fra enkeltpersoner, eller foreninger. Trond Rydsaa ble foreslått av tidligere veisjef Arne Løvmo, og innstillingen ble undertegnet av Christine Trones og tidligere ordfører Kjell-Idar Juvik.

Etter at Trones hadde satt medlajen på Trond Rydsaas venstre side, fikk prisvinneren ordet for å takke.

I takketalen fortalte Trond blant annet hvorfor han havnet på Hemnesberget. – Mens jeg var lege i Mosjøen i 1980 tok jeg og kona en rundtur med bil. Stoppet i Bardal, og kjøpte en Nordlandsbåt. Stoppet på Hemnesberget og kjøpte en hund. Men det var altså selve turen med ferja fra Leirvika til Hemnes som gjorde et sterkt og uutslettelig inntrykk på oss. Da vi kom over fjorden og inn mot Hemnesberget ble vi helt facinert. Her lå det nærmest en liten sørlandsby som vi ikke hadde hørt om. Vi ble umiddelbart totalt forelsket i stedet. Da det dukket opp en ledig stilling som distrikslege her i 1981, søkte jeg straks, og fikk stillingen, med boplikt på Hemnesberget.

Det har vært utrolig fint å jobbe her i Hemnes, Norges vakreste kommune, med smul sjø og evig snø. At kommunen har hatt to likeverdige legesentre og omsorgssentre i stedet for sentralisering, har vært smart og konfliktdempende, sa Rydsaa blant annet. Et tydelig hint myntet på de pågående nedskjæringsplaner i kommunen.

Det var mange som ville ha ordet for å hedre Trond denne historiske kvelden. I tur og orden kom de opp med verbale godord og pene blomsterbuketter til hovedpersonen. Først ut var leder av Hemnes Jazzforum, Marte Præsteng. Hun vektla de 8 årene Trond Rydsaa var leder for Hemnesjazz, og sa blant annet at hans innsats, både som sjauer og ellers i miljøet, har vært avgjørende at jazzfestivalen har fått den formen og det gode omdømme som den har i dag.

Så var det Lapphellas Venner sin tur til å frembringe ros og heder til Trond Rydsaa. Mangeårig sekretær Øyvind Tamnes hadde forberedt mange gode poenger, men siden du Trond allerede har brukt opp dem alle i din takketale, skal jeg fatte meg i korthet.

Så tok Kjell-Idar Juvik plass bak mikrofonen. Han pekte ikke minst på dette med at Rydsaa - og kanskje enda mer hans kone Elisabeth – hadde en solid rolle i arbeidet for å få til en bedre FV808.

Tidligere vegsjef i Nordland, Arne Løvmo, selv mottaker av Kongens Fortjenstmedalje for en del år siden, holdt deretter en vittig tale om sitt forhold til legen – og vennen - siden tiden de begge arbeidet for en bedre fv808.

Enda kortere taletid brukte en munter og stolt Hildrun Hope Rydsaa, da hun var oppe på scenen for å hedre sitt opphav på vegne av farens nære familien.

Da talelisten var unnagjort, var det tid for den kulturelle delen av kvelden. Og for en kveld det ble. I tur og orden kom det lokale kulturbærere av beste merke på scenen for å hedre hedersmannen med sang og musikk, og et og annet verbalt gullkorn: Bitchy Big Boobies Bang Band, Hemnes Mannskor (av naturlige grunner uten bildedokumentasjon her på siden) der Trond har vært medlem nesten like lenge som han har vært leder av Lapphellas Venner, Pål-Are Bakksjø, Tor-Petter Aanes og et band uten navn, bestående av Pål-Are Bakksjø, Holger Christian Sjåvik, Nadia Bjørkheim og Kai Sjåvik.

Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 1. Ordfører Christine Trones fester Kongens Fortjenstmedalje til Trond Rydsaa på hans venstre jakkeslag, helt i tråd med statuttene.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 2. Det vanket også blomster fra Hemnes kommune.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 3. En stolt og ydmyk Trond Rydsaa.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 4. Marte Præsteng med godord og blomster fra Hemnes Jazzforum.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 5. Øyvind Tamnes overrakte blomster på vegne av Lapphellas Venner. En forening Trond Rydsaa startet i lag med venner allerede i 1982. Foreningen har vært avgjørende for den positive utviklingen det pittoreske miljøet har hatt.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 6. Kjell-Idar Juvik gikk god for Trond Rydsaa som en god kandidat til Kongens Fortjenstmedalje.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 7. Fra Juvik vanket det naturligvis røde roser i buketten til Trond.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 8. Kjell-Idar tok initiativ til en liten fotoseanse mens han var på podiet: - Vi får passe på å få tatt bilde av prismottageren i lag med de som innstilte han for Kongens Fortjenstmedalje, sa han og ropte opp Arne Løvmo, Rydsaa og Christine Trones.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 9. Tidligere vegsjef i Nordland, Arne Løvmo, spilte en viktig rolle da Rydsaa og de andre ”Hemnes-aktivistene” arbeidet målrettet for en kraftig utbedring av den elendige Hemnesveien.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 10. Hildrun Hope Rydsaa.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 11. Bitchy Big Boobies Bang Band knalla til med fire friske låter. Blant annet ”Kirsebærtreet” - laget til Trond Rydsaa sin 50-årsdag av Lars Sivert Larssen (tekst) og Thorleif Larsen (melodi) - og en hysterisk artig vise på svensk, helt under beltestedet, men på en genialt morsom måte.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 12. I tillegg til å glede Trond med sang, hadde ”Bang-jentene” med seg en gave som Trond umiddelbart tok i bruk.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 13. Gaven fra BBBB var en t-skjorte med bandets kronglete navn.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 14. Etter mannskoret (som vi ikke har bilde av her, av naturlige grunner) kom kveldens mest lattervekkende innslag. Mellom to nydelige Bakksø-viser, slo ordkunsneren Pål-Are Bakksjø til med en nyskrevet visetekst om medaljøren. – Så nyskrevet at jeg må bruke ”jukselapp”, sa Pål-Are og satte i gang. Det ene gapskrattpoenget etter det andre kom som perler på en snor. Det var bare så vidt man rakk å ta seg inn igjen før neste latterkule tok tak i skrotten.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 15. Tor-Petter Aanes ville også gi sitt beste til kveldens hovedperson, og slo til med en ballade og en boogiewoogie av beste merke.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 16. Denne navnløse trioen hadde god hjelp av fjerdemann Pål-Are Bakksjø på piano. Med Nadia Bjørkheim, vokal, Holger Christian Sjåvik på bass og vokal og Kai Sjåvik, gitar og koring på Leonard Cohens ”Dance me till the end of the love” ble det en flott avslutning på en opplevelserik kveld av de helt sjeldne.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 17: Pål-Are Bakksjø trakterer piano like godt som gitar.

Ved toref, kl 16:58