LokalAvisa.no > Hemnesværingen mail
 
 
© Tore Furuhatt
Vi vil gjerne høre fra deg, -send tips, hilsninger, og kommentarer til tore.furuhatt@gmail.com
Annonser


Klikk her for å kjøpe billetter til Båt- og fjordfestivalen 2018


Klikk her for gå til hemnesjazz.no.

Klikk for å gå til Helgeland Sparebank sitt nettsted
Nyheter 15/06 2017
REMI KETIL GOD Å TY TIL
Tekst/foto: Tore M Furuhatt
Foto: Tore M Furuhatt


Veteranbåten Remi Ketil tilhørende Hemnes båthistoriske forening er god å ty til enten det er redningsaksjoner (var nylig med og slepte den havarerte storåttringen ”Hemnes” og like etterpå hjalp en fritidsbåt med tau i propellen) eller noen trenger skyss eller en opplevelse på fjorden. Som da et drøyt 20talls elever og noen lærere fra Elsfjord og Drevvatn ønsket å komme seg til Hestneset på sin årlige utflukt. Da kontaktet de Stein Dahlberg og de frivillige mannskaper på Remi Ketil om de kunne bistå. Og det kunne de. – Vi synes det er artig å kunne hjelpe til i en sånn situasjon, og så får man jo samtidig vist fram og fortalt om denne historiske båten vi satser på å gjøre til den mest aktive museumsgjenstand i Hemnes, fortalte de frivillige mannskapene da de onsdag formiddag (14.6) var i ferd med å skysse reisefølget hjem etter et par begivenhetsrike døgn i Hestneset.

Vi hentet dem mandags formiddag i nydelig vær, og med oss i det dugnadsbaserte mannskapet var blant annet Åge Karlsen. Han fortalte villig vekk om gamle dagers Hemnesberget, om ferja som gikk mellom Hemnes og Elsfjord og båtbyggertradisjonene. Han hadde også med store og illustrative bilder fra gamle dager. En liten historietime passasjerene satte stor pris på, forteller båtfører Stein Dahlberg. - Nå er vi klar til å frakte den samme gjengen tilbake til Elsfjord, og vi gjør dette helt frivillig uten tanke på betaling, forklarer Dahlberg. Med seg på Remi Ketil har han Egil Jensen, Torbjørn Skjæran, Børge Gullesen, Åge Karlsen og Sigurd Nermark.

Det forlatte ferjekaiet i Hestneset etter ”ferjeranet” for snart 3 år siden kan ikke brukes av ertatningsbåten Fleinvær, Nordland fylkes skammelige skysstilbud, men Remi Ketil hadde ingen problemer med å gå til kai i Hestneset. Unger i mange aldre og de voksne hjelpes effektivt om bord på forsvarlig vis. Alle iført redningsvest. Så lastes et anselig antall kolli raskt om bord, før kursen kan settes mot Elsfjord.

Vi får høre at elsfjordværingene hadde hatt det fint i Hestneset. Fastboende Morten Henriksen var skysskar fra og til ferjekaia med sin firehjuling med henger både mandag og onsdag. Leiren hadde de hatt et sted midt mellom Hestneset nr 13. og det gamle båtskøtet i Hestneset, et stykke opp fra fjæra. Til leiren hadde man med seg noen store lavvoer, en transportabel utedo, og ”tusenvis” av ulike kolli. Elever fra 1. til 8 klasse har fått være med på så mange ulike aktiviteter, at mange etter eget utsagn var totalt utslitt og ba om å få legge seg klokken 20.00. Men vi holdt dem oppe til kl. 21.00, flirer lærer Tone Tamnes. Om det ble så mye søvn er vel heller tvilsomt. Noen hadde kraftig heimlengsel, og andre problemer måtte også takles, men du verden så trivelig vi har hatt det. Og det er jo heller ikke første gang vi er her i Hestneset. Skolen i Elsfjord har tatt seg hit med andre båter flere år tidligere. Blant annet veteranbåten ”Sigurd” som vi har i Elsfjord. Og selvsagt også med ferja da den gikk, forteller Tone Tamnes.

