LokalAvisa.no > Hemnesværingen mail
 
 
© Tore Furuhatt
Vi vil gjerne høre fra deg, -send tips, hilsninger, og kommentarer til tore.furuhatt@gmail.com
Annonser


Klikk her for å kjøpe billetter til Båt- og fjordfestivalen 2018


Klikk her for gå til hemnesjazz.no.

Klikk for å gå til Helgeland Sparebank sitt nettsted
Nyheter 12/06 2017
KULLSEILING ENDTE GODT
Tekst/foto: Tore M Furuhatt
Foto: Tore M Furuhatt


Det ble slått full trippelalarm etter at det ble ringt inn melding om kullseiling fra en av fem skibbrudne på fjorden utenfor Hemnesberget mandag ettermiddag.

Det var storåttringen Hemnes som ble tatt av en sterk og brå kastevind ikke langt fra land ved Kalkvika. – Vi ble totalt overrumplet og var nok ikke rask nok til å oppfatte situasjonen, dermed gikk det som det gikk. Men det var en meget viktig erfaring å ta med seg videre, kunne høvedsmann Steinar Jørgensen fortelle da Hemnes var kommet til Industrikaia.

Den dramatiske opplevelsen satt godt i kroppen på både Steinar og de fire andre som var med på seilturen. Alt hadde fungert greit denne ettermiddagen, selv om det godt kunne vært litt mindre bør. Det blåste ganske frisk mandags ettermiddag. Meningen er å bruke mandagene til å seile med storåttringen i regi av Kystlaget Rana, og gjerne få med flere nye båtinteresserte til å lære seg nødvendig kunnskap om å seile med råsegl. Denne gang ble det mer spennende enn folk flest setter pris på. Men heldigvis gikk det bra. Fire av seilerne gikk helt i vannet, mens en faktisk berga seg med å bare bli våt på beina, da Hemnes kullseilte på bare noen få sekunder da den kraftige kastvinden veltet båten. Alle kom seg på et vis på skutesida, og de berget også et par telefoner, slik at de fikk ringt AMK. Folk på land fikk også oppringing, og en båt kom raskt til unnsetning. – Men det føltes nesten som en evighet, sa en av damene som var med på seilturen som endte i det iskalde vannet.

Remi Ketil kom etter hvert til og startet med å slepe den havarerte storåttringen. Nærmere land overtok mindre båter slik at de til slutt bukserte Hemnes inn til skutesiden på Remi Ketil.

Storåttringen har tilsynelatende sluppet fra hele havariet uten skader. Motoren – en 9 hk påhengsmotor – var ikke i gang, så her mente folk med kunnskap om den slags at den neppe ville bli vanskelig å få i gang igjen. Og når det også gikk bra med de fem som var delaktig i dramatikken, kan man bare konkludere med at det hele endte godt.

Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 1. Storåttringen Hemnes holdt seg heldigvis flytende, ettersom mye av ballaststeinen rauset ut da Hemnes kantret om lag 100 meter fra land ved Kalkvika.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 2. Både Hemnes brannvesen og andre båter hjalp til med å buksere Hemnes.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 3. Tre av de skipbrudne har vært hjemme og fått tørt tøy på seg følger spent med på bergingsarbeidet.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 4. Med et tau i masten og mange kraftige karer på kaia fikk man etter hvert Hemnes opp på rett kjøl.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 5. En god del ballaststein var igjen i båten, og dette trykket på slik at båten lå med ripe under vann.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 6. Steinar Jørgensen er glad for at båten han og noen kamerater har bygd på fritiden ikke har tatt skade av kullseilingen.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 7. Jostein Kvernmo tok hele havariet med fatning. – Jeg berget både mobiltelefonen og ikke minst disse viktige handlelappene, flirer Kvernmo.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 8. For å bli kvitt ballaststeinen om bord i Hemnes, måtte Karina Sørensen og Rune Furuhatt ta på seg sine tørrdrakter og gjøre den jobben. På den måten fikk de hevet båten såpass at ripa kom over vannet.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 9. Hemnes Brannvesen kom med ei brannpumpe for å tømme Hemnes, etter at den var tømt for ballaststein og ripa var kommet over vatnet.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 10. Brannmannskapene Tommy Jakobsen og Trond Bøhli fikk fart på lensepumpa.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 11. Gøril Vandbakk Kjærstad og Karina Sørensen var mannskap på den dramatiske seilturen, og kom seg egentlig raskt over sjokket av å havne i vannet ved Kalkvika.


Foto: Tore M Furuhatt

Bilde 12. Mange tilskuere kom på kaia for å se på, mens disse satt ”ringside” i kveldssola på moloen.

Ved toref, kl 23:46