Underveis til Elsfjord viste Torbjørn Skjæran og Børge Gullesen hvordan diverse knuter gode sjøfolk må kunne, og Stein Dahlberg litt om spleising. Skjæran utfordret også noen elever på en tautrekkingskonkurranse. Han ble raskt overmannet av de mange som heiv seg på tauet. Da skuta passerte Sundsholmen fortalte han om fuglelivet som før dominerte på Sundsholmen, og om egne opplevelser med landgang og eggsanking på holmen i hans barndom. Og elevene lyttet oppmerksomt.

Vel fremme i Elsfjord var spenningen stor da det håpløst ødelagte offentlige kaiet skulle anløpes. Heldigvis var det vindstille og fint på fjorden, slik at båtfører Stein Dahlberg ikke fikk noen form for problemer. Men dette kaiet burde Vefsn kommune gjøre noe med. Det vitner om at kommunen totalt neglisjerer de som bor i utkanten, når kaia år etter år får lov å være sånn.

Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 1. Elsfjordværinger og mengder av pikkpakk sto klart på kaiet i Hestneset da Remi Ketil kom for å skysse dem hjem etter et par dager i Hestneset.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 2. Det skal mye til for et par-tre døgn på ”leirskole”.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 3. Egil Jenssen og Torbjørn Skjæran hjelper til ved ombordstigning.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 4. Lærer Tone Tamnes holder kontroll på noen av ungene om bord.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 5. Denne dobenken er en del av et transportabelt utedo vi har hatt med oss i mange år, forteller lærer Marianne Molden. Den er for øvrig laget av Per Kristian Steinmo for lenge siden.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 6. De største skoleungene får sitte på ”soldekket”.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 7. Torbjørn Skjæran gjør ungene oppmerksom på Sundsholmen.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 8. Remi Ketil stoppet opp og Torbjørn fortalte om egne opplevelser med eggsanking på Sundsholmen.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 9. Her har Torbjørn Skjæran utfordret noen elever på litt tautrekking.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 10. Torbjørn Skjæran og Børge Gullesen lærte bort spesielle knuter til lærevillige elever på turen til Elsfjord.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 11. Før Remi Ketil kunne gå til kai i Elsfjord ble Børge Gullesen skysset til lands i medbrakt lettbåt.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 12. Børge står klar på kaia til å ta i å ta i mot trossene. Ved ripa: Sigurd Nermark.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 13. Børge har fått hånd om kastelina og haler opp trossa.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 14. Elevene hjelpes i land - en etter en.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 15. Kø av elever som gleder seg til å komme hjem for å fortelle om siste dagers opplevelser.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 16. På den dårlige kaia er det litt av hvert å se nærmere på. Her noen flasker som har ligget lenge på havets bunn.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 17. Et måkerede med tre egg, der ett av eggene er begynt å klekke, må selvsagt studeres.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 18. De som bor lengst unna skal hentes med buss litt unna kaia. De som bor nærmest må ta beina fatt.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 19. Torbjørn Skjæran blir sendt med lettbåten for å hente Børge sin gjenglemte flytejakke før Remi Ketil setter turen mot Hemnesberget.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 20. ”Dein som ikkje vil, hain ska” - sa Egil Jenssen og dytta Sigurd Nermark vennligsinnet ut i vinduet på broa for at fotografen skulle få et bilde av ”skårungen”.
- Vi er ordentlig glade for å få med oss noen unge på dette prosjektet med å ta vare på Remi Ketil, og vi ser gjerne at enda flere blir med. Også damer. Det er mange oppgaver som folk kan bidra med uten å ha vært sjøfolk selv, - er den klare melding fra mannskapet om bord i Remi Ketil denne fine dagen med dugnadsinnsats som skysskarer.

Ved toref, kl 10:27